9 τραγούδια που γράφτηκαν για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Ήταν ξημερώματα Σαββάτου 17 Νοέμβρη 1973 όταν υποχώρησε η πόρτα του Πολυτεχνείου κάτω από τις ερπύστριες του τανκ που είχαν σκοπό να καταστείλουν την αντίσταση των φοιτητών κατά τις δικτατορίας. Ήταν η αρχή της πτώσης της δικτατορίας.

Όπως κάθε σημαντικός αγώνας, πολιτικός ή κοινωνικός, η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνοδεύτηκε από πολλά ξεχωριστά τραγούδια που άφησαν εποχή και χιλιοτραγουδήθηκαν. Δημιουργοί και καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης,
ο Μάνος Λοΐζος, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης καθώς και μεγάλη ποιητές όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης είναι κάποιοι από τους ανθρώπους που τιμησαν με τα τραγούδια τους την ιστορία του Πολυτεχνείου. Ο βασικότερος ίσως και ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της μουσικής του Πολυτεχνείου είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος μάλιστα έχει συλληφθεί και φυλακιστεί για τις αντιστασιακές συναυλίες του και τη μουσική του. Κάποια από τα τραγούδια που είτε μελοποίησε είτε τραγούδησε: Σε στίχους του Brendan Behan και του Βασίλη Ρώτα, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη μας περιγράφει την ιστορία του «Γελαστού παιδιού».
Με μουσική, αλλά και ερμηνεία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη (με την συνοδεία της Μαρίας Φαραντούρη), και στίχους Αλέκου Παναγούλη, το «Πάλης ξεκίνημα».
Σε στίχους και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ο Αντώνης Καλογιάννης ερμηνεύει «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…» και το «Σφαγείο»
Σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Οδυσσέα Ελύτη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνεύει δύο από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής, «Ένα το χελιδόνι» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».
Με ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνεύει «Όταν σφίγγουν το χέρι» και «Θα σημάνουν οι καμπάνες» Ο Μάνος Λοΐζος εκπρόσωπος του πολιτικοποιημένου τραγουδιού εκείνη την εποχή ήταν επίσης ένας δημιουργός που αντιστάθηκε στο ολοκληρωτικό καθεστώς, ίσως το γνωστότερο τραγούδι που ερμηνεύει «Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία… ήταν μια λέξη μοναχά “Ελευθερία”…» σε μουσική δική του, και στίχους Κωστούλας Μητροπούλου. Τέλος, ένα πιο σύγχρονο τραγούδι πιο επίκαιρο από ποτέ που δεν συνδέθηκε μόνο με την ημέρα του Πολυτεχνείου αλλά και με κάθε επαναστατικό κίνημα καθώς και κάθε πράξη που θίγει τα κακώς κείμενα «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», από Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, σε μουσική και στίχους του Διονύση Τσακνή.
Keywords
Τυχαία Θέματα