Ανάλυση: «Φουλ» της ανόδου για την Eurobank

06:49 1/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Έντονο «πράσινο» χαρακτηρίζει απ’ άκρον εις άκρο το «Balance Sheet» της Eurobank, όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου τρέχοντος έτους που ανακοίνωσε εχθες η διοίκηση της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, τα οργανικά  έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1.313 εκατ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 43,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 56,2% έναντι του α’ εξαμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν

σε 1.043 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 88 μονάδες βάσης την αντίστοιχη περίοδο και ανήλθε σε 2,63%.

Τα δε οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 76,0% στα 869 εκατ. ευρώ, τα αντίστοιχα κέρδη προ φόρων «εκτινάχτηκαν» σε ετήσια βάση από 374 εκατ. ευρώ σε 705 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €712 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 599 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των καθαρών εσόδων που προέρχονται από αμοιβές και προμήθειες, καθώς έφτασαν σε 270 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 9,9% σε ετήσια βάση.

Ενισχυμένο ταμείο – Ψαλιδίζονται περαιτέρω τα NPEs – Αποδοτικό «στοίχημα» το εξωτερικό

Παράλληλα, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που τόσο είχε ταλαιπωρήσει τις συστημικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δείχνει σταδιακά να αποτελεί παρελθόν, καθώς λ.χ. η Eurobank κατάφερε να τον περιορίσει έτι περαιτέρω σε 5,2% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, εν συγκρίσει με 5,9% κατά το αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου έτους. Τα δε συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 191 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, διαμορφούμενα σε 2,2 δισ. ευρώ ή αλλιώς 0,6 δισ. ευρώ έπειτα από προβλέψεις.

Όσο για τα ενήμερα δάνεια, ενισχύθηκαν οργανικά κατά 500 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων να διαμορφώνονται σε 42,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής και μέσης διαβάθμισης ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Τα δε επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 24,2 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 10 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2023, τo σύνολο του ενεργητικού της Eurobank διαμορφώθηκε σε 81,5 δισ. ευρώ, δείγμα της δυναμικής και υγείας τόσο του ίδιου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και της τράπεζας ξεχωριστά.

Ιδιαίτερα κερδοφόρες αποδείχτηκαν και οι δραστηριότητες της τράπεζας στο εξωτερικό, καθώς τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 205 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι 97 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Σε ότι αφορά την γεωγραφική «ταυτότητα» από την οποία και προήλθαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank σε σχέση με τις εκτός των συνόρων δραστηριότητές της, δείχνουν μοιρασμένες μεταξύ της Βουλγαρίας (49%) με τα κέρδη να ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ και της Κύπρου (44%) και προσαρμοσμένα κέρδη της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ.

Αισιοδοξία Φ. Καραβία για την επόμενη ημέρα

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας αναφορικά με το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υλοποίησης της συνολικότερης στρατηγικής της τράπεζας σε επιμέρους τομείς και αγορές, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων – πως: «Οι επιδόσεις της Eurobank σε όλους τους τομείς ήταν ιδιαίτερα θετικές, με διακριτή συμβολή των θυγατρικών μας στη Βουλγαρία και την Κύπρο. Η λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση σε 1,90 ευρώ και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται πλέον να υπερβεί σημαντικά το 15% το 2023. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας, ειδικά για επενδυτικά έργα που προάγουν τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Το πρώτο εξάμηνο, οι εκταμιεύσεις στην Ελλάδα έφτασαν τα 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 20% κατευθύνθηκε σε αειφόρα επενδυτικά σχέδια».

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές του Ομίλου, που βασίζονται σε ένα διαφοροποιημένο και αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο παράγει σταθερά υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους μας και στηρίζει την ανάπτυξη σε όλες τις χώρες όπου έχουμε παρουσία», υπογράμμισε -μεταξύ άλλων – ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Keywords
Αναζητήσεις
analysi-foul-tis-anodou-gia-tin-eurobank.htm
Τυχαία Θέματα