StudyTime! Frequently Asked Questions [part 2]

H εξεταστική άρχισε και τα ερωτήματα που μας απασχολούν πολλά. Απευθυνθήκαμε στα Κέντρα Συμβουλευτικής Στήριξης των Πανεπιστημίων, τους θέσαμε τις πιο συνηθισμένες απορίες μας και ιδού οι απαντήσεις!
Τι ρωτήσαμε την κ. Άννα Καλτσούδα (Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων): Έχω υπερβολικά πολύ άγχος. Και δεν ξέρω για ποιο λόγο…Μήπως μπορείτε να μου το εξηγήσετε; Παρά το ότι περιορίζεται στη διερεύνηση της γνωστικής επάρκειας, η εξεταστική συχνά αντιμετωπίζεται σαν ένα μέσο αξιολόγησης της συνολικής προσωπικής αξίας σε διάφορους τομείς της ζωής. Μία λιγότερο ικανοποιητική
επίδοση στα μαθήματα, πολύ συχνά ερμηνεύεται ως ένδειξη χαμηλής προσωπικής αξίας για τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας. Μπορεί, μάλιστα, στην πραγματικότητα να είναι καθ’ όλα ικανοποιητική η απόδοση αλλά να αξιολογείται ως έτσι λόγω των υψηλών στόχων που θέτουμε. Από την άλλη δεν μπορώ να είμαι αναίσθητος. Λέτε να αρχίζω να ανησυχώ; Τι μπορεί να προκαλέσει το υπερβολικό άγχος; Ποικίλες σωματικές λειτουργίες μεταβάλλονται στην παρουσία του άγχους. Νιώθουμε μυϊκή ένταση, η καρδιά μας χτυπάει πιο γρήγορα, η αναπνοή μας γίνεται όλο και πιο γρήγορη και ακανόνιστη, μπορεί να ιδρώνουμε και να νιώθουμε ζάλη ή και ναυτία. Όλα αυτά περιορίζουν αναπόφευκτα την ικανότητα να εστιάσουμε αποτελεσματικά την προσοχή μας στο έργο που επιτελούμε και θολώνουν την κρίση μας. Χθες βράδυ βγήκα με τους φίλους μου. Πρέπει να νιώθω τύψεις; Η εξεταστική συχνά αντιμετωπίζεται σα μία φάση, όπου ο χρόνος παγώνει και μαζί με αυτόν και οι ανάγκες που φυσιολογικά υπάρχουν. Ο καλός ύπνος και το φαγητό, καθώς και καθημερινές δραστηριότητες (μία έξοδος με φίλους, παρακολούθηση της αγαπημένης σειράς στην τηλεόραση, κ.α.) εξακολουθούν να υπάρχουν και ζητούν ικανοποίηση. Μάλιστα, μπορούν να κινητοποιήσουν την επιθυμία για ουσιαστική μελέτη και να ενισχύσουν τόσο την ικανότητα κατανόησης και συγκέντρωσης όσο και την επίδοση στις εξετάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα