ΞΕΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Σε αναμονή εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη.  Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή. Τα ασφαλιστικά ταμεία μένουν χωρίς ρευστό αλλά και χωρίς εργαζόμενους και οι συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα.
Τον φαύλο κύκλο συνταξιοδοτήσεων με το φόβο νέων σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση, που οδηγεί για το μεν δημόσιο, σε απογύμνωση των ασφαλιστικών ταμείων από εργαζόμενους και για τον δε, ιδιωτικό, σε περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης, και τελικό αποτέλεσμα τη δραματική καθυστέρηση στην

έκδοση των συντάξεων, περιγράφει το υπουργείο Εργασίας. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και υπό τον φόβο των νέων μέτρων, μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και από την απόφαση για μείωση των εργαζόμενων στο Δημόσιο, όπως περιγράφεται στο νέο Μνημόνιο. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παραδέχεται ότι «οι αιτήσεις των ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση συνεχώς αυξάνονται, λόγω των αλλαγών στην υφιστάμενη νομοθεσία».

Οι μαζικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων ευθύνονται σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων σε κύρια – επικουρικά ταμεία και εφάπαξ.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, Κώστα Μπάρκα, Μαρίας Μπόλαρη, Γιάννη Στάθα, Δημήτρη Στρατούλη και Δέσποινας Χαραλαμπίδου, στην οποία  επισημάνεται ότι η κατάσταση ως προς το χρόνο έκδοσης αποφάσεων για συνταξιοδότηση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ότι τα ταμεία παρουσιάζουν πλέον εικόνα κατάρρευσης.

Με έγγραφό του ο υπουργός αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.

Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι:

* Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται σε 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.653 για επικουρική. Ο μέσος χρόνος αναμονής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης είναι 11 μήνες για τα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αττικής και Πειραιά και 10 μήνες για την υπόλοιπη Ελλάδα. Προσωρινή σύνταξη έχει χορηγηθεί σε 37.124 αιτήσεις κύριας σύνταξης. Η διοίκηση του Ιδρύματος, προκειμένου να περιορίσει το πρόβλημα, επεδίωξε αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της υπερωριακής απασχόλησης.

* Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπου ο αριθμός των εισερχομένων αιτήσεων για λήψη εφάπαξ βοηθήματος βαίνει αυξανόμενος, οι ανεκτέλεστες αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ ανέρχονται σε 56.500 περίπου.

Ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων στο ΤΠΔΥ, μετά την ενοποίηση των ταμείων ανερχόταν σε 96. Αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν οργανική θέση 70 μόνιμοι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και ένας υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με προσωποπαγή θέση, εκ των οποίων οι 4 υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, 3 υπάλληλοι απουσιάζουν με άδειες μητρότητας και ένας υπάλληλος με άδεια ανατροφής τέκνου, με αποτέλεσμα οι πραγματικά υπηρετούντες να είναι 63 και να μην επαρκούν.

Σήμερα εκδίδονται 800 αποφά

Keywords
Τυχαία Θέματα