H Ελλάδα ταξιδεύει

«Μάη μου, Μάη μου με τα λουλούδια σου» …τραγουδούσε η Δώρα Στράτου. Περπατάς στο δρόμο και οκτώ στους δέκα ανθρώπους γύρω σου βαδίζουν με σκυμμένο το κεφάλι. Τι να σου κάνουν οι ανθισμένες πασχαλιές και οι φλογισμένες παπαρούνες. Παρατηρείς την οργιαστική έκρηξη των χρωμάτων και εικόνες έρχονται από μακριά, ένα αίσθημα ανικανοποίητου, μια προσπάθεια αναζήτησης ενός σκοπού που δεν είναι σκοπός. Μια επανεκτίμηση της ζωής. Του ταλέντου που μας δόθηκε και δεν το εκμεταλλευτήκαμε.

Σ’ ένα από τα πρώτα

ποιήματά του ο Σεφέρης έγραψε:

Λυπούμαι γιατί άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι μέσα από τα δάχτυλά μου χωρίς να πιω ούτε μια στάλα.

Το ποτάμι που πέρασε από το χέρι του έγινε ποίημα , ομορφιά, ζωή. Κι όταν ο ποιητής «βυθίστηκε στην πέτρα» μας χάρισε το θαύμα στα ποιήματα αυτά , «όπως το θαύμα στα τελευταία δράματα του Σοφοκλή και του Shakespeare,που περικλείουν τόση οδύνη και απόγνωση, κι όμως μπορούν να τελειώσουν αρμόδια σ’ αυτή την έσχατη κατάφαση».

Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει . «Εκείνοι που βαρέθηκαν να περιμένουν τα καράβια που δεν μπορούν να κινηθούνε» βούτηξαν στα βαθιά νερά και καθημερινά μας εκπλήσσουν με τα έργα και τις πράξεις τους.

Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα εκτός της Μανωλάδας , της μίζας, της ήττας, της ντροπής. Υπάρχει η άλλη Ελλάδα που δεν έσκυψε το κεφάλι . Υπάρχουν κάποιοι που μέσα στην κρίση έβγαλαν τον καλύτερο τους εαυτό .

Τον Έλληνα γιατρό δρ. Γιώργο Βέλμαχο που θεωρείται αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων, τον γνωρίσαμε στο μακελειό του Μαραθώνιου της Βοστώνης. Κορυφαίος γιατρός, καθηγητής στο Χάρβαρντ αλλά και χειρουργός στην πρώτη γραμμή , ο εκ Μεσσήνης καταγόμενος, Γιώργος Βέλμαχος και η ομάδα του δέχτηκαν τους περισσότερους τραυματίες με περίπλοκα τραύματα και πέρασαν τριάντα ώρες στο χειρουργικό τραπέζι. Ο «γιατρός ήρωας», όπως τον αποκάλεσαν τα ΜΜΕ , έθεσε πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας την ανάγκη δημιουργίας ενός Κέντρου Τραύματος που να καλύπτει από άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.

Η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου ως «Γυναίκα της χρονιάς» στον τομέα της έρευνας στην Αγγλία στο πλαίσιο της διοργάνωσης «2013 FDM Everywoman in Technology Awards» γέμισε χαρά το πανελλήνιο. Απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Στερεάς Ελλάδας , η νεαρή ερευνήτρια διεκδίκησε μαχητικά το μέλλον της στο τμήμα «Βιοεπιστημών» της NASA και κατάφερε να ξεχωρίσει πάνω σε μία εναλλακτική μέθοδο μεταμόσχευσης οργάνων. Η Ελένη Αντωνιάδου , η οποία ευχαρίστησε δημόσια το ελληνικό πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε παράλληλα με το ερευνητικό της έργο ασχολείται εθελοντικά με τον Διεθνή Οργανισμό Ανακούφισης του Πόνου των Παιδιών, επικεφαλής της ιατρικής αποστολής για την Κόστα Ρίκα, το Περού, την Ουγκάντα.

Τέσσερις φοιτητές μας ,κατέκτησαν την πρώτη θέση στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη. Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ιουλία Αικατερίνη Βουλέλη, Μαρία –Θωμαΐδα Επέογλου, Αλέξανδρο Παπασωτηρίου και η Μαρία –Θηρεσία Ρούσου, κέρδισαν την υψηλότερη βαθμολογία από τις άλλες διαγωνιζόμενες ομάδες. Η πρόκληση για τους φοιτητές μας ήταν να διαγωνιστούν στο Ρωμαϊκό Δίκαιο, υποστηρίζοντας και αντικρούοντας αντίστοιχα όλα τα ένδικα μέσα με κριτές κορυφαίους καθηγητές από σημαντικά πανεπιστήμια (Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Λιέγη Νάπολη). Στις αγορεύσεις που ήταν στα αγγλικά τα τέσσερα νεαρά παιδιά έκλεψαν τις εντυπώσεις χάρη στην ετοιμότητα, τη ρητορική ικανότητα και βέβαια τις γνώσεις τους πάνω στην λατινική νομική ορολογία.

Υπάρχει η άλλη Ελλάδα της ελπίδας, της προοπτικής, του οράματος, της αλληλεγγύης. Δίχως εξώφυλλα και βαρύγδουπες δηλώσεις. Μακριά από τον στείρο ατομικισμό και την ιδιοτέλεια υπάρχουν και εκείνοι οι γενναίοι συμπατριώτες μας, γυναίκες και άντρες, «χωρίς τον φόβο μες την καρδιά τους, χωρίς την καθημερινή τρεμούλα για τα μικροπράγματα ή έστω και για τα μεγάλα {…} όχι όπως εμείς {…}»

Keywords
Τυχαία Θέματα