Νέα ταξίδια για τον Αλέξη Τσίπρα

09:17 9/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, -ο οποίος, σημειωτέον, δεν κρύβει σε συνομιλητές του την ενόχλησή του για το πώς αντιμετώπισαν πολλά ΜΜΕ την περιοδεία του σε Βραζιλία-Αργεντινή- θα μεταβεί το ερχόμενο Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο. Εκεί, θα μετάσχει στις εργασίες του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου είναι αντιπρόεδρος. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας

θα επιχειρήσει να διευρύνει τον κύκλο των επαφών του και με στελέχη εκτός Αριστεράς, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα.

Κατά πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου ήδη γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να «κλειδώσουν» σημαντικά ραντεβού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Αν και ακόμη δεν είναι βέβαιο αν ο κ. Σουλτς θα είναι στο Βερολίνο το ερχόμενο σαββατοκύριακο, θεωρείται δεδομένο πως αν δεν έχει υποχρεώσεις στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, τότε θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, στόχος των επιτελών της Κουμουνδούρου είναι να συναντηθεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ.

Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τις επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο, καθώς ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό λάβει διαβεβαιώσεις ότι τουλάχιστον για τη Γερμανία -αλλά και τους κατέχοντες θεσμικές θέσεις στην Ε.Ε.- ο ίδιος αποτελεί συνομιλητή και θα ήθελαν να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του.

Επαφές στις ΗΠΑ

Στα τέλη του μήνα -εκτός απροόπτου- ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει εκ νέου τον Ατλαντικό. Όμως, αυτή τη φορά δε θα βρεθεί σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, αλλά στις ΗΠΑ. Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αποκλείεται, λόγω πρωτοκόλλου. Εξίσου δύσκολο είναι να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθύνει χαιρετισμό στο περίφημο Brookings Institute, αλλά και στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και Κολούμπια. Επίσης, θεωρείται πιθανότατο να συναντηθεί με τους νομπελίστες οικονομολόγους, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν, οι οποίοι, εξάλλου, στις δημόσιες παρεμβάσεις και στα άρθρα τους, καταδικάζουν την πολιτική της λιτότητας και ζητούν ένα νέο «New Deal» για την Ευρώπη.

Αν και οι διεργασίες για το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί -«και θα γίνονται ως την τελευταία στιγμή», όπως λένε στο matrix24.gr καλά ενημερωμένες πηγές της Κουμουνδούρου- θεωρείται βέβαιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει κρίσιμες επαφές με Έλληνες ομογενείς, πολλοί εκ των οποίων ασκούν επιρροή στον Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο και, κυρίως,στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα νέα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα έρχονται και ως συνέπεια της διαπίστωσης πολλών στην Κουμουνδούρου ότι οι επαφές του στη Λατινική Αμερική κρίνονται από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων ως πολύ «αντισυμβατικές» και, ως εκ τούτου, όχι ιδιαίτερα παραγωγικές σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα