Γνωρίστε την ομάδα του Job Fair Athens 2014



Ένα απόγευμα Πέμπτης πριν από δύο εβδομάδες περίπου, συνάντησα την ομάδα του Job Fair Athens 2014 σε γνωστό καφέ στην Αθήνα. Για περίπου τρεις ώρες συζητούσαμε γι’ αυτή τη ξεχωριστή φοιτητική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα μία φορά το χρόνο, με τη συμμετοχή και τη στήριξη πολλών εταιρειών και φοιτητών. Όπως μου αποκάλυψαν μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει εξήντα τρεις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην
Ελλάδα και το εξωτερικό , και το έχουν επισκεφθεί πάνω από τέσσερις χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Πολυτεχνικών, Οικονομικών και Τεχνολογικών σχολών της Ελλάδας. Όσον αφορά τα μέλη του φετινού Job Fair Athens είναι όλοι συμπαθέστατοι και με όρεξη για δουλειά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε όλα τ’ άτομα είναι ότι δίνουν το μέγιστο της προσπάθειάς τους, ώστε να βγει τέλειο το αποτέλεσμα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου.
Λίγα λόγια για την ομάδα…

Θανάσης Βράτιμος: (Head Organizer) Ο συντονιστής του Job Fair Athens. Μεταφέρει την εμπειρία στους επόμενους. Δίνει μεγάλη έμφαση στις σχέσεις μεταξύ των μελών και κρατάει σε μια ισορροπία την ομάδα. Γιάννης Σωτηρόπουλος: (Fund Raising Coordinator) Υπεύθυνος για την εύρεση υποστηρικτών της εκδήλωσης. Κύρια αρμοδιότητά του είναι να προσελκύσει τις εταιρείες ώστε να δεχτούν να βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους και όχι μόνο την εκδήλωση. Τέτη Ψαρρού: (Logistics Coordinator) Υπεύθυνη για την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών της εκδήλωσης. Πρόκειται για το άτομο που είναι υπεύθυνο για όλα όσα χρειάζονται ώστε να πραγματοποιηθεί το Job Fair Athens 2014. Ανδρέας Ζερκούλης: (Finance Coordinator) Υπεύθυνος οικονομικών εκδήλωσης. Στην αρχή κύρια ασχολία του ήταν η σύσταση του budget και τώρα φροντίζει για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των χρημάτων. Σεραφείμ Ζορμπάς: (Public Relations Coordinator) Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Προωθεί την εκδήλωση με στόχο να γίνει όσο το δυνατόν πιο γνωστή στο ευρύ κοινό. Τα άτομα που έχει στην ομάδα του δραστηριοποιούνται ανάλογα με τους τομείς προώθησης. Ηλίας Καρλής: (Human Resources Coordinator) Υπεύθυνος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Πρόκειται για το πιο σημαντικό άτομο (όπως το χαρακτήρισε η ομάδα) αφού αναλαμβάνει την εκπαίδευση των εθελοντών. Ακόμη φροντίζει για τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και βοηθάει στην επίτευξη των στόχων τους.

Τι είναι το Job Fair Athens; Πώς & για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε;
Πρόκειται για μια διημερίδα καριέρας από φοιτητές για φοιτητές. Ο χαρακτήρας του είναι μη κερδοσκοπικός, εθελοντικός και το τελευταίο χρόνο είναι και πανελλήνιος. Αφορά τους αποφοίτους των Πολυτεχνικών, Οικονομικών και Τεχνολογικών σχολών και ο κύριος στόχος του είναι να συνδέσει το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.
Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από ηλεκτρολόγους φοιτητές μέλη της EESTEC και της IEEE πριν από τέσσερα χρόνια. Μιλώντας με φοιτητές από τη Σερβία, η ιδέα μεταδόθηκε και στην Αθήνα. Έτσι λοιπόν, δέκα άτομα ξεκίνησαν την πρωτοβουλία του πρώτου Job Fair Athens!
O λόγος δημιουργίας του ήταν ότι το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το γραφείο διασύνδεσης, αδυνατούσε να συνδέσει τους φοιτητές με την αγορά εργασίας. Τελικά η λύση στο πρόβλημα δόθηκε από τους ίδιους τους φοιτητές!
Από τότε μία φορά το χρόνο γίνεται μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν πολλές εταιρείες, οι οποίες μέσω των υπευθύνων τους ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και συνεντεύξεις μέσω των οποίων έχουν προσληφθεί αρκετά άτομα. Επίσης, όποιος συμμετέχει έχει τη δυνατότητα να ακούσει ομιλίες καταξιωμένων ανθρώπων του χώρου, παράλληλα υπάρχουν διαγωνισμοί, workshops και αρκετές άλλες δραστηριότητες.

Πείτε μου λίγα λόγια για το βασικό διοργανωτή του Job Fair Athens (EESTEC LE ATHENS)
Η EESTEC (Electrical Engineering Students’ European assoCiation) είναι μια πανευρωπαϊκή φοιτητική κοινότητα ηλεκτρολόγων σε πάνω από τριάντα χώρες στην Ευρώπη με πάνω από πενήντα επιτροπές. Στόχος της είναι η βελτίωση της ακαδημαϊκής εμπειρίας του ηλεκτρολόγου. Σε τοπικό επίπεδο διοργανώνουν σεμινάρια, διαγωνισμούς, ομιλίες για μεταπτυχιακά κ.ά. Ακόμη γίνονται ανταλλαγές φοιτητών με σκοπό να γνωρίσουν άλλες χώρες της Ευρώπης και να συνομιλήσουν με συνομηλίκους τους.

Ένας φοιτητής/απόφοιτος πώς μπορεί να γίνει μέλος του Job Fair; Υπάρχουν κάποια κριτήρια;
Καταρχήν το Job Fair βασίζεται στους εθελοντές του οπότε εάν κάποιος φοιτητής/απόφοιτος ενδιαφέρεται μπορεί να κάνει αίτηση (συνήθως το Νοέμβριο δημοσιεύεται η λίστα με τα ονόματα). Οι εθελοντές περνούν από ειδική εκπαίδευση για να βρίσκονται σε εγρήγορση και για να είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας τις αρμοδιότητές τους. Επίσης, όποιος θέλει έχει τη δυνατότητα να δηλώσει υπεύθυνος για την ομάδα εθελοντών ενώ με το πέρασμα των χρόνων μπορεί κάποιος να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα.

Όλοι είστε φοιτητές, πόσο εύκολο είναι ν’ ασχολείστε με τη σχολή και το Job Fair παράλληλα; Γενικά έχετε ελεύθερο χρόνο;
Τέτη: Με την οργάνωση και την κατάταξη των προτεραιοτήτων μου καταφέρνω να συνδυάζω τη σχολή και το Job Fair χωρίς να θυσιάζω κάτι από τα δύο.
Ανδρέας: Μου είναι αρκετά δύσκολο να τα συνδυάσω όλα γιατί έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, λόγω δουλειάς. Παρ’όλα αυτά όμως ο στόχος του Job Fair είναι αυτός που με κάνει να συνεχίζω την προσπάθεια!
Γιάννης: Το Job Fair με βοήθησε πολύ στην οργάνωση και προσπαθώ να προβλέπω τις καταστάσεις. Για παράδειγμα στην εξεταστική περίοδο ασχολούμαι μόνο με τη σχολή!
Σεραφείμ: Είμαι τακτικός, οργανωτικός και κάνω σωστό καταμερισμό στις εργασίες μου. Όταν συναντιόμαστε με τα υπόλοιπα μέλη για να μιλήσουμε για τη δουλειά ο χρόνος περνάει ευχάριστα, έτσι συνδυάζω δουλειά και βόλτα.

Διανύουμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και εσείς προσπαθείτε να δώσετε λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Πόσο δύσκολο είναι και τελικά πως τα καταφέρνετε;
Αρχικά, η πρώτη δυσκολία αφορά στο να δεχτούν και τελικά να έρθουν οι εταιρείες στην εκδήλωση. Πρέπει να κάνουμε διαπραγματεύσεις μαζί τους ώστε να βοηθήσουν και οικονομικά την εκδήλωση. Γι αυτό ευθύνονται οι εκπαιδευμένοι εθελοντές μας οι οποίοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια προσέγγισης των εταιρειών όλο το διάστημα πριν την εκδήλωση. Η δεύτερη δυσκολία έχει να κάνει με τον κοινό που θα στηρίξει την εκδήλωση. Επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε τους φοιτητές από νεαρή ηλικία (1ο & 2ο έτος) με διάφορα σεμινάρια και συχνές εκπαιδεύσεις ώστε να παρουσιάσουν κάτι επαγγελματικό στις εταιρείες που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση. Φέτος κάναμε προσομοιώσεις συνεντεύξεων, skype calls και σεμινάρια για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες για εργασία. Εμείς δημιουργούμε ευκαιρίες αλλά είναι στην κρίση του καθενός πως θα τις αξιοποιήσει. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο και η τύχη!

Ποιες είναι οι τέσσερις (από τις έντεκα συνολικά) αρχές του Job Fair Athens τις οποίες ξεχωρίζετε.
- Θέλουμε ν’ αποτελούμε παράδειγμα. Επιδιώκουμε τη δραστηριοποίηση των επισκεπτών μας, θέλουμε περισσότερες φοιτητικές πρωτοβουλίες και άλλες σχολές να παραδειγματιστούν και να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο.
-Κάνουμε τα σωστά πράγματα, σωστά. Αυτό που αναλαμβάνουμε το κάνουμε σωστά για να δείξουμε την τελειότητά μας. Είμαστε πολλά άτομα, πολλές οι ιδέες και με κοινή συζήτηση παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις.
-Βασιζόμαστε στο ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα. Επιθυμούμε την εξέλιξη των εθελοντών μας για να έχουν καλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον. Είμαστε μια ομάδα, έτσι λειτουργούμε, με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα!
-Προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του επισκέπτη. Οι γνώμες των φίλων και των γνωστών μας είναι σημαντικές και μας βοηθούν να πάρουμε σωστές αποφάσεις για την εκδήλωση.

Τι θ’ αποκομίσει ένας φοιτητής/ απόφοιτος που θα έρθει να παρακολουθήσει την εκδήλωση του Job Fair Athens στις 14 & 15 Μαΐου; Συζήτηση με εκπροσώπους εταιρειών. Mini συνέντευξη με εταιρεία. Να μάθει τι ζητάει η κάθε εταιρεία ώστε να μπορέσει με το πτυχίο του να κυνηγήσει τις ευκαιρίες για εργασία. Οι ιδέες που θα συζητηθούν στην εκδήλωση μπορεί να υλοποιηθούν από τις εταιρείες που θα συμμετέχουν. Εάν κάποιος θελήσει να συμπληρώσει το βιογραφικό του με την βοήθεια ειδικών τότε θα έχει τη δυνατότητα. Workshops, διαγωνισμοί και σεμινάρια.

Η κρίση έχει επηρεάσει σχεδόν όλα τα επαγγέλματα και ειδικότερα απόφοιτοι Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών, Πολιτικών και άλλων σχολών, δυσκολεύονται στην εύρεση εργασίας. Το ερώτημα είναι: Γιατί απευθύνεστε μόνο σε αποφοίτους από Πολυτεχνικές, Οικονομικές και Τεχνολογικές σχολές;
O λόγος που απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες σχολές είναι γιατί έχουμε συγκεκριμένο target group, δηλαδή κάτι που μας ξεχωρίζει από τις εκδηλώσεις παρόμοίου τύπου που γίνονται. Όμως, στο μέλλον ίσως γίνει το μεγάλο άνοιγμα και μπορέσουμε να συνεργαστούμε με άλλες σχολές. Φέτος, δεν θα έχουμε κάτι τέτοιο αλλά σαν εκδήλωση εξελισσόμαστε κάθε χρόνο οπότε τίποτα δεν αποκλείουμε!

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Job Fair Athens;
Κάθε χρόνο αλλάζει η επιτροπή οπότε υπάρχει δυσκολία στο να πούμε τα μελλοντικά σχέδια του Job Fair Athens. Δε θέλουμε οι παλιοί να δεσμεύουν τους καινούριους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε συμβουλές στους καινούριους και να τους βοηθάμε δίνοντας λύση σε κάποιο πρόβλημά τους. Πάντως μια καλή ιδέα είναι να μην υπάρχει η δέσμευση της αλλαγής της επιτροπής κάθε χρόνο, γιατί δύσκολα εξασφαλίζεται η συνέχεια της εκδήλωσης.

Κωνσταντίνα Πελώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα