Βραχυχρόνια μίσθωση: Eπιτέλους σαφήνεια

09:31 8/10/2023 - Πηγή: Emea.gr

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών για την βραχυχρόνια μίσθωση έβαλαν τέλος στην ασάφεια και τις γκρίζες ζώνες. Προσωπικά τις άκουσα με μεγάλη χαρά και ανακούφιση, γιατί επιτέλους μετά από 6,5 χρόνια, μπορώ ως λογιστής να μιλήσω για τα φορολογικά ζητήματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να χρησιμοποιώ τις λέξεις «ενδεχομένως», «ίσως» και «ρίσκο» σε κάθε πρόταση.

Η μεγάλη ασάφεια που διορθώθηκε, ήταν στο κατά πόσο μπορούσε ένας οικοδεσπότης που προσέφερε βραχυχρόνια μίσθωση σε ακίνητο χωρίς σήμα ΕΟΤ,

να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες πλην παροχής κλινοσκεπασμάτων. Στο σημείο αυτό, αν και κατά την άποψή μου ο νόμος δεν ανέφερε καμία τέτοια απαγόρευση, ήταν πολύ συχνό φαινόμενο η ΑΑΔΕ απαντώντας σε ερωτήσεις φορολογουμένων μέσω τηλεφώνου ή μηνυμάτων, να ισχυριζόταν ότι το σήμα ΕΟΤ ήταν προαπαιτούμενο, χωρίς να δίνει την παραμικρή σημασία στο ότι ένα μεμονωμένο διαμέρισμα, δεν μπορεί να πάρει σήμα ΕΟΤ.

Με βάση το παραπάνω, δημιουργούνταν ένα μεγάλο ζήτημα όταν η βραχυχρόνια μίσθωση ασκούνταν ως ατομική επιχείρηση. Τότε το φυσικό πρόσωπο είχε όλες τις υποχρεώσεις και τους κινδύνους του επιχειρηματία, αλλά δεν είχε κανένα όφελος, καθώς φορολογούνταν ως ιδιώτης. Ουσιαστικά η φορολογική αρχή τιμώρησε τότε με την απόφασή της αυτή τους πιο συνεπείς, αυτούς δηλαδή που για όσο καιρό δεν υπήρχε ιδιαίτερο φορολογικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, επέλεξαν να την ασκήσουν ως επιχείρηση, αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές υποχρεώσεις. Και δεν θα μπορούσαν να νιώσουν ασφαλείς ούτε χρεώνοντας ΦΠΑ, γιατί  δεν γνώριζαν με βεβαιότητα ότι μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να διαθέτουν σήμα ΕΟΤ.

Το άλλο γκρίζο σημείο ήταν έμμεσο, αλλά πολύ σοβαρό: καθώς μπορούσε η βραχυχρόνια μίσθωση να προσφέρεται χωρίς ΦΠΑ ακόμα και από εταιρείες, πολλές επιχειρήσεις που προσέφεραν υποστηρικτικές υπηρεσίες στην βραχυχρόνια μίσθωση, π.χ. εταιρείες φύλαξης αποσκευών, ξεναγοί, οδηγοί, εστιατόρια, υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων και άλλα πολλά και συχνά ευφάνταστα, ενώ προσέγγιζαν τους τουρίστες μέσω του ιδιοκτήτη ή του υπεκμισθωτή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυτή η σχέση σύστασης πελατείας και προμήθειας δεν μπορούσε να βγει στην επιφάνεια, γιατί θα επιβάρυνε την βραχυχρόνια μίσθωση με ΦΠΑ. Η κατάσταση αυτή εκπαίδευε όλες αυτές τις υποστηρικτικές επιχειρήσεις στην φοροδιαφυγή καθώς επιχειρούσαν κρυφά από τις φορολογικές αρχές, όχι γιατί δεν ήθελαν να πληρώνουν τους φόρους, αλλά γιατί τους ανάγκαζαν να λειτουργούν έτσι οι ιδιοκτήτες που τους σύστηναν τους τουρίστες των καταλυμάτων τους. 

Τώρα πλέον που όλα τα νομικά πρόσωπα θα ασκούν την βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεωτικά με ΦΠΑ, όπως και οι ιδιώτες που διαθέτουν στην βραχυχρόνια μίσθωση από τρία καταλύματα και πάνω, δεν θα χρειάζεται να κρύβουν από την φορολογική αρχή την συνεργασία τους με τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τις υποστηρικτικές αυτές υπηρεσίες, που μπορούν να κάνουν πολύ πιο ευχάριστη την εμπειρία του επισκέπτη.

Πλέον μπορεί η ατομική επιχείρηση να ασκεί την βραχυχρόνια μίσθωση και να φορολογείται ως επιχείρηση και όχι ως ιδιώτης. Ωστόσο θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Η σαφήνεια όμως και η δυνατότητα να επιχειρεί κανείς φανερά, χωρίς να του προσάπτει κανείς ότι κάνει κάτι απαγορευμένο, είναι πολυτιμότερο από αυτήν την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση.

Τέλος καθίσταται σαφές ότι σήμα ΕΟΤ λαμβάνει το κτίσμα όπου στο σύνολό του προσφέρεται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Κατά τα λοιπά αναμένουμε τις σχετικές διατάξεις, με την αποσαφήνιση των λεπτομερειών σε όσα ανακοινώθηκαν.

Υ.Γ.. Η απόφαση που πάρθηκε το 2017 η βραχυχρόνια μίσθωση να φορολογείται ως αστική μίσθωση ιδιώτη ακόμα και αν ασκούνταν ως ατομική επιχείρηση, δεν ήταν μόνο άδικη ως προς τους επιχειρηματίες αυτούς. Ήταν τόσο παράλογη ερμηνεία του κώδικα φορολογίας εισοδήματος που δημιούργησε τεράστια ανασφάλεια για το πώς ερμηνεύεται συνολικά. Μέχρι τότε ήταν απολύτως αυτονόητο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα υπερίσχυε πάντοτε της ιδιότητας του φυσικού προσώπου ως ιδιώτη.

 * O Αγαμέμνων Σταυρόπουλος, συντάκτης του Opinion για τη Business Voice #39, είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ τάξης και μέτοχος/υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts AE

Keywords
Αναζητήσεις
vrachychronia-misthosi-epitelous-safineia.htm
Τυχαία Θέματα