ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ

Εγκύκλιο με την οποία υπενθυμίζει στους δικαστικούς λειτουργούς ότι τα μέλη του κοινοβουλίου που εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο απέστειλε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Την αφορμή έδωσαν τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στα οποία συμμετείχαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «προκύπτει ότι για τις πλημμεληματικές, έστω και αυτόφωρες, πράξεις του βουλευτή δεν επιτρέπεται

η σύλληψή του καθώς και η ποινική δίωξή του χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής. Επιτρέπεται όμως η χωρίς άδεια διενέργεια κάθε ανακριτικής πράξεως που είναι αναγκαία για τη βεβαίωση του εγκλήματος εκτός αυτών που θίγουν το πρόσωπο του βουλευτή (πχ. δεν επιτρέπεται κλήση του για παροχή εξηγήσεων ή απολογία)».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «επιτρέπεται επίσης η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή με τα συνήθη αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες κοινούς πολίτες, εκ μέρους των οργάνων της πολιτείας τα οποία έχουν την ευθύνη για την αποτροπή της διαταράξεως της δημόσιας τάξης και την πρόληψη των εγκλημάτων (Αστυνομία κλπ.)».

Όσον αφορά εκείνους που δεν χαίρουν βουλευτικής ασυλίας, σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει υποχρέωση να συλλάβει το δράστη αυτόφωρου κακουργήματος και πλημμελήματος και να τον οδηγήσει, χωρίς αναβολή, στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα