Ο «Παπ», ο Αλβάρεζ και ο διαιτητής Πλατόπουλος

Πώς ο Παναθηναϊκός κατέκτησε μέσα στο Φάληρο το κύπελλο Ελλάδος, σαν σήμερα στις 22 Ιουνίου 1977...

«Είμαι τρελός! Δεν μπορώ να μιλήσω» φώναζε ο Σπύρος Λιβαθηνός με τη λήξη του επεισοδιακού τελικού, που βρήκε τον Παναθηναϊκό Κυπελλούχο Ελλάδος.

Σαν σήμερα, στις 22 Ιουνίου 1977, ο Παναθηναϊκός
κέρδιζε μέσα στο Γ. Καραϊσκάκης 2-1 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του κυπέλλου. Οι παίχτες του Τριφυλλιού ξέσπασαν σε ξέφρενα πανηγύρια, την ώρα που οι ποδοσφαιριστές των Θεσσαλονικών διαμαρτύρονταν έντονα για... «εχθρική διαιτησία». Ωστόσο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ουδέτερων εφημερίδων, όπως ΤΑ ΝΕΑ, αυτοί που αδικήθηκαν ήταν οι «πράσινοι», καθώς ακυρώθηκε λανθασμένα γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη.

Το σκορ άνοιξε στο 28’ ο Παπαδημητρίου, κόντρα στη ροή του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ είχε μπει δυνατά στο παιχνίδι και ο Βασίλης Κωνσταντίνου είχε πραγματοποιήσει εκπληκτικές επεμβάσεις για να κρατήσει ανέπαφη την εστία του Παναθηναϊκού. Δύο μόλις λεπτά μετά το 1-0, ο «ψηλός» σκόραρε, όμως ο διαιτητής Πλατόπουλος ακύρωσε το τέρμα, την ώρα που ο λάινσμαν κατευθυνόταν προς την σέντρα.

Ο Τερζανίδης του «δικεφάλου του Βορρά» ισοφάρισε λίγα λεπτά πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γκόρσκι είδε το μεγάλο του όπλο στην επίθεση, τον Αντωνιάδη να αποχωρεί τραυματίας λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα παιχνιδιού. Παρόλο που όλα έδειχναν να είναι με το μέρος του ΠΑΟΚ, μία αντιαθλητική ενέργεια του Γούναρη άφησε την ομάδα της Θεσσαλονίκης με 10 παίχτες.

Το νικητήριο τέρμα σημειώθηκε στο 83’ από τον Βακάλη. Προηγήθηκε εξαιρετική ενέργεια του «βιρτουόζου» Αλβαρέζ. «Η φάση ξεκίνησε από τον Παπαδημητρίου που σέντραρε συρτά προς τον αμαρκάριστο Αλβαρέζ. Αυτός έκανε μία ωραία προσποίηση και έφτιαξε κατά 90 τοις εκτατό το νικητήριο γκολ της ομάδας του, αφήνοντας να περάσει κάτω από τα πόδια του αμυντικού. Ο επερχόμενος Οδυσσέας Βακάλης, μόνος με τον Μηλίνη, είχε όση άνεση ήθελε για να πιάσει το δυνατό σουτ», γράφει ο Τύπος της εποχής...

Ο Παναθηναϊκός λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησε και το πρωτάθληαμα και έφτασε στο δεύτερο νταμπλ της ιστορίας του στην Α' Εθνική.
Keywords
Αναζητήσεις
πλατοπουλος, πλατοπουλος διαιτητης
Τυχαία Θέματα