ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης | Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο «Αθηνά»

Σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2013, με τη συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, του Συλλόγου Φοιτητών και της Διοίκησης του ΑΤΕΙΘ διατυπώθηκε η ρητή θέση για αυτοτέλεια με εσωτερική αναδιάρθρωση του ΑΤΕΙΘ.

Η Διοίκηση του ΑΤΕΙΘ
επεσήμανε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλους όσους έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο. Όλες οι ενέργειες και τα αποτελέσματα αξιολογούνται έτσι ώστε στο τέλος όταν γίνει η αποτίμηση να ενημερωθεί η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα για ποιοί με αίσθημα δικαίου και ηθικής τολμούν να υπερασπίζονται τις ακαδημαϊκές αρχές της αξιοκρατίας και της αριστείας.

Γιατί άξιοι υπάρχουν και ήρθε η στιγμή μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να αναδειχθεί η συνέργεια αυτών που αρνούνται την πολιτική διαπλοκή, αλλά στηρίζονται στην ισχύ της ηθικής και της κοινωνίας δικαίου.

Θα αποκαλυφθούν όλες οι μεθοδεύσεις , τα κίνητρα και οι επιδιώξεις αυτών που συνήργησαν και επεξεργάστηκαν την διάλυση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, παίζοντας με τις ζωές χιλιάδων φοιτητών, γονιών, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων.

Επιχειρείται η αλλοίωση προγραμμάτων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων φοιτητών, παρά την θέλησή τους και παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις και την ισχύουσα νομολογία ( ΣτΕ 5757/1996). Οι φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν στα πληττόμενα Τμήματα καλούνται να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών μιας και το επιστημονικό αντικείμενο το οποίο είχαν αρχικά επιλέξει εξαφανίζεται, και οδηγούνται στην απώλεια οποιωνδήποτε εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Ενδεικτικά απόφοιτος Τμήματος Λογιστικής με τη λήψη του πτυχίου ήταν δικαιούχος επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή - φοροτεχνικού γ΄ τάξης με καταληκτική την α΄ τάξη. (άρθρο 17 του Ν.3470/2006) . Με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» λόγω αλλαγής γνωστικού αντικειμένου θα απαιτείται προϋπηρεσία 2 ετών μετά τη λήψη του πτυχίου για γίνει δικαιούχος γ΄ ταξης, ενώ καταληκτική θα είναι η β΄ τάξη. (άρθρο 10 του Ν.3912/2011).

Mε την κοινοτική οδηγία 89/48/ΕΟΚ, η οποία μεταφέρθηκε στην ελληνική έννομη τάξη αρχικά με το ΠΔ 165/2000 καθιερώθηκε ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, ώστε να καθίσταται εφικτή η άσκηση επαγγέλματος σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ με νεώτερες ρυθμίσεις το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε. Η ανατροπή των προγραμμάτων σπουδών στο οποίο έχουν ενταχθεί οι φοιτητές και προσβλέπουν στον τίτλο που πιστοποιεί τις σπουδές αυτές, ανατρέπει το ουσιαστικό περιεχόμενο των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Η ανασφάλεια δικαίου που προκαλεί αποτελεί αντίστροφη διακριτική μεταχείριση των φοιτητών των ΤΕΙ σε σχέση με τους αποφοίτους των αντίστοιχων ιδρυμάτων των υπολοίπων κρατών μελών τη ΕΕ, αλλά δυσχεραίνει και την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε χώρες μέλη της ΕΕ, αφού με άλλο περιεχόμενο σπουδών εγγράφονται και με άλλο αποφοιτούν.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν σε όλες τις διοικητικές αρχές και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει άμεση παρέμβαση , θα συνδράμουμε δε κάθε νομικά κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί το μείζον αυτό πρόβλημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα