Ξεκίνησαν οι έλεγχοι της τρόικας για την ελληνική οικονομία

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, προκειμένου να καθορίσουν την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας με τους τρεις εκπροσώπους των δανειστών, την Πέμπτη.

Με τους φακέλους τους ανά χείρας και πλήρως προετοιμασμένα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έπιασαν δουλειά. Τουλάχιστον 35 ελεγκτές στελεχώνουν τη αποστολής της Τρόικας με κάθε γκρουπ

να έχει συγκεκριμένη «ατζέντα» ελέγχου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί τα μέτρα περιστολής των δαπανών, η πορεία του προϋπολογισμού και τα γενικότερα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος της κυβέρνησης, στο κρίσιμο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλείς της τρόικας να παρουσιάσει ένα πλαίσιο μέτρων χωρίς να συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις πάνω από ένα ποσό (2.400 ευρώ), τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και το κλείσιμο νοσοκομείων.

Γνώστες των προβλημάτων ειδικά στο σκέλος εξεύρεσης των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ πιέζουν την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και να καλύψει το χαμένο χρόνο.

Η μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου, οι περικοπές στην υγεία, η εφαρμογή των μέτρων 3 δισ. ευρώ για εφέτος και η κατάργηση φορέων και οργανισμών είναι μερικά από τα θέματα που θέτουν οι ελεγκτές στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι επικεφαλείς της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα για περίπου 10 ημέρες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο και θα επιστρέψουν γύρω στις 20 Αυγούστου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους.

Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης , ύψους 31,5 δισ. ευρώ, την οποία θα λάβει η χώρα τον Σεπτέμβριο.

Της εκταμίευσης θα προηγηθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου 2 , το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα μέτρα ύψους 3 δισ. που θα πρέπει να ληφθούν εντός του έτους και με την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία (2013 – 2014).

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στερεύουν μέρα με την ημέρα. Γι΄αυτό το ελληνικό δημόσιο, εφόσον χρειαστεί, σχεδιάζει να συζητήσει και να επιτύχει ένα δάνειο γέφυρα για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου μέχρι να καταρτιστεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σχετικές ειδήσεις:

Στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας- Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Πηγή:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι της τρόικας για την ελληνική οικονομία | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα