Βασίλης Χειρδάρης: Περί νομοθετικών ακροβασιών για το «μπλόκο» υποψηφιότητας Κασιδιάρη

08:04 1/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Την είδηση των τελευταίων ημερών, περί εκδηλωμένου ενδιαφέροντος του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής και νυν φυλακισθέντα ναοναζί, Ηλία Κασιδιάρη, να συμμετέχει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προς διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, βάζει στο «μικροσκόπιο» ο γνωστός ποινικολόγος και δικηγόρος παρ’ Αρείω

Πάγω Βασίλης Χειρδάρης, ξεκαθαρίζοντας εκ προοιμίου «Ο κ. Κασιδιάρης σύμφωνα με την νομοθεσία δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων».

Ανατρέχοντας στις δαιδαλώδεις νομοθετικές διατάξεις, χρήση πολλών εξ’ αυτών, φαίνεται προετοιμασμένος να κάνει ο φυλακισθέντας, ο κ.Χειρδάρης αναδεικνύει τον προβληματικό χαρακτήρα της νομοθετικής επιλογής κατά την οποία επιτρέπεται μεν η συμμετοχή ενός πρωτόδικα καταδικασθέντος στις εκλογές, αλλά στη συνέχεια τίθεται σε αργία… προβλέποντας ότι επί του θέματος «ίσως κληθούν τα δικαστήρια να επιλύσουν το θέμα».

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης στο παρελθόν είχε διατελέσει εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή και μετέπειτα πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες. Για τη δράση του με την Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης… ενώ εσχάτως φέρεται να είναι ο ιθύνουν νους πίσω από νέο κοινοβουλευτικό μόρφωμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

Το ενδεχόμενο μαζί με το Δήμο Αθηναίων να διεκδικήσει και την «πατρότητα» των Σπαρτιατών, δεδομένων των ισχυρών αναταράξεων που υφίσταται το κόμμα, επιχειρεί απρόθυμα να αποκωδικοποιήσει ο γνωστός ποινικολόγος, δεδομένου ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερεύοντος νομικό. Όπως διευκρινίζει «Από άποψη νομική δεν μπορεί να απαγορευτεί η οποιαδήποτε πολιτική διεκδίκηση οιουδήποτε κόμματος ή παράταξης, ούτε βεβαίως και η αρχηγία κόμματος».

Εξέπληξε και τον νομικό κόσμο η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη για το Δήμο Αθήνας; Πέραν δηλαδή της νομικής ορθότητας της απόφασης, είναι αυτή η εξέλιξη ένδειξη μιας δίκης με μηδενικά αποτελέσματα, ως προς τις ελευθερίες που μπορεί να απολαμβάνει ένας καταδικασμένος νεοναζί;

Ο κ. Κασιδιάρης σύμφωνα με την νομοθεσία δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απαγορευτική διάταξη που να αποκλείει την υποψηφιότητα των μη αμετακλήτως καταδικασθέντων. Να επισημάνω εδώ ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε πολίτη μέχρι να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη σε βάρος του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του γνωστού Ποινικολόγου και Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλη Χειρδάρη, στο GOV NEWS

Keywords
Αναζητήσεις
vasilis-cheirdaris-peri-nomothetikon-akrovasion-gia-to-bloko-ypopsifiotitas-kasidiari.htm
Τυχαία Θέματα