«Έρχομαι να παίξω στον Παναθηναϊκό, Στόικο!»

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου 1993. Μία μέρα όπως όλες οι άλλες; Όχι. Αυτή ήταν η μέρα που «έφυγε» ο Ντράζεν. Η μέρα που «πέθανε το μπάσκετ»...

Μόλις είχε τελειώσει ο αγώνας της Εθνικής Κροατίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ και ο «Μότσαρτ» έμπαινε συνοδηγός στο Volkswagen
Golf, το οποίο οδηγούσε η κοπέλα με την οποία ήταν ερωτευμένος για δύο περίπου μήνες, η πρώην Μις Γερμανία, Κλάρα Ζάλαντζι. Αρχικός προορισμός το Μόναχο. Και μετά η Αθήνα. Ένα ηγεμονικό συμβόλαιο, με ποσό το οποίο θα επέλεγε ο ίδιος, περίμενε τον Ντράζεν Πέτροβιτς, από τον Παύλο Γιαννακόπουλο, για να φορέσει ο Κροάτης σούπερ σταρ τη φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος.

Η μοίρα όμως δεν θέλησε να ντύσει στα πράσινα τον τότε παίκτη των Νιου Τζέρσεϋ Νετς. Το Greenzone θυμάται μία από τις πιο τραγικές ημέρες που έζησε το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Σάν σήμερα, στις 7 Ιουνίου 1993, ένα φρικτό τροχαίο δυστύχημα στη βρεγμένη άσφαλτο της Autobahn 9, στο Ντένκεντορφ της Βαυαρίας, έμελλε να κοστίσει τη ζωή στον άτυχο Ντράζεν. Μια ολόκληρη χώρα θα θρηνήσει τον μεγαλύτερο σουτέρ που είδαν ποτέ τα ευρωπαϊκά γήπεδα, τον παίκτη που έκανε 7 ώρες προπόνηση τη μέρα, τον χρυσοχέρη Κροάτη που ζούσε και ανέπνεε για το μπάσκετ, τον καλαθοσφαιριστή που ξυπνούσε εφιάλτες σε όλους τους αμυντικούς.

«Κάναμε μαζί σχέδια και όνειρα για τον Παναθηναϊκό, και ξαφνικά, σήμερα το πρωϊ με ξύπνησε η μητέρα μου από το Ζάγκρεμπ και μου είπε ότι είναι νεκρός. Τα έχω χαμένα. Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκε ο βασιλιάς του μπάσκετ. Του τηλεφώνησα στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Βρότσλαβ και συζητούσαμε για τον Παναθηναϊκό, μάλιστα μου είπε ότι θα ερχόταν στην Αθήνα αυτές τις μέρες, μέχρι το Σάββατο, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο. Κατά 95% είχαν συμφωνήσει και θα φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού...».

Τάδε έφη ο τότε προπονητής του Τριφυλλιού, Ζέλικο Παβλίσεβιτς, στενός φίλος του Πέτροβιτς. Αδερφικός του φίλος ήταν και ο «πράσινος» σέντερ Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο οποίος στο άκουσμα του χαμού του καλού του φίλου δεν άντεξε, και από την στενοχώρια του χτύπησε με δύναμη ένα πιάνο, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο δεξί του χέρι. Ο «Στόικο» είχε προειδοποιήσει τον Ντράζεν να ακολουθήσει την αποστολή της ομάδας στην Κροατία και να μην ταξιδέψει με Ι.Χ. στη Γερμανία. Το προαίσθημα του βγήκε αληθινό...

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς είχε το θλιβερό προνόμιο να είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Πέτροβιτς:

«Το τηλέφωνο μου χτύπησε στις επτά το πρωϊ. Ήταν ο Βράνκοβιτς από το Ζάγκρεμπ. Με τρεμάμενη φωνή και κλαίγοντας μου είπε ότι ο Ντράζεν είχε σκοτωθεί. Μου είπε ακόμα ότι ο Ντράζεν θα ερχόταν σίγουρα στην Ελλάδα και θα έπαιζε στον Παναθηναϊκό...».
«Ας ζούσε κι ας μην ερχόταν ποτέ στον Παναθηναϊκό», θα πει λίγες μέρες μετά ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

Ήταν μόλις 29 ετών. Είχε κάνει μία εξαιρετική χρονιά στο ΝΒΑ με τους Νετς, αλλά η συμπεριφορά των συμπαικτών του στο πρόσωπό του, καθώς και το γεγονός π
Keywords
Τυχαία Θέματα