Aντίστροφη μέτρηση για την BlackRock

Ωστόσο, το μέγα ζητούμενο για τις τράπεζες είναι το να δώσει η τρόικα το «πράσινο φως» για την εξομοίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών με τα ισχύοντα για τις ευρωπαϊκές. Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη, όλες οι τράπεζες

θα πρέπει να έχουν την 1η/1/14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες, βάσει του Μνημονίου, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 9%. Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι αν η τρόικα δεχθεί την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τότε οι περισσότερες συστημικές τράπεζες θα περάσουν τις απαιτήσεις ακόμα και του δυσμενούς σεναρίου του stress test με άνεση. Παράλληλα, οι διοικήσεις ζητούν την άμβλυνση των όρων του stress test ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην επιβαρυνθούν με αυστηρότερους όρους. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την BlackRock, οι εγχώριες τράπεζες έπρεπε να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 10% για την εξεταζόμενη περίοδο ενώ για το δυσμενές σενάριο (βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες) ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έπρεπε να ξεπερνά το 7%. Λίγο μετά πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο πανευρωπαϊκό stress test από την EBA, την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, η οποία ζητούσε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 7% και άνω του 5% για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Αμέσως μετά την παράδοση της έκθεσης της BlackRock, οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας θα προσδιορίσουν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας, αφού προηγουμένως συνυπολογίσουν το απόθεμα των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει σχηματίσει η κάθε τράπεζα, τη λειτουργική κερδοφορία, τις δυνατότητες δημιουργίας κεφαλαίων από κινήσεις αναδιάρθρωσης (πωλήσεις θυγατρικών, απομόχλευση κ.ά.) και τις συνέργειες λόγω των δεκάδων συγχωνεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο τελικός κριτής ωστόσο των κεφαλαιακών αναγκών της κάθε τράπεζας θα είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση και το πόσο αυστηρές θα είναι οι παραδοχές για το δυσμενές σενάριο, θέματα που θα συναποφασιστούν με την τρόικα. Στόχος της ΤτΕ είναι η τελική έκθεση να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Πάντως οι επιτελείς των τραπεζών δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους. Όπως εκτιμούν, τόσο η Εθνική όσο και η Alpha Bank και ο Όμιλος Πειραιώς θα αντισταθμίσουν τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου από τη λειτουργική κερδοφορία, τις συνέργειες λόγω των συγχωνεύσεων, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η τράπεζα ήδη έχει προαναγγείλει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ, στοχεύοντας το σύνολο των κεφαλαίων να συγκεντρωθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα