Μία δεύτερη «ανάγνωση» της συνέντευξης Καμίνη - Αλαφούζου (vid)

Τα σημεία-κλειδί (και η πλήρης απομαγνητοφώνηση) της συνέντευξης Καμίνη - Αλαφούζου στο ΣΚΑΙ για το Βοτανικό...

Η κοινή συνέντευξη Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Αλαφούζου στο ΣΚΑΪ στις 22 Οκτωβρίου 2012 ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα σημεία που δεν είχαν αξιολογηθεί στην πλήρη διάστασή τους. Από τη μία η τότε πληροφόρηση για τη Διπλή Ανάπλαση ήταν πιο ελλιπής σε σχέση με σήμερα. Από την άλλη, καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» συνεχώς, μπορούμε να μελετήσουμε ποιες δεσμεύσεις
τηρήθηκαν και ποιες όχι.

Απομαγνητοφωνήσαμε ολόκληρη τη συνέντευξη και για αρχή παρουσιάζουμε τα κομμάτια που κατά τη γνώμη μας είναι τα σημεία – κλειδί, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάποιο σχόλιο επ' αυτών...

Από τα λεγόμενα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη κρατάμε:

- Σκουπιδότοπος ο Ελαιώνας
- Είναι η πιο υποβαθμισμένη περιοχή
- ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ συστηματικά να απαντήσει, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις, στο θέμα ιδιοκτησίας της Λεωφόρου
- ΞΕΚΑΘΑΡΑ λέει ότι, εάν φτιαχτεί γήπεδο στον Ελαιώνα, ο Παναθηναϊκός θα το ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΙ (θα είναι ο μισθωτής)
- Υποστηρίζει πως θα... συνεννοηθεί με τον Ερασιτέχνη για το Προεδρικό Διάταγμα
- Λέει ότι ο Δήμος έχει ανοικτές πόρτες για τον Ερασιτέχνη
- Ισχυρίζεται, περί του αρχικού σχεδίου του Ελαιώνα, ότι ήταν προβλέψιμο πως θα καταπέσει στο ΣτΕ, διότι ήταν «φαραωνικό» (το γήπεδο)
- Παραδέχεται την ισχύ και τη σημασία του Τριφυλλιού για την ΑΘΗΝΑ, λέγοντας ότι ο Παναθηναϊκός είναι το σύμβολο της πόλης

Από τα λόγια του προέδρου της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζου κρατάμε:

- Απαράδεκτος ο νόμος Μπιρμπίλη
- Αρχικά διατυπώνει τη σκέψη να κατασκευαστεί γήπεδο 25.000 θέσεων σε πρώτη φάση, με δυνατότητες επέκτασης...
- ...και στην αμέσως επόμενη απάντησή του, παραδέχεται ότι οι αξιοπρεπείς λύσεις είναι των 30-35.000 θέσεων (συνεπώς, αυτό των 25.000 είναι, σύμφωνα με τη δική του ορολογία, αναξιοπρεπής λύση)
- Δηλώνει ότι δε θυμάται (γιατί έλειπε στο εξωτερικό) ποια διοίκηση έφερε το αρχικό σχέδιο του Ελαιώνα
- Δηλώνει ότι δε θυμάται πόσο κόστιζε αρχικά το γήπεδο και παραδέχεται ότι ήταν πολύ ακριβό, εκτός των δυνατοτήτων του Συλλόγου
- Παραδέχεται ότι για το γήπεδο, απαιτούνται κάποια γενικότερα έργα υποδομών, που θα φτιαχτούν
- Θεωρεί πως υπό τις σημερινές συνθήκες ο Παναθηναϊκός είναι δύσκολο να γεμίσει ένα γήπεδο 45-50.000 θέσεων
- Υποστηρίζει ότι θα έχουμε γήπεδο στον Ελαιώνα την άνοιξη του 2015,
- καθώς και το ότι θα επιστρέψουμε στη Λεωφόρο τον Ιανουάριο του 2013.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση:

- Εκπομπή «Η Δίκη της Δευτέρας» (ΣΚΑΪ) / Ημερομηνία προβολής: 22/ 10/2012

ΘΩΜ: Λοιπόν, να πάμε στο γηπεδικό, καθώς αυτός είναι και ο λόγος που είναι μαζί μας και ο δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Γ. Καμίνης, που δεν έχει μετάσχει ποτέ σε αθλητική εκπομπή, φαντάζομαι…

ΚΑΜ: Όχι, σε αθλητική όχι.

ΘΩΜ: Ούτε σε δίκη φαντάζομαι κ. Καμίνη

ΚΑΜ: Σε δίκη έχω μετάσχει, αλλά όχι σε τηλεοπτική…

ΘΩΜ: Εκείνο, που θέλω να ρωτήσω και βλέπω από τα e-mail των τηλεθεατών από την ώρα που μάθανε ότι θα είστε εδώ, την απάντησή σας σχετικά με το εάν θα γίνει το γήπεδο, ρωτήστε τον κ. Καμίνη: θα γίνει γήπεδο στο Βοτανικό; Θα γίνει η Διπλή Ανάπλαση; Να απαντήσει υπεύθυνα, ως ο Δήμαρχος Αθηναίων…

ΚΑΜ: Να σας πω…πρώτα – πρώτα πρέπει να καταλάβουν όλοι τι σημαίνει Διπλή Ανάπλαση. Είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνει το γήπεδο και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά και το καινούριο που θα γίνει στο Βοτανικό αλλά και παράλληλα τα υπερβαίνει. Τί εννοώ… Εννοώ πρώτα απ’ όλα ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει μία αναζωογόνηση πρώτα απ’ όλα σημαντική, μία πραγματική ανάπλαση γιατί πρόκειται για σκουπιδότοπο στην περιοχή κάτω στο Βοτανικό και στον Ελαιώνα. Όποιος έχει πάει εκεί, έχει δει πώς είναι η κατάσταση. Όποτε είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της περιοχής, για την Αθήνα ευρύτερα, να δημιουργηθεί εκεί ένας πόλος αναψυχής και αθλητισμού για τους Αθηναίους. Αλλά περιλαμβάνει και τον άλλο πόλο -γι’ αυτό λέγεται και Διπλή Ανάπλαση- πάνω στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από τη στιγμή που θα υπάρχει γήπεδο πια, κάτω στο Βοτανικό, θα μπορέσει να γκρεμιστεί η Λεωφόρος και θα μπορέσει να ενωθεί όλος…

ΘΩΜ: Από τη στιγμή που θα γίνει γήπεδο στο Βοτανικό. Δηλαδή «γήπεδο δίνω, γήπεδο παίρνω» η θεωρία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ισχύει;

ΚΑΜ: Να σας πω κάτι. Ο Δήμος έχει παραχωρήσει τη χρήση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εσαεί στον Παναθηναϊκό. Δεν υπάρχει θέμα ο Δήμος να θέλει…

ΘΩΜ: Είναι δική του η Λεωφόρος;

ΚΑΜ: Πώς;

ΘΩΜ: Είναι δική του η Λεωφόρος;

ΚΑΜ: Ακούστε να δείτε κάτι. Δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησίας…

ΘΩΜ: Είναι δική σας ή δική του;

ΚΑΜ: Δεν έχει σημασία αυτό το πράγμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όποτε θέλει ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει τη χρήση του γηπέδου στη Λεωφόρο, όπως την είχε από το 1924 χωρίς να αναφύεται κανένα ζήτημα, θα την έχει και τώρα. Έτσι…Το ζήτημα είναι αλλού. Το ζήτημα είναι να μπορέσει και ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ να αποκτήσουν εγκαταστάσεις αντάξιες της Ιστορίας τους. Έτσι…Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα της πόλης. Για το Δήμο είναι θεσμική και πολιτική υποχρέωση να στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημιουργία του γηπέδου. Πιστεύω ότι εάν κινηθούμε γρήγορα και έχουμε λύσει μετά από συζητήσεις, που έχουμε κάνει με τον κ. Αλαφούζο…σύντομα θα έχουμε το σχέδιο της εμπορικής συμφωνίας. Γιατί δεν μπορείς να προσελκύσεις επενδυτή εάν δεν του πεις ότι η επένδυση, που θα κάνει για το γήπεδο, θα έχει ένα αντίκρισμα, δηλαδή θα μπορεί να εισπράττει ένα νοίκι. Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε με τον Παναθηναϊκό ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα αναλάβει αυτός να είναι ο μισθωτής του γηπέδου, θα μπορέσουμε πολύ ευκολότερα να βρούμε χρηματοδότηση, πόσω μάλλον, όταν έχουμε αφήσει και τα φαραωνικά σχέδια των τεράστιων γηπέδων και των δημοτικών μεγάρων κτλ και πάμε σε κάτι που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή χωρίς να εμποδίζει τη δυναμική…

ΘΩΜ: Το πρακτικό κομμάτι θα το δούμε και με τον κ. Αλαφούζο για να μας πει τι ακριβώς σχεδιάζει για το Βοτανικό. Το ερώτημα για να απαντηθεί καθαρά κ. Δήμαρχε. Είναι ότι η Λεωφόρος δεν γκρεμίζεται πριν φτιαχτεί ο Βοτανικός.

ΚΑΜ: Η Λεωφόρος δεν γκρεμίζεται. Η Λεωφόρος θα πρέπει να υπάρχει έως ότου αισθανθεί ο Παναθηναϊκός, και ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ και οι οπαδοί, ασφαλείς. Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει το φάσμα, η επώδυνη εμπειρία, που βιώνει η ΑΕΚ. Καταλαβαίνω τι μεγάλη σημασία, είναι τραυματική εμπειρία αυτή. Και εγώ δεν θέλω να τη βιώσουν αυτή την εμπειρία οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και οι φίλαθλοι.

ΘΩΜ: Κύριε Αλαφούζε, έχω την αίσθηση ότι μπορεί να μην γκρεμίζεται η Λεωφόρος αλλά πιθανόν εάν θέλετε να βάλετε ένα τούβλο, μία πέτρα αυτή τη στιγμή με βάση το νόμο Μπιρμπίλη, δεν μπορείτε να το κάνετε.

ΑΛΑΦ: Ναι, κοιτάξτε. Όσον αφορά στη συνεργασία μας με το Δήμο: από τις πρώτες συναντήσεις, που κάναμε αργά την άνοιξη, προχωρημένη άνοιξη ήταν, με τον κύριο δήμαρχο πάντοτε είχε εμμείνει στην άποψή του ότι η Λεωφόρος είναι στη διάθεση του Παναθηναϊκού και ότι ο Δήμος θα έκανε ό,τι μπορούσε για να μας βοηθήσει να τη χρησιμοποιήσουμε. Και αυτό τηρήθηκε. Το πρόβλημα είναι ότι για εμένα πέρασε ένας απαράδεκτος νόμος από την κ. Μπιρμπίλη, ο οποίος ξέχασε το ότι η ιδέα της Διπλής Ανάπλασης ξεκίνησε με την αρχή «γήπεδο για γήπεδο» πέραν του εμπορικού κέντρου και πέραν όλων των άλλων. Και έχει αφαιρέσει τελείως, δεν συνδέει πια την κατασκευή του γηπέδου με την κατεδάφιση της Αλεξάνδρας παρ’ όλο που προβλέπονται έμμεσα κάποιες σχετικές συμφωνίες.

ΘΩΜ: Το θέμα είναι τι έκανε ο Παναθηναϊκός εάν περνούσε ο νόμος…

ΑΛΑΦ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να επισκευάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας διότι η Λεωφόρος έχει χαρακτηριστεί σαν πράσινο και η πολεοδομία τυπικά και ουσιαστικά κατ’ επέκταση, δεν μπορεί να μας δώσει άδεια.

ΘΩΜ: Άρα μιλάτε για μία πολιτική ευθύνη και μάλιστα είδα ότι κάνατε και μία δήλωση περί σκευωρίας. Αλλά ξέρετε…

ΑΛΑΦ: Ήταν πολύ περίεργη για εμένα αυτή η απόφαση όταν ξεχνιέται μεταξύ…Δεν ξέρω…υπήρχαν, ίσως, οικονομικά συμφέροντα, υπήρχε η Πολιτεία, νομίζω εκεί η όποια…

ΘΩΜ: Υπάρχει και μία ευθύνη του Παναθηναϊκού όμως. Δηλαδή όταν ψηφιζόταν ο νόμος Μπιρμπίλη ο Παναθηναϊκός τί έκανε; Παρακολουθούσε;

ΑΛΑΦ: Αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός και είχε τα εσωτερικά του θέματα και βεβαίως έχει ευθύνη ο Παναθηναϊκός. Αλλά, από την άλλη μεριά, όπως είπε ο κύριος δήμαρχος, ο Δήμος Αθηναίων είχε παραχωρήσει από το 1924 (σ’ αυτό το σημείο ρωτάει τον Καμίνη...) ένα οικόπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο μπορούσε ο Παναθηναϊκός να το χρησιμοποιεί όσο υπάρχει ο Παναθηναϊκός για το γήπεδό του. Δεν ήταν θέμα ιδιοκτησίας. Ήταν θέμα παραχώρησης χρήσης του οικοπέδου. Αυτό ήταν μία πραγματικότητα. Δεν μπορείς, λοιπόν, να δίνεις το γήπεδό σου, το οποίο σημειωτέον είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την επιλογή να μην έχει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή κάποιο άλλο γήπεδο. Κάθε ομάδα χρειάζεται ένα γήπεδο για να επιβιώσει, για να έχει έσοδα, για να έχει την έδρα της, όπως έχει ο Ολυμπιακός το «Καραϊσκάκης», έτσι και ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει το γήπεδό του.

ΘΩΜ: Και στο οποίο να μπορεί να κάνει και εργασίες όμως. Γιατί, όπως μας είπατε, αυτή τη στιγμή και εργασίες δεν μπορείτε να κάνετε παρά μόνον με νομοθετική ρύθμιση…

ΑΛΑΦ: Κάνουμε μία συστηματική…

ΘΩΜ: Άρα μιλάμε για ένα πολιτικό ζήτημα.

ΑΛΑΦ: Βεβαίως. Θα απευθυνθούμε στην πολιτική ηγεσία. Νομίζουμε ότι είναι ένα προφανές και δίκαιο αίτημα. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλό να διορθωθεί. Ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για ένα διάστημα μέχρι να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα μπορεί ο Παναθηναϊκός να χρησιμοποιεί, να επισκευάζει, όχι να αλλάξει, όχι να προσθέσει κερκίδες ή οτιδήποτε τέτοιο, αλλά να επισκευάσει και να χρησιμοποιήσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που είναι το σπίτι του και η έδρα του.

ΘΩΜ: Κύριε δήμαρχε είστε σύμφωνος σε αυτό; Δηλαδή, να μπορεί…

ΚΑΜ: Ναι, βεβαίως. Και να προσθέσω και κάτι: το μέλλον είναι το νέο γήπεδο. Ένα γήπεδο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, στην ιστορία, και στο όνομα του Παναθηναϊκού. Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πράγματι δημιουργεί προβλήματα, τα οποία είχε δημιουργήσει ο νόμος. Το Προεδρικό Διάταγμα ήρθε απλώς να εξειδικεύσει τις ρυθμίσεις του νόμου. Άποψη μου είναι, και το έχω πει και στον κ. Αλαφούζο, και πιστεύω ότι συμφωνούμε εδώ πέρα να προσπαθήσουμε να βρούμε και μαζί με τον Ερασιτέχνη και τον κάθε εμπλεκόμενο μία λύση μ’ ένα συμφωνητικό όλων των παραγόντων ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποσοβήσουμε και τυχόν ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος γιατί εάν αρχίσουν πάλι όλα από την αρχή, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η εξεύρεση χρηματοδότη. Κανείς χρηματοδότης δεν θα έρθει να βάλει τα λεφτά του μ’ ένα ασαφές νομοθετικό πλαίσιο.

Επομένως, να κοιτάξουμε από την υπάρχουσα κατάσταση τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε ενσωματώνοντας στη νομοθεσία και μία μεταβατική διάταξη να μπορεί ο Παναθηναϊκός να παίζει στο γήπεδο έως ότου γίνει κάτω ο Βοτανικός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα.

ΘΩΜ: Αυτή είναι και η φιλοδοξία σας, δηλαδή να πάτε στη Λεωφόρο, να φύγετε από το «παγωμένο» ΟΑΚΑ διότι όταν έχει 7 – 8.000 κόσμο όπως χθες είναι «παγωμένο»…

ΑΛΑΦ: Όχι, χθες είχαμε 12.000.

ΘΩΜ: Εντάξει, ζητώ συγγνώμη. Αλλά και με 12 είναι «παγωμένο» το ΟΑΚΑ

ΑΛΑΦ: Βεβαίως, και με 15 και με 20…

ΘΩΜ: …με την έννοια ότι είναι τεράστιο γήπεδο, δεν είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Πάτε, λοιπόν, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

ΑΛΑΦ: Είναι και πάρα πολύ ακριβό γήπεδο, κύριε Θωμαΐδη. Δηλαδή να σας δώσω να καταλάβετε ότι στο παιχνίδι με τη Μάλαγα, στο οποίο είχαμε μεταξύ 30-35.000 οπαδούς, έχουμε 12.000 διαρκείας εμείς φέτος και νομίζω ότι είχαμε πουλήσει περίπου 18.000 εισιτήρια. Μου έχει μείνει αυτό το νούμερο: είχαν περισσέψει στον Παναθηναϊκό 17.000 ευρώ από ένα παιχνίδι το οποίο 35.000 άτομα για τη σημερινή κατάσταση της ομάδος μας είναι πολλά.

ΘΩΜ: Άρα δεν συμφέρει…

ΑΛΑΦ: Το χθεσινό παιχνίδι με τον Άρη είχε μία σημαντική ζημία…

ΘΩΜ: Είναι και ασύμφορο…

ΑΛΑΦ: Είναι ζημιογόνο, δηλαδή όχι απλώς δεν βγαίνουν χρήματα από τα παιχνίδια που έχουμε εντός έδρας αλλά χάνουμε.

ΘΩΜ: Άρα, λοιπόν, λέτε να παίζει ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο με μία τροπολογία, με μία νομοθετική ρύθμιση και την ίδια ώρα να κατασκευάζει ένα γήπεδο 40 – 45.000 θέσεων, όπως θα…

ΑΛΑΦ: Κοιτάξτε, είμαστε, όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος, οι εποχές έχουν αλλάξει. Προσπαθούμε να βρούμε την πιο φθηνή, πάντοτε σύγχρονη, πάντοτε μοντέρνα λύση, η οποία θα αρμόζει στον Παναθηναϊκό αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα γήπεδο, εάν γίνει, δεν έχουμε καταλήξει εάν είναι εφικτό να γίνει σε δύο στάδια, θα μπορούσε να είναι το πρώτο στάδιο 25.000 θέσεων –λέω ένα παράδειγμα– και το δεύτερο 40.

ΘΩΜ: Να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης…

ΑΛΑΦ: Προς επέκταση. Αλλά το πιθανότερο είναι να βρούμε κάποια λύση που να είναι 30 – 35.000 θέσεις, διότι και τα δύο στάδια δημιουργούν έξοδα επιπλέον, τα οποία ίσως δεν αξίζει τον κόπο…πας κατευθείαν σε μία λύση αξιοπρεπή των 30 – 35.000 θέσεων.

ΘΩΜ: Αυτό που είπαμε, εγώ θα επιμείνω λιγάκι στο θέμα της σκευωρίας και της πολιτικής ηθικής. Θέσατε, δηλαδή, ένα ζήτημα σε πρόσφατη δήλωσή σας…

ΑΛΑΦ: Να σας πω κάτι. Εάν ψάχναμε όλα τα θέματα και όλες τις, εάν θέλετε, σκευωρίες ή τις απορίες, που μας δημιουργούνται για πράξεις της Πολιτείας, που έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν θα τελειώναμε ποτέ. Νομίζω ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όπως έχει. Κάποτε για ιστορικούς λόγους μπορούμε να ασχοληθούμε να ψάξουμε τι συνέβη και τι δεν συνέβη. Τώρα έχουμε ένα θέμα, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΚΑΜ: Και να κοιτάξουμε μπροστά. Τώρα όλοι ζούμε αυτή την κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα και η κοινωνία. Και ειδικά για την πόλη της Αθήνας μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει μία ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ζούμε σ’ ένα πολιτικό σύστημα, που δεν έχουν μείνει πολλά πράγματα όρθια. Ο κόσμος δεν πιστεύει σε πολλά πράγματα. Το ότι υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν στον Παναθηναϊκό, ο οποίος είναι το σύμβολο της πόλης, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτή τη στιγμή, που βλέπουμε να καταρρέουν πάρα πολλά πράγματα γύρω μας.
Έχει, λοιπόν, μεγάλη κοινωνική και πολιτική και συμβολική σημασία να προχωρήσει ο Παναθηναϊκός και να δώσει μία πνοή δυναμισμού στην πόλη. Να δημιουργηθεί ένα καινούριο γήπεδο, που να ανταποκρίνεται επιτέλους στο όνομα και στην ιστορία αυτής της ομάδας. Και να δούμε να γίνεται ένα μεγάλο έργο στην πόλη, όπως είναι η Διπλή Ανάπλαση. Μην ξεχνάμε ότι είναι και ο Ελαιώνας κάτω, που είναι η πιο υποβαθμισμένη περιοχή και θα αναδειχθεί, αλλά είναι και το 7ο Διαμέρισμα επάνω στους Αμπελόκηπους, το οποίο ασφυκτιά. Και θα δημιουργηθεί εκεί πέρα ένας υπερτοπικός, ένας πόλος πρασίνου πάρα πολύ σημαντικός.

ΘΩΜ: Ξέρετε, είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις του κόσμου όλο αυτό τον καιρό, που έχουμε προαναγγείλει την εκπομπή δεχόμαστε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο e- mail, στα οποία μας λένε: αυτά τα ακούμε επτά χρόνια και επτά χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα…

ΚΑΜ: Να σας πω γιατί δεν έγινε. Κατά τη γνώμη μου, εγώ είμαι…ούτε δύο χρόνια δεν έχω κλείσει στη δημαρχία.

ΘΩΜ: Δεν μιλάω προσωπικά.

ΚΑΜ: Δεν έγινε γιατί ήταν ένα υπερφιλόδοξο, φαραωνικό έργο, αυτό το οποίο έγινε και επίσης είχε και στοιχεία αλαζονικά. Όταν ήρθε το ΣτΕ και εκδίκασε και ουσιαστικά έριξε το συντελεστή δόμησης, αυτό ήταν κάτι προβλέψιμο, πάρα πολλοί το έλεγαν ότι αυτό θα συμβεί και έπρεπε τότε αυτοί, που χειρίστηκαν τότε αυτή την ιστορία, να την έχουν χειριστεί με μεγαλύτερη σωφροσύνη.

ΑΛΑΦ: Εμένα θα μου επιτρέψετε να διαφοροποιηθώ λίγο από τον δήμαρχο. Νομίζω ότι η τότε…δεν θυμάμαι ποια διοίκηση, γιατί έλειπα από την Ελλάδα εκείνη την περίοδο…έφερε, υλοποίησε το σχέδιο το αρχικό του Βοτανικού, αλλά ήταν άλλες εποχές τότε που, όπως θυμόμαστε όλοι, τα λεφτά τα βρίσκαμε πάρα πολύ εύκολα στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα δανειζόμασταν, και είχαμε την ευχέρεια σαν Έλληνες να κάνουμε κάποιες υπερβολές. Δηλαδή, νομίζω ότι το γήπεδο ήταν ένα ακριβό γήπεδο, ένα πολύ ακριβό γήπεδο, το οποίο ίσως ήταν πέραν των δυνατοτήτων μίας ομάδος, όπως είναι ο Παναθηναϊκός και τότε και σήμερα.

ΚΑΜ: Ναι, απλώς με συγχωρείτε. Και η απόρριψη του ΣτΕ εκ των πραγμάτων καθυστέρησε.

ΑΛΑΦ: Βεβαίως. Όχι θέλω να πω απλώς, θέλω να δώσω κάλυψη στη διοίκηση του Παναθηναϊκού ότι είχε κάθε καλή πρόθεση, απλώς…

ΘΩΜ: …είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν έχετε συναντηθεί με όλους τους παράγοντες του Παναθηναϊκού, δηλαδή για παράδειγμα με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

ΚΑΜ: Έχω συναντηθεί ήδη. Και έχω συναντηθεί και επίσης όποτε μου ζητήσει να συναντηθούμε και πάλι θα συναντηθούμε γιατί ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει. Πρέπει να συνεργαστούν όλοι. Εάν δεν συνεργαστεί και ο Ερασιτέχνης δεν θα μπορέσουμε να πάμε μακριά. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και θέλω να διαψεύσω διότι το είδα γραμμένο στις εφημερίδες ότι ζήτησε να με συναντήσει ο Ερασιτέχνης κι εγώ ή κρυβόμουν ή αρνήθηκα. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Όποτε θέλει ο Ερασιτέχνης η πόρτα του δήμου είναι ανοικτή.

ΘΩΜ: Άλλωστε, νομίζω ο Ερασιτέχνης και η ΠΑΕ έχουν κοινή γραμμή πλεύσης επί του θέματος.

ΑΛΑΦ: Ναι, βεβαίως. Η ΠΑΕ είναι η βασική πηγή εσόδων για τον Ερασιτέχνη, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ο κ. Μακρόπουλος έχει επενδύσει και πάρα πολύ χρόνο αλλά και πάρα πολλά χρήματα στο να προσπαθήσει να κρατήσει στη ζωή τον Ερασιτέχνη, ο οποίος έχει και αυτός συσσωρευμένες ζημίες και χρέη. Και έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματά μας από κοινού, και τα οικονομικά μας προβλήματα, αλλά και το θέμα του Βοτανικού και ταυτιζόμαστε απολύτως στην πολιτική γραμμή, που έχουμε.

ΘΩΜ: Ποια εμπλοκή μπορεί να δημιουργηθεί με το γεγονός ότι είχε επιλεγεί άλλος κατασκευαστής, πιθανόν να επιλεγεί κάποιος άλλος. Υπάρχει ζήτημα εκεί;

ΑΛΑΦ: Κοιτάξτε, δεν έχουμε φτάσει σε σημείο είτε ο δήμος είτε εμείς να δούμε το θέμα το ποιος θα είναι ο τελικός κατασκευαστής αλλά κατ’ αρχήν υπάρχει μία πρόταση για το προηγούμενο γήπεδο από ένα μεγάλο κατασκευαστή, τον Άκτορα. Έχουμε ζητήσει από τον Άκτορα να μας κάνει ένα πιο απλό γήπεδο, ένα πιο φθηνό γήπεδο, το οποίο να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε.

ΘΩΜ: Με τί κόστος; Μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος, να τα πούμε πρόχειρα;

ΑΛΑΦ: Κοιτάξτε, θα πρέπει να είναι ένα κόστος όσο πιο χαμηλό γίνεται, δεν ξέρω 40-50…

ΘΩΜ: Από τα 100, που συζητούσαν πριν από μερικά…

ΑΛΑΦ: Δεν ξέρω, 90 ήταν, δεν έχει σημασία. Δεν θυμάμαι κιόλας. Και ξέρετε, δεν ξέρω και τι περιλαμβάνεται διότι υπάρχουν και θέματα έργων υποδομής στον Βοτανικό, τα οποία θα γίνουν βέβαια.

ΘΩΜ: Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μία εμπλοκή στη διαδικασία του έργου, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί να αλλάξει ο κατασκευαστής;

ΑΛΑΦ: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει κάποια υπογεγραμμένη σύμβαση αλλά θα γίνει φαντάζομαι κάποια συνεννόηση, κάποιος διαγωνισμός αναλόγως με τη διαδικασία, που θα επιλεγεί και πάρα πολύ γρήγορα θα είναι ή ο ένας ή ο άλλος. Αλλά ο Άκτωρ έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα διότι έχει κάνει μελέτες, έχει ασχοληθεί, έχει ξοδέψει λεφτά για τις μελέτες, είναι λίγο…σε πιο καλή θέση από οποιονδήποτε άλλον ανταγωνιστή. Και σήμερα, εμείς σε ερωτήσεις που κάνουμε για διευκρινίσεις και για πιθανότητες πώς θα μπορούσε κάτι να χτιστεί κτλ. απευθυνόμαστε στον Άκτoρα, ο οποίος είναι ο μοναδικός φορέας, που γνωρίζει το έργο αυτή τη στιγμή.

ΘΩΜ: Ο δήμος Αθηναίων δεν έχει πλέον απαιτήσεις στον Βοτανικό…

ΚΑΜ: Τι εννοείτε απαιτήσεις;

ΘΩΜ: Είχατε τη δυνατότητα να κάνετε εγκαταστάσεις, τουλάχιστον επί δημαρχίας Κακλαμάνη…

ΚΑΜ: Όχι, αυτό έχει τελειώσει γιατί δεν υπάρχει πλέον ούτε και συντελεστής δόμησης. Αυτό, όμως, που πρέπει να ξέρουν επίσης και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αλλά και η ευρύτερη κοινή γνώμη είναι ότι είχαν παραμείνει κάποια τμήματα γης στον Βοτανικό, τα οποία δεν είχαν απαλλοτριωθεί, εμείς φροντίσαμε και τα εντάξαμε στο πράσινο ταμείο, η παρούσα δημοτική αρχή, προκειμένου όλη η έκταση εκεί πέρα πλέον να είναι διαθέσιμη να γίνουν και χώροι πρασίνου και αναψυχής και τα πάντα. Θα πρέπει να το πούμε ότι εξασφαλίσαμε πόρους από το πράσινο ταμείο για να απαλλοτριώσουμε κάποιες εκτάσεις, οι οποίες είχαν παραμείνει κάποια «μπαλώματα».

ΘΩΜ: Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα και για τον Παναθηναϊκό σε ό,τι αφορά τον Βοτανικό, δηλαδή μπορεί με άνεση να κάνει ένα γήπεδο μέχρι και 45.000 θέσεων, αλλά όπως είπατε και το κάνατε σαφές αυτό…

ΑΛΑΦ: Το μέγεθος των θέσεων είναι θέμα οικονομικό και ρεαλισμού.

ΘΩΜ: Είναι ζήτημα χρηματοδότησης…

ΑΛΑΦ: Δηλαδή, νομίζω ότι στην Ελλάδα δυστυχώς με το ποδόσφαιρο το σημερινό και τις συνθήκες, που νοσεί βαθειά το ποδόσφαιρο κατά τη δική μου εκτίμηση, και με τις συνθήκες τις σημερινές δεν μπορείς να γεμίσεις ένα γήπεδο εύκολα 45.000 – 50.000 θέσεων!

ΘΩΜ: Πρέπει να αλλάξει η λογική;

ΑΛΑΦ: Πρέπει να βελτιωθούμε, να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο, να αλλάξει τελείως το ποδόσφαιρο για να αρχίσει σιγά – σιγά ο κόσμος να διασκεδάζει περισσότερο από το θέαμα, να μην είναι τα αποτελέσματα προβλέψιμα και να χαίρεται το παιχνίδι με στην πραγματική του διάσταση.

ΚΑΜ: Και να μπούνε και περισσότερες ομάδες σε πρωταγωνιστικό ρόλο, να γίνει και πιο ανταγωνιστικό.

ΑΛΑΦ: Βεβαίως.

ΘΩΜ: Καλά κοιτάξτε, αυτό το πρόβλημα θα το συζητήσουμε αμέσως μετά, ξέρετε…Να ρωτήσω κάτι κ. Αλαφούζο. Πότε πιστεύετε ότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να μπει στη Λεωφόρο, εάν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και σας το λέω, διότι πιθανόν να περάσει αυτή η σαιζόν και να συνεχίσει να παίζει η ομάδα στο ΟΑΚΑ.

ΑΛΑΦ: Εξαρτάται από το πότε θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Εμείς θα μπορούσαμε να παίξουμε κάλλιστα τον Ιανουάριο, να είχαμε την επιλογή να παίξουμε στη Λεωφόρο. Έχουμε κάνει ελέγχους στη Λεωφόρο και θα ξεκινήσουμε, ήδη ξεκινάμε να κάνουμε κάποιες εργασίες στη Λεωφόρο, οι οποίες δεν χρειάζονται οικοδομική άδεια ή οποιασδήποτε μορφής άδεια. Θα αλλάξουμε το χλοοτάπητα, θα στεγανοποιήσουμε τις κερκίδες ώστε να μην υπάρχει η περαιτέρω διάβρωση του γηπέδου, έτσι ώστε να μπορέσουμε… Εγώ ελπίζω σε 2- 2,5 χρόνια από σήμερα ο Παναθηναϊκός να έχει το καινούριο του γήπεδο. Δηλαδή, είμαστε στη σαιζόν ’12-13…

ΘΩΜ: Το ’15 λέτε…

ΑΛΑΦ: Το ’13 – 14 δεν θα το’ χουμε. Ελπίζω ότι στο τέλος της σαιζόν ’14 – 15, δηλαδή την άνοιξη του ’15 νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να έχουμε το γήπεδο μας.

ΘΩΜ: Και στη Λεωφόρο, εφόσον περάσει η νομοθετική ρύθμιση, από την επόμενη χρονιά, από το ’13 και μετά…

ΑΛΑΦ: Όχι…Ναι, από το ’13…Όχι από την επόμενη σαιζόν, από την επόμενη χρονιά, βεβαίως. Τον Ιανουάριο φέτος, δηλαδή του χρόνου.

ΘΩΜ: Οι κινήσεις, που θα κάνει ο Παναθηναϊκός είναι προς τα πολιτικά κόμματα; Προς τους πολιτικούς;

ΑΛΑΦ: Ε, βέβαια. Θα ξεκινήσουμε από την κυβέρνηση, θα ενημερώσουμε όλα τα κόμματα της Βουλής ότι ζητάμε να διορθωθεί η αδικία, που έγινε εις βάρος του Παναθηναϊκού, από αβλεψία ή από οποιονδήποτε άλλο λόγο με την οποία ο Παναθηναϊκός έχασε το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο, το οποίο είχε εκχωρηθεί -επαναλαμβάνω- το οικόπεδο από το δήμο στον Παναθηναϊκό για όσο υπάρχει ο Παναθηναϊκός.
Keywords
έως ότου, σκαι, παναθηναικος, ισχύ, αθηνα, ρωτήσω, σημαίνει, ΑΕΚ, ολυμπιακος, λύση, οακα, εισιτήρια, mail, σωφροσύνη, ελλαδα, διευκρινίσεις, βουλη, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καμινης, καθαρα δευτερα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, ημερομήνια, βγαινουν, το θεμα, αδεια, ακτωρ, γνωμη, δημος αθηναιων, εδρα, ηγεσια, θεμα, οακα, παιχνιδια, πλαισιο, σημερινη, σκαι, ωρα, mail, αδικια, αξιζει, ανοιξη, βοτανικος, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, δειτε, δηλωση, διευκρινίσεις, διοικηση, δικη, δωσει, εγινε, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκτιμηση, εμμεσα, εννοειτε, εννοια, εργα, εξοδα, εποχη, εποχες, επρεπε, επτα, εσαει, ευθυνη, έως ότου, ζωη, ιδεα, ιδια, η δικη, θεωρια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, λεφτα, λεωφορος, λύση, λογια, λογο, μακρια, μπιρμπιλη, μπορεις, μπορειτε, ξερετε, ομαδα, παντα, ονομα, ουσιαστικα, παμε, ποδοσφαιρο, πετρα, πηγη, πιθανοτητες, πνοη, πολεοδομια, πολιτεια, πορτες, προβληματα, πορτα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, ρωτήσω, σαιζον, συζητησουμε, σπιτι, σχεδια, σχεδιο, σωφροσύνη, ταχυδρομειο, ισχύ, ευχερεια, ειπαμε, ερωτησεις, χωρα, κομματι, μεινει, μακροπουλος, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, χαιρεται, ξεκινησε, ξεχασε το
Τυχαία Θέματα