Eurobank: Πού οφείλεται το -13%

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε χθες στην χρηματιστηριακή αγορά η βύθιση της μετοχής της Eurobank μια ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την αποδοχή της δημόσιας πρότασης της Εθνικής.

Η μετοχή υποχώρησε κατά 13,3% και έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας ενώ είχε προηγηθεί πτώση 6,7% την Τετάρτη και πτώση 4% κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Η ελεύθερη πτώση χθες προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και τροφοδότησε τη σεναριολογία:

- Κάποιοι, υποστήριξαν ότι «κάτι» συνέβη και το deal

χάλασε,

- Άλλοι, ότι οι μέτοχοι της Eurobank δεν επιθυμούν να αποδεχθούν την πρόταση,

- Άλλοι ότι πουλάνε μετοχές Eurobank διότι φοβούνται τον κίνδυνο επικείμενης κρατικοποίησης της Εθνικής,

- Οι επενδυτές προβλέπουν μεγάλη πτώση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, εξού και το μεγάλο discount.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Σύμφωνα με αναλυτές τίποτα από τα παραπάνω. Δυο σημεία επισημαίνουν. Το πρώτο είναι ότι μερίδα μετόχων της Eurobank δεν θέλει να συμμετέχει στη δημόσια πρόταση όχι γιατί δεν την θεωρεί ελκυστική αλλά γιατί δεν επιθυμούν να περιμένουν 7 εργάσιμες ημέρες προκειμένου να λάβουν τις νέες μετοχές Εθνικής και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο. Για μερίδα επενδυτών το διάστημα αυτό θεωρείται, με βάση τον χρηματιστηριακό χρόνο, «αιώνας» και δεν θέλουν να βρεθούν για τέτοιο διάστημα χωρίς να μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής που θα δοθούν στους μετόχους της Eurobank στο πλαίσιο της ανταλλαγής θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο σημείο, είναι το ότι όσοι αγόρασαν χθες και σήμερα μετοχές της Eurobank δεν μπορούν να μετάσχουν στην δημόσια πρόταση της Εθνικής. Ο λόγος είναι ότι ισχύει το Τ+3 δηλαδή από την ημερομηνία αγοράς χρειάζονται 3 ημέρες προκειμένου οι μετοχές να πιστωθούν στον λογαριασμό του επενδυτή. Έτσι αυτός που αγόρασε μετοχές της Eurobank εχθες θα μπορεί την επόμενη εβδομάδα να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό του. Με άλλα λόγια αυτοί που αγοράζουν αυτές τις ημέρες μετοχές της Eurobank γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την πρόταση της ΕΤΕ. Έτσι το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και οι αγοραστές δέχονται να τοποθετηθούν μόνο με το δέλεαρ ενός μεγάλου discount, ελπίζοντας ότι μετά την δημόσια πρόταση το μέγεθος του discount θα μειωθεί. Επιπλέον αναλαμβάνουν έναν πρόσθετο κίνδυνο καθώς θεωρητικά η Εθνική αργότερα θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας που δεν θα αποδεχθούν την πρόταση. Έτσι υπάρχει από την μια πλευρά μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον και από την άλλη πίεση από πωλητές που δεν θέλουν να περιμένουν 7 ημέρες για να λάβουν τις νέες μετοχές, συνδυασμός που οδηγεί την μετοχή της Eurobank σε μεγάλο discount έναντι της Εθνικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα