ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Jurnal συμπεραίνει ότι τα hedge funds αγοράζουν Ελλάδα, τονίζοντας ότι από το Μάρτιο που ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους, πολλοί Αμερικάνοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, με τις τιμές τους να έχουν πάρει την ανιούσα.

«Το περιμέναμε ότι η Ελλάδα

θα τηρήσει το δρόμο της και θα προχωρούσε σε μια παρόμοια μεταμόρφωση», αναφέρεται σε επιστολή της προς τους επενδυτές η Third Point LLC (Νέα Υόρκη), θριαμβολογώντας για την Ελλάδα με το «παρόμοια μεταμόρφωση» να παραπέμπει στην ευελιξία των ομολόγων της Πορτογαλίας.

Χθες, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που λήγει το 2023, διαμορφώθηκε στο 16,53%, σύμφωνα με την Tradeweb, περίπου 3% χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν στις αρχές του μήνες. Η υποχώρηση των αποδόσεων σημαίνει αύξηση των τιμών.

Η επίδοση αυτή δεν σημαίνει πολλά για την ίδια την Ελλάδα. Μερικά ελληνικά funds και τράπεζες έχουν καταγράψει κέρδη, αλλά η κυβέρνηση είναι μακριά από το να βρεθεί σε θέση να εκδώσει νέα ομόλογα. Σχεδόν κανένας δεν θεωρεί ότι η χώρα θα ανακάμψει από την βαθιά ύφεση σύντομα, ή ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Τα ομόλογα έχουν ρίσκο και η αγορά μικρή. Μόλις το 20% των ελληνικών ομολόγων ύψους 300 δισ. ευρώ είναι σε ιδιωτικά χέρια. Τα υπόλοιπα κρατούνται από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ φθηνά και αποτελούν μια σπάνια ευκαιρία να έχει κανείς στην κατοχή του χρέος ενός ευρωπαϊκού κράτους. «Δεν έχεις ξανά τέτοιες ευκαιρίες», δήλωσε ο Hans Humes της Greylock, υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιό του αποτελείται κατά 20% από ελληνικά ομόλογα.

Η Third Point έχει καταγράψει αρκετά εκατ. δολάρια κέρδη από την αγορά κρατικών ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η εταιρεία αγόρασε ομόλογα στα 17 σεντς του ευρώ, όταν είχε βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Η Fir Tree αγόρασε το καλοκαίρι, μεταξύ 12 και 20 σεντς του ευρώ. Το ελληνικό ομόλογο με τη μακροβιότερη ωρίμανση, το 2042, πουλιόνταν για 12 σεντς του ευρώ πριν τις εκλογές του Ιουνίου στη χώρα. Έκτοτε η τιμή έχει διπλασιαστεί σχεδόν στα 24 σεντς.

Keywords
Τυχαία Θέματα