Review: God of War Ascension

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Το God of War Ascension έρχεται στον τελευταίο χρόνο ζωής του Playstation 3, πριν μπούμε στην νέα γενιά και στο PS4, για να μας χαρίσει ακόμα μια ευκαιρία να χειριστούμε τον Kratos και να σφαγιάσουμε ορδές εχθρών. Ως ένα καθιερωμένο

franchise, από τα περίτεχνα χέρια της Santa Monica, ο κύριος αντίπαλος του είναι… ο ίδιος του ο εαυτός και συγκεκριμένα το God of War III που μας καθήλωσε με τη κλίμακα, τη δράση του και τις απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις οθόνες μας όταν τα βάλαμε με όλους τους Ολύμπιους Θεούς, τους Τιτάνες και ερημώσαμε όλο τον Όλυμπο! Τι θα μπορούσε παραπάνω να μας προσφέρει ένα νέο GoW και συγκεκριμένα ένα prequel όλης της σειράς;

Ιστορία μου, αμαρτία μου..

Το story του GoW Ascension αφηγείται τα γεγονότα που προηγήθηκαν όλων των GoW τίτλων, με τον Κράτο να προσπαθεί να σπάσει τον όρκο που έχει δώσει στον Άρη, να ξεφύγει από υποχείριο όργανο του και ταυτόχρονα να γλυτώσει από τις Ερινύες που τον κυνηγούν ώστε να τον αναγκάσουν να κρατήσει τον όρκο του ή να πληρώσει με τη ζωή του. Το σενάριο δε διεκδικεί δάφνες και ούτε ποτέ κατάφερε να μας ενθουσιάσει ή συγκινήσει, απλώς υπάρχει για να μας δώσει έναυσμα να αρχίζει να ξεχειλίζει η οργή μέσα μας και να μην αφήσουμε τίποτα όρθιο στο δρόμο μας! Σίγουρα στη σειρά GoW μπορεί το σενάριο να μη διεκδικούσε βραβείο πρωτοτυπίας ή περίτεχνης γραφής, αλλά στο Ascension σίγουρα συναντάμε το πιο αδύναμο μέρος του.

Τεχνικός Τομέας που διαπρέπει

Για αυτό που ήμασταν σίγουροι ακόμα από την ανακοίνωση του τίτλου ήταν η αρτιότητα που θα συναντούσαμε στον οπτικό (και ακουστικό) τομέα, καθώς λίγο να ξεπερνούσε τον αντίστοιχο του GoW 3 θα μας έφτανε. Όντως δεν διαψευστήκαμε. Η Santa Monica μας κάνει ξεκάθαρο για άλλη μία φορά ότι “κατέχει” το PS3 και μαζί με τη Naughty Dog δεν θεωρούνται άδικα τα κορυφαία στούντιο στο πλευρό της Sony. Τα γραφικά του τίτλου είναι πεντακάθαρα, χωρίς ίχνος aliasing, με υφές υψηλής ανάλυσης που μας προσφέρουν μια εικόνα κρυστάλλινη, κάνοντας μας να μην μας λείπει καθόλου η νέα γενιά κονσολών. Η λεπτομέρεια στα γραφικά, είτε των πρωταγωνιστών/εχθρών είτε στις πίστες, είναι εξαιρετική, με έναν Κράτο που μπορούμε να ξεχωρίσουμε ακόμα και τους πόρους στο δέρμα του, τους εχθρούς που ξεχωρίζει ο καθένας με τον ιδιαίτερο animation του και σχεδιασμό του, τις πίστες με τη κλίμακα να μας αφήνει με το στόμα ανοικτό. Η αρχική μάχη με τον Εκατόγχειρα είναι εντυπωσιακή (μετά του GoW 3 φυσικά!), η κλίμακα ξεφεύγει και με την κάμερα να απομακρύνεται, θα ελέγχουμε ένα Κράτο που θα φαίνεται σχεδόν κουκκίδα και ο Εκατόγχειρας θα φαντάζει ένα βουνό από μόνος του! Φυσικά το σενάριο του τίτλου δεν προσφέρει και ιδιαίτερο γόνιμο έδαφος στους σχεδιαστές με αποτέλεσμα ο τίτλος να μην γοητεύει το ίδιο σε όλα του τα σημεία, ειδικότερα στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης μάλλον η ελληνική μυθολογία δεν φαίνεται να φτάνει πλέον για τους δημιουργούς καθώς βλέπουμε να έχουν εισάγει στοιχεία από άλλες κουλτούρες όπως εχθρούς Ελέφαντες, ζωύφια, κόμπρες, δράκους, σκορπιούς και άλλα που πηγάζουν κυρίως από Ινδική Μυθολογία. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο τίτλος οπτικά βρίσκεται στα επίπεδα του GoW 3, απλώς ελλείψει της θεαματικότερης θεματολογίας (θεοί-Όλυμπος), δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει τόσο. Ούτε τα bosses σώζουν την κατάσταση, δεν εντυπωσιάζουν, ενώ το τελικό boss ναι μεν είναι κάπως εντυπωσιακό, η δε μάχη κρίνεται ανούσια και εύκολη.

Ηχητικά ο τίτλος στέκεται στο ύψος του, με συνθέτη τον Tyler Bates, με επικά κομμάτια που μας εξυψώνουν και τονίζουν τα κομμάτια δράσης, όπως ακριβώς ταιριάζει δηλαδή σε μια παραγωγή τέτοιου επιπέδου.Κανένα παράπονο. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει πραγματικά στον ηχητικό τομέα είναι η πλήρης μεταγλώττιση και μετάφραση του τίτλου στα Ελληνικά! Το Gameside.gr δίνει τα συγχαρητήρια του στη Sony Hellas και ελπίζει να συνεχιστεί αυτό το κύμα ελληνοποίησης κορυφαίων τίτλων για τα συστήματα της. Πρώτα από ολα, αξίζει όλοι να παίξετε έστω μια φορά τον τίτλο στο ελληνικά. Η γλώσσα μας σε συνδυασμό με την θεματολογία του τίτλου ταιριάζει γάντι, με την ορολογία και τα μυθικά ονόματα να ακούγονται επιτέλους όπως πρέπει και όχι αυτό το ξενικό αγγλικό. Πιστέψτε μας, είναι άλλη αίσθηση να ακούς αυτά που έχεις ξέρεις από την ελληνική μυθολογία στα ελληνικά! Ίσως κάποιους τους φανεί περίεργο αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της συνήθειας μας σε αγγλόφωνους τίτλους, εκεί οι ελληνικοί υπότιτλοι θα τους φανούν χρήσιμοι. Η ποιότητα της μεταγλώττισης είναι πολύ καλή με μόνο μου παράπονο τη φωνή της αφηγήτριας-Γαίας η οποία “φαίνεται” ότι διαβάζει κείμενο. Ο Κράτος είναι πολύ καλός αλλά προσωπική μου άποψη ο Όρκος (γόνος των Ερινυών και του Άρη, don’t ask…) είναι αυτός που έχει την καλύτερη απόδοση. Συναντήσαμε και κάποια μικροπροβλήματα, όπως παντελής απουσία ήχου στο εισαγωγικό βίντεο του τίτλου (λύθηκε με restart) και μερικές φορές η μίξη χωλαίνει καθώς τα ηχητικά εφέ υπερκαλύπτουν τους διαλόγους.

Review: God of War Ascension

Keywords
Τυχαία Θέματα