Plan…D με διαγραφή του μισού χρέους προτείνει το Bloomberg

Στο άρθρο του, το διεθνές οικονομικό πρακτορείο αναφέρει ότι η τρόικα επέλεξε μια συμφωνία που διευκολύνει τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο  του κουρέματος. Όπως σημειώνει, πλέον ορισμένα μέλη της ευρωζώνης θα πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο για τη δανειοδότηση της Ελλάδας από

εκείνο που θα πληρώνει η ίδια η Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι το βάρος θα πέσει κυρίως στους ώμους των άλλων προβληματικών κρατών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Παράλληλα, θεωρεί προβληματικό το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων, δεδομένου ότι η τιμή δεν μπορεί να ξεπερνά εκείνη της 23ης Νοεμβρίου. Όπως εκτιμά, πιθανή απροθυμία των επενδυτών να συμμετάσχουν θα θέσει εν κινδύνω τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την εκταμίευση του μεριδίου του Ταμείου στα δάνεια προς την Ελλάδα, που ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg σημειώνει ότι ειδοποιός διαφορά του νέου σχεδίου σε σχέση με τα προηγούμενα είναι ότι πλέον η ευθύνη για την αποτυχία δεν θα βαρύνει την Ελλάδα αλλά τους εταίρους της. Δικαιολογεί αυτή τη θέση, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Σόιμπλε, στις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες αν η επαναγορά ομολόγων αποτύχει η τρόικα θα πρέπει να λάβει άλλα μέτρα για τον έλεγχο του χρέους.

Το πρακτορείο προεξοφλεί αποτυχία, τονίζοντας πως όταν έλθει ο καιρός για το… plan D, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλά θα κάνουν να προχωρήσουν με τη διαγραφή χρέους που προσπαθούν να αποφύγουν. Επισημαίνει ότι αν κουρευτεί στο μισό και αν τα επιτόκια δανεισμού πέσουν στο 5%, τότε θα μπορεί να είναι βιώσιμο αν η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, κάτι που έχει πετύχει στο παρελθόν. «Το άμεσο κόστος θα είναι μεγαλύτερο, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για τις πιθανότητες επιτυχίας», καταλήγει στο άρθρο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα