«ΑΔΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ

Η ταινία του Φίλιππου Τσίτου είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Έχοντας ήδη στις αποσκευές της τα βραβεία σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας (Αντώνης Καφετζόπουλος) από το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου ταξιδεύει στα Όσκαρ.

Και μάλιστα με τη βούλα του Ελληνικού Δημοσίου, μια και ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κύριος Κώστας Τζαβάρας προσυπέγραψε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε για την επιλογή του φιλμ που η χώρα προτείνει για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Ο δρόμος βέβαια για το κινηματογραφικό πόνημα του Τσίτου είναι ακόμη μακρύς, μια και μέχρι την τελική επιλογή των ταινιών που η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου θα προκρίνει για την 85η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ μεσολαβούν αρκετές ζυμώσεις κι άλλοι τόσοι μήνες –οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2013.

Λίγα λόγια την υπόθεση του «Άδικου Κόσμου»:

Ο Σωτήρης είναι ένας μοναχικός άντρας γύρω στα 50 που εργάζεται σαν αστυνομικός προανακριτής στην Αθήνα. Καθημερινά ξεβράζονται στο γραφείο του συρφετοί παρανόμων κι εκείνος πρέπει να αποφασίζει για την ζωή τους. Μια ωραία ημέρα ο Σωτήρης αποφασίζει ότι μπούχτισε πια να καταδικάζει αδίκως τους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή έτσι το θέλει ο Νόμος. Θα γίνει δίκαιος!! Πρεζόνια, πουτάνες, και όλων των ειδών οι απόκληροι, θα επιστρέφουν άναυδοι στην καθημερινότητά τους για μία δεύτερη ευκαιρία. Η Δώρα είναι γύρω στα 40. Είναι μόνη, κάνει ότι δουλειά βρει μπροστά της και γενικώς κάνει ότι μπορεί. Τη μία καθαρίζει γραφεία, την άλλη δουλεύει κομπάρσος, την τρίτη κλέβει μπριζόλες από το σούπερ μάρκετ. Τα αποθέματα αλληλεγγύης της έχουν στερέψει. Δεν της καίγεται καρφί για κανέναν! Προσπαθώντας σώνει και καλά να αποδείξει την αθωότητα ενός ακόμα χτυπημένου από τη μοίρα ο Σωτήρης θα φτάσει στα άκρα.  “Το δάχτυλο μου δεν υπάκουσε στο μυαλό μου” θα πει μετά, αλλά τι σημασία έχει; Και σαν να μην έφτανε αυτό, μάρτυρας του φόνου είναι η Δώρα. Από αυτήν τη γυναίκα λοιπόν πρέπει να περιμένει βοήθεια ο Σωτήρης;

Στον «Άδικο Κόσμο» πρωταγωνιστούν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Αχιλλέας Κυριακίδης ενώ το σενάριο υπογράφει ο σκηνοθέτης μαζί με την Δώρα Μασκλαβάνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα