Τα ερυθρόλευκα «δώρα» και η ατάκα του Μάντζιου (vid)

Οι καλοί φίλοι δίνουν δώρα. Τα καλά δώρα συνήθως έχουν ανταλλάγματα...
«Το μπουρδ… ο Ολυμπιακός έδωσε το ματς ρε μαλ…; Τι κάνουν τα μπουρδ… αυτά εκεί κάτω;». Η ατάκα του Άκη Μάντζιου, προπονητή του Πανιωνίου, την ώρα του αγώνα στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, χαρακτηρίζει μία ολόκληρη εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρουσιάζει ιδανικά την εποχή που δεν αρκούν οι βοήθειες της Σούπερ Λίγκας, της ΕΠΟ,
της προκλητικής διαιτησίας, της αστυνομίας, αλλά υπάρχει και η ανάγκη για βοήθεια από τα «φιλικά σωματεία».
Μεγάλη υπόθεση οι φίλοι. Στους φίλους δανείζεις παίχτες. Οι φίλοι σου χαρίζουν βαθμούς. Στους φίλους δωρίζεις την παραμονή στην κατηγορία και αυτοί σε ανταμείβουν ξανά με βαθμούς την επόμενη σεζόν.
Η Κέρκυρα κέρδισε τον ΟΣΦΠ μέσα στο απόρθητο κάστρο του. Η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος έσπασε την έδρα από την οποία δεν μπόρεσαν φέτος να φύγουν νικητές ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, η Άρσεναλ, η Ντόρτμουντ. Εντυπωσιακό! Φυσικά, στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, όταν ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι και τους βαθμούς τους χρειάζονταν η ομάδα του Πειραιά, δεν δυσκολεύτηκε να βάλει 4 γκολ στο νησί των Φαιάκων, σε γήπεδο χωράφι.
Την περσινή σεζόν ο Ατρόμητος, προτελευταία αγωνιστική, κέρδιζε τους «ερυθρόλευκους» και εξασφάλιζε την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα που πριν ένα χρόνο γλύτωσε τον υποβιβασμό στα παρά πέντε, φέτος βγαίνει στην Ευρώπη… Αυτό το κατάφερε, χάρις στις προσθήκες των δανεικών Μήτρογλου και Τάτο.
Παρόμοια περίπτωση είναι και ο Πανιώνιος, η παραμονή του οποίου στη μεγάλη κατηγορία εξασφαλίστηκε μετά το 1-1 με τον ΟΣΦΠ. Οι Πειραιώτες είχαν «καθαρίσει» τον τίτλο, έπειτα από το «ντέρμπι της ντροπής», ενώ οι «κυανέρυθροι» καίγονταν για βαθμό.
Η ίδια κολόνια εδώ και χρόνια. Σεζόν 2009-2010: ΟΣΦΠΛάρισα 0-1. Πώς οι «βυσσινοί» κατάφεραν να μπουν στην πεντάδα των play off, κερδίζονταν τον Ολυμπιακό μέσα στο αήττητο Καραϊσκάκης, θα παραμείνει μυστήριο.
«Σήμερα έγινα σοφότερος» δήλωσε ο Τροντ Σόλιντ, όταν το 2006 η ομάδα που θέλει να πρεσβεύει τα ολυμπιακά ιδεώδη με το όνομά της, έχανε 3-2 από τον Λεβαδειακό και τους «χάριζε» την παραμονή στην κατηγορία. Τρία γκολ μέσα σε ένα τέταρτο είναι ελάχιστες ομάδες που έχουν καταφέρει να βάλουν στον ΟΣΦΠ. Εκτός και αν η Λιβαδειά έγινε προς στιγμήν… Γιουβέντους. Ο Νέρι Καστίγιο ήταν σκληρότερος, όταν σε δηλώσεις του, ως παίχτης της Σαχτάρ, άφηνε σαφή υπονοούμενα κατά του Τάκη Λεμονή για το κοουτσάρισμα και τις οδηγίες του στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Ακούστε στο βίντεο τον Άκη Μάντζιο να περιγράφει ιδανικά τον κανόνα των... «φιλικών σωματείων»...
Keywords
Τυχαία Θέματα