Moody’s και …Μέρκελ καθορίζουν την έξοδο στις αγορές

08:45 4/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ημερομηνίες «ορόσημα» για την απόπειρα εξόδου στις αγορές η σημερινή λόγω της αναμενόμενης αξιολόγησης της Moody’s και η 11η Απριλίου ημέρα επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Το ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει να δανειστεί από τις αγορές για πρώτη φορά μετά από την Άνοιξη του 2010 και είναι ενδεικτικό ότι από τη Τετάρτη κιόλας οι αποδόσεις των ομολόγων προεξοφλούν αυτή την κίνηση,

κλείνοντας την «ψαλίδα» έναντι του γερμανικού 10ετούς έως και τις 453 μονάδες βάσης.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται η Έκθεση της Moody's, η οποία σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, μπορεί να επισφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο, την επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Ήδη ο Διεθνής Οίκος πριν κάνει ακόμη γνωστή την αξιολόγησή του χαρακτήρισε «πιστοληπτικά θετική» την ψήφιση του νομοσχεδίου την Κυριακή το βράδυ από το ελληνικό κοινοβούλιο, που άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup, ενώ αναμένει ότι το ίδιο θα πράξει και το ΔΝΤ τους επόμενους μήνες.

Όπως εκτιμά ο οίκος, αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές διότι η έγκριση του νομοσχεδίου διασφαλίζει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας βελτιώνει τη ρευστότητα της κυβέρνησης εν όψει της ωρίμανσης των ομολόγων. Ωστόσο, θεωρεί πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό, ιδιαίτερα λόγω της συρρίκνωσης της πλειοψηφίας της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της σε ειδικό report της η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η επιστροφή της Ελλάδας δεν είναι πρώιμη και υπολογίζει ότι με βάση την εικόνα στη δευτερογενή αγορά η απόδοση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 5,3% εάν η έκδοση είναι 5ετούς διάρκειας και στα επίπεδα του 4,2% εφόσον είναι 3ετούς διάρκειας.

Και ενώ ήδη οι επενδυτές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τις αποδόσεις της επικείμενης έκδοσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικεφαλής τράπεζες για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα είναι η Deutsche Bank, η Bank of America Merrill Lynch, η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Το πρακτορείο υποστηρίζει ακόμη πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε συναντήσεις με τραπεζίτες την περασμένη εβδομάδα ώστε να συζητηθεί η «πρωτοποριακή επιστροφή της Ελλάδας» στις αγορές, δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της. «Αυτή θα είναι η πιο σημαντική έκδοση που θα κάνει η Ελλάδα» δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η έκδοση θα γίνει με βιβλίο προσφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα