11/4: Όταν γεννήθηκε ο Βασιλιάς...

Το πρώτο και πιο γλυκό ευρωπαϊκό πήρε σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός του Μάλκοβιτς, του Βράνκοβιτς και του Ντομινίκ...
Το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού είναι δίχως αμφιβολία, η πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα σε όλα τα αθλήματα. Τα έξι ραμμένα αστέρια πάνω από το Τριφύλλι υπενθυμίζουν τους θριάμβους που έχουν πετύχει οι «πράσινοι» στη σύγχρονη ιστορίας τους. Σαν σήμερα, στις 11 Απριλίου 1996 το μεγάλο ταξίδι
προς την κορυφή της Ευρώπης ξεκινούσε…

Το Greenzone θυμάται...

«Το πρώτο ευρωπαϊκό ο ΠΑΟ θα το πάρει» έλεγε το σύνθημα και… αλήθεια έλεγε! Πέντε δευτερόλεπτα που φάνηκαν σαν ένας αιώνας. Ο Γιαννάκης που γλίστρησε, το «παγωμένο» χρονόμετρο, η τάπα του Βράνκοβιτς. Στιγμές ανεπανάληπτες. Μοναδικές. Στιγμές χαραγμένες για πάντα στις μνήμες των φιλάθλων.

«Ακόμα 3 δεύτερα. Ο έλεγχος χάνεται! Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης, κυρίες και κύριοι»! Τα πανηγύρια ξεκινούν. Θα κράτησαν μέχρι το πρωί. Το Παρίσι γίνεται Αθήνα από τους «τρελούς, φανατικούς, Παναθηναϊκούς». Η Αθήνα, από την άλλη, γίνεται… «πόλη του φωτός» και φωταγωγείται μέχρι τα ξημερώματα.

Το σκορ ήταν 67-66 υπέρ του Παναθηναϊκού, όταν το χρονόμετρο του «Παλέ ντε Μπερσί» έδειχνε πως απομένουν 5 δευτερόλεπτα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης γλιστράει και χάνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια. Το χρονόμετρο σταματάει μαζί με τις καρδιές των φιλάθλων. Οι διαιτητές δεν σταματούν όπως όφειλαν τη φάση και ο Μοντέρο φεύγει στον αιφνιδιασμό. Είναι έτοιμος να «κλέψει» το παιχνίδι. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον γίγαντα, τον ανυπέρβλητο Στόγιαν Βράνκοβιτς που με το τεράστιο χέρι του τον έκοψε και χάρισε στο Τριφύλλι το πρώτο και πιο γλυκό ευρωπαϊκό.

Πρώτος σκόρερ του παιχνίδιου ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 17 πόντους. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίχτης της διοργάνωσης. Είχε μόνος του σχεδόν αποκλείσει από τον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα