Η τεράστια ευθύνη των δημοτών, δηλαδή όλων μας!

09:02 8/10/2023 - Πηγή: Emea.gr

Αυτή – και σε πλείστες περιπτώσεις την επόμενη – Κυριακή, λαμβάνουν χώρα οι Περιφερειακές και Αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν και εκλέξουν τους τοπικούς – πρωτίστως – μα και περιφερειακούς -δευτερευόντως- υποψήφιους που θεωρούν πως θα χειριστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την καθημερινότητά τους σε επίπεδο γειτονιάς, συνοικίας, τοπικού διαμερίσματος, περιοχής, Δήμου και φυσικά Περιφέρειας.

Πρόκειται, επιτρέψτε μου να πω, για μια εξίσου σημαντική πρόκληση με την αντίστοιχη των

εθνικών και βουλευτικών εκλογών, καθώς στις τελευταίες επιλέγουμε το μοντέλο διακυβέρνησης και το όραμα ενός πολιτικού αρχηγού για την πορεία της χώρας μας προς το μέλλον.

Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο το κριτήριο θα πρέπει να είναι εξίσου σοβαρό και να αφορά στο ποιος θεωρούμε πως θα… κάνει τη δουλειά. Ποια; Από την φροντίδα της καθαριότητας, την αρτιότητα της λειτουργίας των επιμέρους δημοτικών δομών, την συντήρηση και ενίσχυση των χώρων πρασίνου, παιδικών χαρών, της οδοποιϊας, των πεζοδρομίων, την εύκολη προσβασιμότητα και την άνεση που εξασφαλίζει στην κίνηση η ύπαρξη ικανοποιητικού αριθμού χώρων στάθμευσης στην πόλη, μέχρι την ενίσχυση των δομών φροντίδας και υποστήριξης ομάδων πολιτών που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα (λ.χ. αδύναμοι οικονομικά, υπέργηροι, ΑμεΑ, νεαρά ζευγάρια με παιδιά, ορφανά κ.ο.κ.).

Φτάνουν αυτά; Φυσικά και όχι! Και σε τοπικό επίπεδο σημαντική προϋπόθεση κρίνεται η ύπαρξη οράματος για το παρόν, αλλά κυρίως το μέλλον της πόλης. Προσοχή, όμως, σε «φθαρμένα» όσο και ξεπερασμένα τσιτάτα, «πολυφορεμένα» topics του συρμού, ανούσιων δράσεων που ηχούν καλά στο αυτί, δίχως να προσθέτουν την παραμικρή αξία, αλλά και «κουρασμένες» υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα. Πλέον, είμαστε όλοι τόσο έμπειροι, ώστε να προσδιορίζουμε, επισημαίνουμε και αναδεικνύουμε αντίστοιχα χαρακτηριστικά σε υποψήφιους λαοπλάνους τοπικής εμβέλειας. Κατ’ επέκταση, η αντίδρασή μας απέναντί τους θα πρέπει να διακρίνεται από απόρριψη και καταδίκη.

Τα πρόσφατα φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες) που έπληξαν μια σειρά από περιοχές της πατρίδας μας (λ.χ. Ρόδος, Κέρκυρα, Έβρος, Εύβοια, Θεσσαλία, Μαγνησία) κατέδειξαν πως το περιβάλλον αλλάζει, για την ακρίβεια έχει ήδη αλλάξει, επί τω πιο άγριο, έντονο, καταστροφικό. Σε αυτή την αναδυόμενη πραγματικότητα, ο ρόλος της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι σημαίνουσας σημασίας, καθώς μεταβάλλεται σε τελευταία γραμμή άμυνας και πρώτη γραμμή αντίδρασης. Εφόσον, φυσικά είναι επανδρωμένες (οι δύο προαναφερθείσες μορφές διοίκησης) με το προσωπικό που νοιάζεται, γνωρίζει και αντιδρά άμεσα. Δίχως να αναμένει την παρουσία του κράτους και δη κατά τις πρώτες, όσο και εξαιρετικά κρίσιμες ώρες όταν και έχουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση μεγαλύτερη από’ ότι φαντάστηκαν ή σχεδίασαν ποτέ. 

Σε αυτή τη λογική, χρήσιμο θα ήταν οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες να διευρύνουν τη λίστα με τις υποσχέσεις τους, εντάσσοντας χρηστικές πτυχές, όπως λ.χ. την προμήθεια ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και μηχανημάτων έργου. Ας μην δημιουργήσουν μια (ακόμη) πλατεία, παιδική χαρά ή να ξηλώσουν ένα δίκτυο πεζοδρομίων προκειμένου να το τοποθετήσουν εκ νέου.

Ας φροντίσουν να βάλουν στο παιχνίδι την τοπική κοινωνία μέσω καλά σχεδιασμένων προγραμμάτων εθελοντισμού, ας κινητροδοτήσουν τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να δραστηριοποιηθούν παραγωγικά προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση της στήριξης καινοτόμων δράσεων λ.χ. διαφύλαξης του πρασίνου ή, ας αναζητήσουν Ευρωπαϊκά προγράμματα, ακόμη και κονδύλια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Ανάπτυξης, άμεσα, καθώς ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του τελευταίου πρόκειται να εξαντληθεί κατά τα αμέσως προσεχή λίγα χρόνια.

Όπως διαπιστώσαμε, by the hard way, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλές οι εκδηλώσεις, οι συναυλίες και οι μαζώξεις συλλόγων για το τάδε ή το δείνα πανηγύρι, ωστόσο οι προκλήσεις και οι απειλές έχουν προ πολλού ξεφύγει από τα πλαίσια ενός απλού περιστατικού και εκτείνονται σε γιγαντιαίες καταστροφές, που δυστυχώς συνοδεύονται και από την απώλεια ανθρώπων.

Φροντίστε, λοιπόν, να ψηφίσετε χρήσιμους, έμπειρους και αποτελεσματικούς τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι δεν θα διστάσουν να… μπουν στη φωτιά είτε να λερώσουν τα χέρια τους προκειμένου να στηρίξουν, προστατεύσουν ή αναδείξουν την τοπική κοινωνία.

Αγνοήστε «γυαλιστερές» και ουρανοκατέβατες υποψηφιότητες, οι οποίοι ενδέχεται να τάζουν τον ουρανό με τα άστρα, ωστόσο οι προτάσεις τους χαρακτηρίζονται από παντελή έλλειψη κοστολόγησης!

Αποφύγετε τα εύκολα, εύηχα, όσο και ευχάριστα «παραμύθια» και αναζητήστε την δύσκολη, ρεαλιστική και συχνά ελάχιστα ευχάριστη αποτύπωση μιας πραγματικότητας. 

Keywords
Αναζητήσεις
i-terastia-efthyni-ton-dimoton-diladi-olon-mas.htm
Τυχαία Θέματα