Λα λα λα λα λα λα, ΠΑΟ!

Το πράσινο «Μάθημα Σολφέζ», μία διοργάνωση που θυμίζει έντονα το...«τραβεστί» ελληνικό πρωτάθλημα και ο Αγάθωνας έτοιμος να αποδείξει πόσο Μάλ...με είναι...

Προτού μετατραπεί σε ένα «πανηγυράκι» ανθρώπων απροσδιορίστου φύλου με κιτς εμφανίσεις και τραγούδια που «παίζουν μπουνιές» με την αισθητική, η Eurovision ήταν μία αξιοπρεπής και σοβαρή διοργάνωση στην οποία κάθε χώρα έστελνε
ένα κομμάτι στη μητρική της γλώσσα, χωρίς πολλά εφέ και το κυριότερο, με ζωντανή ορχήστρα.

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια που εκπροσώπησε ποτέ τη χώρα μας στον διαγωνισμό ήταν το «Μάθημα σολφέζ», μία σύνθεση του γνωστού για τα παναθηναϊκά του αισθήματα Γιώργου Χατζηνάσιου, το οποίο έφτασε μέχρι και την πέμπτη θέση που ήταν και η καλύτερη θέση της Ελλάδας στον διαγωνισμό για αρκετά χρόνια μετά.

Τί συνδέει όμως το «Μάθημα σολφέζ» με τον Παναθηναϊκό;

Όπως αποκάλυψε πριν λίγα χρόνια σε συνέντευξή του ο Γιώργος Χατζηνάσιος, πηγή έμπνευσης του για το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν το γήπεδο της Λεωφόρου και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού! Ο καταξιωμένος συνθέτης, επηρεασμένος από τα συνθήματα της «πράσινης» εξέδρας, πρόσθεσε στους στίχους τις μουσικές νότες (ντο-φα-φα-φα, σολ-φα-σολ-φα-μι-ντο-σι-μι-μι-μι κλπ.), οι οποίες του θύμιζαν έντονα τα τραγούδια της Θύρας 13!

Το «Μάθημα σολφέζ», ενώ ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση (η ΕΡΤ είχε μάλιστα κερδίσει έπαινο καλύτερης διεθνούς δημοσιότητας για το τραγούδι), είδε τα γαλλόφωνα και τα αγγλόφωνα τραγούδια, τα οποία παραδοσιακά κέρδιζαν το διαγωνισμό λόγω γλώσσας, να του «παίρνουν την μπουκιά από το στόμα».

Το διαχρονικό κομμάτι, το οποίο μας παραπέμπει σε άλλες, πιο αγνές εποχές από τη σημερινή, ερμήνευσαν οι Μαριάννα Τόλη, Μπέσσυ Αργυράκη και οι επίσης φανατικοί Παναθηναϊκοί, Πασχάλης και Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Ήταν η πρώτη μεγάλη διάκριση της χώρας μας στη Eurovision και έλαβε χώρα στο Γουέμπλεϋ Conference Centre. Τυχαίο;

Θέλει πολλά λίτρα «alcohol» για να καταφέρει κανείς σήμερα να παρακολουθήσει αυτόν τον διαγωνισμό, ο οποίος μέσα στην όλη κακογουστιά που τον χαρακτηρίζει έχει παράλληλα μετατραπεί σε ένα σκηνικό ανταλλαγής ψήφων με βάση τη γεωγραφική θέση και με συμμαχίες οι οποίες θυμίζουν έντονα την ελληνική Super League.

Την Ελλάδα στον ημιτελικό της Πέμπτης θα εκπροσωπήσει το συγκρότημα Κόζα Μόστρα, συνοδεία του ρεμπέτη (λέμε τώρα - διαβάστε εδώ περισσότερα), δηλωμένου Ολυμπιακού και κομματάκι (όσο πατάει ο ελέφαντας) συμπλεγματικού με τον Παναθηναϊκό Αγάθωνα. Έτσι, η ομάδα του Πειραιά θα μπορεί πλέον να καυχιέται πως έστω κι έτσι πέτυχε τη συμμετοχή της σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Το αν θα προκριθεί στον τελικό η παρέα του Αγάθωνα δεν το γνωρίζουμε. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. (Και ο Μανιάτης ίσως). Όπως και να' χει, ο χρόνος που θα αφιερώσω προσωπικά -και φέτος- για την Eurovision θα είναι όσο της αξίζει, δηλαδή ένα λεπτό, όσο διαρκεί το θρυλικό σήμα έναρξης της.

Σιγοτραγουδώντας παράλληλα «Λα λα λα λα λα λα ΠΑΟ, Λα λα, λα λα λα λα λα, ΠΑΟ σ' αγαπώ!»

Ar1stot3lis
Keywords
Τυχαία Θέματα