«Τούρμπο» η …εικονική πραγματικότητα

Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν σε εποχές προ μνημονίου (αν και σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα ακόμη), το Χρηματιστήριο (ο «καθρέπτης» της οικονομίας) ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες, το ΙΟΒΕ καταγράφει σημάδια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, το οποίο αναρριχήθηκε σε υψηλό 3,5 ετών τον Απρίλιο! Όπως σημειώνει μάλιστα το ΙΟΒΕ «η νέα

βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων στον τομέα των κατασκευών δημόσιων έργων, αλλά και από τη ρευστοποίηση αποθεμάτων στη βιομηχανία. Στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται ήπια υποχώρηση της απαισιοδοξίας εν όψει του Πάσχα».

Θετικά φαίνεται πως επηρέασε τις εκτιμήσεις και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και κάποιες καλές ειδήσεις που αφορούν πιθανά οφέλη, τα οποία βραχυπρόθεσμα θα ωφελήσουν την οικονομία (π.χ. τουριστικές κρατήσεις).

Αυτός είναι ο όμορφος κόσμος, η διαφορετική πορεία που χαράζει πια η Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν και αντικατοπτρίζεται πια στις αγορές.

Μέχρι εκεί όμως. Γιατί η πραγματικότητα για τον Έλληνα είναι διαφορετική: Όπως αναφέρει και το ίδιο το ΙΟΒΕ «οι ευνοϊκές εξελίξεις και προβλέψεις σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς δεν έχουν ακόμα θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση των νοικοκυριών, οι προσδοκίες των οποίων χειροτερεύουν τον Απρίλιο υπό τις ισχυρές πιέσεις της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και των επιπτώσεών της».

Και είναι λογικό αυτό πόσο μάλλον όταν η ανεργία τον Φεβρουάριο έσπασε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 27% με αυτή των νέων να εκτινάσσεται στο 64,2%.

Η πραγματική οικονομία θα πρέπει να περιμένει πολύ ακόμη για να δει τι σημαίνουν αυτά που αποτυπώνονται στα ταμπλό. Και σίγουρα εκείνο που χρειάζεται είναι χρήμα… Χρήμα που θα διαχυθεί στα νοικοκυριά, όταν «περισσέψει» από τις αγορές και σίγουρα, αφού ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα