Όποιος γεννήθηκε στη Λεωφόρο έχει μάθει να αντέχει

Οι «προοπτικές και το μέλλον του Παναθηναϊκού», η «διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας», η «προάσπιση της φυσιογνωμίας του Συλλόγου Μεγάλου» είναι παράμετροι που έχουν εξαφανιστεί από τη συζήτηση για τη Διπλή Ανάπλαση.
Γράφει ο Πιερράκος...

Οι λόγοι για τους οποίους ένας αθλητικός σύλλογος κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις, είναι εξ’ ορισμού εύκολα αντιληπτοί. Οικονομική βιωσιμότητα, διεύρυνση του «ορίζοντα» και των στόχων, περαιτέρω σφυρηλάτηση των δεσμών με τη λαϊκή βάση.

Ας θυμηθούμε
συνοπτικά –και άνευ οποιασδήποτε χρονολογικής ή αξιολογικής ιεράρχησης– διάφορες παραμέτρους, που ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ κατά περιόδους στη συζήτηση για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στον σκουπιδότοπο του Ελαιώνα:

«σε ποιο πτωχευτικό κώδικα υπάγεται, θα υπαχθεί ή πιθανώς να υπαχθεί η κατασκευαστική εταιρεία του Βωβού» «ποιες τράπεζες είναι οι πιστώτριες του Βωβού και τι επιδιώκουν για την περιοχή»«ποιον γερανό και με ποια ρήτρα έχει εγκατεστημένο ο Άκτωρ» «ποια τροπολογία –με ή άνευ δόλου– εισήγαγε στο νόμο της η Μπιρμπίλη»«τι προέβλεπε ο νόμος του Σουφλιά»«ποιας ισχύος είναι η σύμβαση του δήμου με την ΠΑΕ»«ποια είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και αν μπορούν να απορροφηθούν κονδύλια για την κατασκευή γηπέδου»«ποιες είναι οι πολιτικές επιδιώξεις του Καμίνη, του Κακλαμάνη και του εκάστοτε δημάρχου Αθηναίων»«ποιος είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος, ποιος είναι ο αναπληρωτής του, εάν θα φύγουν ή θα μείνουν σε επικείμενο ανασχηματισμό»«ποιος σκελετός κτιρίου οικοδομήθηκε ή γκρεμίστηκε»«από ποιον κωδικό του προϋπολογισμού θα εξοικονομηθούν χρήματα για να γίνουν απαραίτητα έργα υποδομής στην περιοχή, όπως διαπλατύνσεις δρόμων»«ποιοι κρύβονται ή δεν κρύβονται πίσω από τους 131 προσφεύγοντες στο ΣτΕ»«ποια επιτροπή πολιτών δραστηριοποιείται στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα»«πότε συνεδριάζει το ένα ή το άλλο τμήμα του ΣτΕ και τι ενδεχομένως θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια»«ποιοι είναι οι συντελεστές δόμησης στα εμπορικά κέντρα ανά περιοχή της Αττικής»«κατά πόσον επιδρά στις εξελίξεις, η λειτουργία άλλου εμπορικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή»«σε ποιο Οικοδομικό Τετράγωνο θα “ακουμπάει” το γήπεδο ποδοσφαίρου»«ποιες απαλλοτριώσεις όμορων οικοπέδων απομένουν να γίνουν»«ποιοι γειτνιάζοντες χώροι έχουν ενταχθεί στο πράσινο ταμείο»…
Σε όσες παραγράφους και αν επεκταθεί η καταγραφή, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν θα εντοπίσουμε τις ΠΛΕΟΝ ΚΟΜΒΙΚΕΣ έννοιες, όπως «οι προοπτικές και το μέλλον του Παναθηναϊκού», «διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας», «προάσπιση της φυσιογνωμίας του Συλλόγου Μεγάλου».
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ!
Τ. Κορωναίος
Πρόκειται σίγουρα για ανεπανάληπτη αθλιότητα: οι λόγοι ανέγερσης των αθλητικών εγκαταστάσεων ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ, δηλαδή δεν υφίστανται ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ στο σχέδιο της (προπαγανδιστικά αποκαλούμενης) «διπλής ανάπλασης». Αντ’ αυτών πανθομολογούνται -ανερυθρίαστα και κυνικά- δεκάδες ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ με το Σύλλογο λόγοι.

Μία διοίκηση στην ΠΑΕ με συνεγερτικό όραμα, διακηρυγμένη αποφασιστικότητα και στοιχειώδη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης της θα είχε ΗΔΗ ανακοινώσει ότι προβαίνει στην ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ από αυτό το τερατούργημα…

Πριν από τρία - τέσσερα χρόνια, ο τηλεοπτικός σταθμός του κ. Αλαφούζου μετέδωσε μία σειρά ντοκιμαντέρ υπό το γενικό τίτλο «Για πάντα πρωταθλητές». Στο επεισόδιο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο τμήμα μπάσκετ του Συλλόγου Μεγάλου, υπάρχουν αναρίθμητες στιγμές μεγαλείου. Μία από αυτές, όχι τόσο «λαμπερή» αλλά συγκλονιστικά λιτή, ξετυλίγεται περίπου στο 16ο – 17ο λεπτό του επεισοδίου: ο Απόστολος Κόντος, ο Τάκης Κορωναίος και ο Δημήτρης Κοκολάκης βρίσκονται στον Τάφο του Ινδού και περιγράφουν πώς δημιουργήθηκε η ομάδα, η οποία κυριάρχησε στις εγχώριες διοργανώσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Όταν ο Κορωναίος αναφέρεται στις δυσκολίες των νεοφερμένων παικτών λόγω των ρυθμών της προπόνησης χρησιμοποιεί τα εξής λόγια: «Θυμάμαι καινούρια παιδιά να λένε: “ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ”. Λέω: “ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ!”…».

Σπανίως, ένας αθλητής χρειάστηκε τόσο λίγες και τόσο απλές λέξεις για να περιγράψει ποιας αδάμαστης θέλησης ανθρώπινοι χαρακτήρες σφυρηλατούνταν επί δεκαετίες στη Λεωφόρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες κάποιοι κινούμενοι στο σκοτάδι της αδιαφάνειας «τρίβουν τα χέρια τους» με τη βεβαιότητα ότι όλα «διευθετήθηκαν» στα χαρτιά, ότι θα υφαρπάξουν τη Λεωφόρο έναντι εξευτελιστικών ανταλλαγμάτων προς το Σύλλογο Μεγάλο.

Ωστόσο, η παρτίδα δεν τελείωσε. Μόλις αρχίζει και θα είναι μακρά και δύσκολη. Όποιος γεννήθηκε στη Λεωφόρο έχει μάθει να αντέχει.
Keywords
Τυχαία Θέματα