TT: Πολύ μικρό το ενδιαφέρον

09:30 9/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Άγονος κινδυνεύει να καταλήξει ο διαγωνισμός για το υγιές τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) καθώς το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλό. Εθνική Τράπεζα και Eurobank κατέθεσαν αίτημα

στις αρχές για την χρονική μετάθεση του διαγωνισμού ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά καθώς μπορεί να καθυστερήσει η διαδικασία της συγχώνευσης.

Παράλληλα έντονος προβληματισμός επικρατεί και στην Alpha Bank για την σκοπιμότητα απόκτησης του ΤΤ. Το μεγάλο μέγεθος των εργαζομένων (πάνω από 3.200 άτομα), το «γενναιόδωρο» σύστημα αμοιβών και η χαμηλή αποδοτικότητα της τράπεζας είναι τα βασικά στοιχεία προβληματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τ.Τ. είναι από τις λίγες τράπεζες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όπως δημοσιεύτηκαν στην έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα παρουσιάσει οργανική κερδοφορία την τριετία 2012-2014, αλλά ζημίες ύψους 315 εκατ. ευρώ. Υπό τα δεδομένα αυτά η Alpha Bank είναι πιθανό να ζητήσει την σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση του ΤΤ –πληροφορίες αναφέρουν κατά 5 δις. ευρώ- ώστε να το αποκτήσει, κάτι όμως που δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

Σε ότι αφορά την πρόταση της Τράπεζας Αττικής σκεπτικισμός επικρατεί για το κατά πόσο η τράπεζα είναι σε θέση να την υλοποιήσει ενώ αρμοδίως υπογραμμίζονται τα μεγάλα ρίσκα που περιλαμβάνει το ενδεχόμενο η Αττικής να αποκτήσει μια κατά πολύ μεγαλύτερη τράπεζα.

Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το Τ.Τ. έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί πολύφερνη νύφη, ενώ ειδικά στη σημερινή συγκυρία υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί όποιος το αποκτήσει. Επιπλέον, η καταθετική δεξαμενή –που παλαιά αποτελούσε το μεγάλο δέλεαρ- έχει περιοριστεί δραστικά καθώς έχουν χορηγηθεί πολλά δάνεια και μάλιστα με όχι τόσο καλούς όρους.

Απίθανο θεωρείται και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη διαδικασία καθώς η επίλυση του προβλήματος του ΤΤ αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου αλλά και προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται για plan b το οποίο περιλαμβάνει την διάσπαση της τράπεζας σε καλό και κακό κομμάτι, όπως ορίζει το μνημόνιο. Το κακό κομμάτι θα τεθεί σε εκκαθάριση ενώ το καλό –αν τελικά το ενδιαφέρον δεν είναι ικανοποιητικό- θα περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα προχωρήσει σε ενέργειες αναδιάρθρωσης ώστε γρήγορα να προχωρήσει στην πώλησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα