Στο κόκκινο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εντός των τειχών όπως όλα δείχνουν τα Μαξίμου θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός και φυσικά νομοσχέδια όπως αυτό για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, χωρίς προβλήματα και αναταράξεις, ούτως ώστε η χώρα να αναλάβει απαλλαγμένη από «βαρίδια» και πιέσεις της τρόικα, την Προεδρία της

Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών πέρα από τις εκτιμήσεις του για πρωτογενές πλεόνασμα -κάτι όμως που οι πιστωτές με τις πράξεις τους δείχνουν να αμφισβητούν- θα θέσει υπόψη και την κίνηση της Moody’s να αναβαθμίσει την ελληνική Οικονομία κατά δυο βαθμίδες, σε Caa3 από C.

Εξέλιξη που όπως εκτιμά η ελληνική πλευρά, οφείλεται στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και αποδεικνύει ότι η εικόνα που έχουν οι ξένοι για την οικονομία έχει αλλάξει άρδην.

Η καθυστέρηση, όμως, που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις και η απώλεια του στόχου για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε δημιουργεί, ανησυχία στην ελληνική πλευρά αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών.

Όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος «η τρόικα γνωρίζει ότι ακόμα αντέχουμε ταμειακά χωρίς εκταμίευση δόσης, ενώ ξέρει ότι θέλουμε να μπούμε στην προεδρία χωρίς πιέσεις και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται».

Ήδη, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, δήλωσε ότι «Σημειώνεται πρόοδος, αλλά μένουν ανοικτά μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία χρειάζεται περαιτέρω δουλειά. Στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας. Τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogoup της 9ης Δεκεμβρίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθούν οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών στα εξής μέτωπα:

- Εκτέλεση προϋπολογισμού 2013: Οι ελεγκτές, θα κάνουν φύλο και φτερό τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς συνεχίζεται από την πλευρά τους η αμφισβήτηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

- Προϋπολογισμός 2014: Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, συνεχίζουν να ζητούν περισσότερες αποδείξεις, σχετικά με τον τρόπο επίτευξης του στόχου είσπραξης εσόδων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής.

- Δημοσιονομικό Κενό 2014: Αν και το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μιλά για προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, οι διαφορετικοί αριθμοί που παρουσιάζονται κάθε τόσο, δείχνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά ως την τελική συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, λέει ότι οι δύο πλευρές τα έχουν βρει στο 1 δισ. ευρώ, την ώρα που κυβερνητικές πηγές μιλούν για προσέγγιση στα 2 δισ. ευρώ, ενώ πηγές της τρόικας συνεχίζουν να επιμένουν για την ανάγκη λήψης μέτρων σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

- Πλειστηριασμοί: Η ημερομηνία λήξης της ισχύουσας νομοθεσίας, πλησιάζει απειλητικά, με την τρόικα να εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση, προτείνει μερική απελευθέρωση και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, αν και γνωρίζει ότι ακόμα και η πρόταση γίνει αποδεκτή από την τρόικα, υπάρχει κίνδυνος να μη ψηφιστεί από τους βουλευτές.

- Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Η τρόικα εμφανίζεται από δύσπιστη έως αντίθετη σχετικά με το νέο φόρο. Στα 200 εκατ. ευρώ που υπολείπονται του στόχου, εξαιτίας των αλλαγών που έκαναν οι βουλευτές για να τον ψηφίσουν, οι επικεφαλής προσθέτουν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας που παρουσιάζει το νέο σχέδιο. Όπως ισχυρίζονται, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων αποδεικνύουν ότι οι εφορίες δεν μπορούν να εισπράξουν τους φόρους, ενώ τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών από ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ δεν θα έρθουν στα ταμεία, εξαιτίας της χαμηλής φοροδοτικής ικανότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία.

- Προαπαιτούμενα: Η τρόικα περιμένει να δει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις αναφορικά με τις αμυντικές βιομηχανίες (σχέδιο αναδιάρθρωσης-απολύσεις), την πρόοδο στις απολύσεις – διαθεσιμότητα των Δημόσιων υπαλλήλων (ορθότητα στοιχείων) και τα χρέη του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΘΑΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα