Εταιρίες κατηγορούν τη Microsoft για τη μείωση πωλήσεων των PC

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λέει η παροιμία και στην περίπτωση των Windows 8, οι πληροφορίες που καταφθάνουν από διάφορες κατευθύνσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει φωτιά.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα δημοσίευμα των Financial Times έκανε λόγο για θεαματική οπισθοχώρηση της Microsoft και επιστροφή (μέσω update

των Windows 8) σε ένα interface που παραπέμπει στα Windows 7 (με start button, κλασικά μενού κ.λπ).
Η έγκυρη εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ρίχνοντας στο τραπέζι τη ρητορική ερώτηση «εάν η σημαντική μείωση στις πωλήσεις desktop και laptop PCs οφείλεται όχι μόνο στην εμπορική επιτυχία των tablets αλλά και στη δυσχρηστία των Windows 8».

Σύμφωνα με στοιχεία της πάντα αξιόπιστης IDC οι παγκόσμιες πωλήσεις PC έχουν μειωθεί κατά 13,9% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Και οι κατασκευαστές PC κατηγορούν έμμεσα ή άμεσα τη Microsoft για αυτό.
Ο Jim Wong, πρόεδρος της Acer, δήλωσε πρόσφατα ότι «η Microsoft επιτέλους άκουσε τις εκκλήσεις μας και ετοιμάζει ένα update που θα κάνει τα Windows 8 πολύ πιο εύχρηστα». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν ζητήσαμε πολλά. Απλά ένα start button κάτω αριστερά και τη δυνατότητα να κάνει boot η συσκευή στο desktop interface».
Ο κύριος Wong αναφέρεται στο πολυαναμενόμενο Windows 8.1 update ή Windows Blue update, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες καταφθάνει τον Ιούνιο. Αν, όμως, η Microsoft επαναφέρει το start button και το desktop interface αντί του Metro, δεν θα είναι σαν να παραδέχεται εμφατικά ότι έκανε γκάφα με την αρχική έκδοση των Windows 8;
Πολλοί συγκρίνουν την εν λόγω υπόθεση με το ταπεινωτικό πισωγύρισμα της Coca Cola όταν το 1985 «τόλμησε» να ρίξει στην αγορά τη New Coca Cola. Το ανανεωμένο αναψυκτικό απέτυχε παταγωδώς, αναγκάζοντας την εταιρεία να το αποσύρει σε τρεις μήνες, επιστρέφοντας στη γνωστή έως σήμερα κόκκινη Coca Cola Classic.

Αντιδρώντας στην παρομοίωση, ο Frank X. Shaw, υπεύθυνος επικοινωνίας της Microsoft, δήλωσε: «Σε αντίθεση με ένα αναψυκτικό, το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στους χρήστες και καλύπτει διαφορετικές ανάγκες. Τα Windows 8 παρασύρουν μια ολόκληρη βιομηχανία προς τα εμπρός. Προς ένα μέλλον με touch τεχνολογία και εφαρμογές που συνυπάρχουν ταυτόχρονα σε πολλές συσκευές».
Αντί άλλου σχολίου, κλείνουμε με μια ακόμη δήλωση του προέδρου της Acer: «Ελπίζω να έχει αντιληφθεί η Microsoft ότι, πέρα από τα touch interfaces, πρέπει να ενδιαφερθεί και για τον υπόλοιπο κόσμο που δεν χρειάζεται οθόνη αφής στον υπολογιστή του».

Εταιρίες κατηγορούν τη Microsoft για τη μείωση πωλήσεων των PC

Keywords
Τυχαία Θέματα