Ταμείο Ανάκαμψης: «Φρέσκο» χρήμα» 5,8 δισ. ευρώ – Ορθάνοιχτο παράθυρο ευκαιρίας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις!

07:47 15/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οργασμός επενδύσεων που θα δημιουργήσουν μεγάλη ανάπτυξη και θα θέσουν τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μία σύγχρονη και ανθηρή οικονομία, προκύπτει από τα αυξανόμενα ευρωπαϊκά κεφάλαια για την Ελλάδα και το ρυθμό με τον οποίο αρχίζουν και αφυπνίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμενες την ευκαιρία μεγάλης προόδου που δίνεται για να ενισχύσουν τα μεγέθη τους, να μειώσουν το κόστος τους και να βελτιώσουν προϊόντα και υπηρεσίες που παράγουν και παρέχουν.

Επιπλέον 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

για επενδύσεις που θα αλλάξουν την Ελλάδα και θα καλύψουν το επενδυτικό κενό μίας χαμένης δεκαετίας εξασφάλισε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σοβαρή και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα κεφάλαια αυτά ενισχύουν τα περισσότερα από 31 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα αρχικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα στα αρχικά 32 δισ. ευρώ έχουν προστεθεί τα 795 εκατ. ευρώ από  το REPowerEU λόγω της ενεργειακής κρίσης για επενδύσεις στην ενέργεια, ενώ μόλις πρόσφατα  προστέθηκαν και επιπλέον 5 δισ. ευρώ, από τα προνομιακά δάνεια που χορηγεί η ΕΕ για σχέδια ανάκαμψης στα κράτη μέλη.

Έτσι το σύνολο των κεφαλαίων που εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν προς επενδύσεις αυξάνεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η τουλάχιστον ισόποση συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν: 12,4 δισ. ευρώ σε δάνεια και 18,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και αθροίζονται σε 31,1 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης ενισχύονται από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων που συμμετέχουν κατά ένα μέρος στις επενδύσεις ενώ η συμμετοχή τους αυξάνεται με δάνεια από τις τράπεζες.

Ήδη στη διετία 2022-2023 δεσμεύτηκαν και ξεκίνησαν κρατικά προγράμματα και επενδύσεις για τα πρώτα 4 δισ. ευρώ. Διατίθενται για τη συνέχεια 32 δισ. ευρώ που θα πρέπει όμως να απορροφηθούν με σοβαρά σχέδια και οργάνωση σε 32 μήνες. Αυτά αντιστοιχούν σε επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, ανά μήνα.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν τα εξαιρετικά φθηνά δάνεια  που φθάνουν τα 17,4 δισ. ευρώ συνολικά, τα οποία προσφέρει το Ταμείο, με δική τους συμμετοχή αξιοποιώντας και τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που κινητοποιεί πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερα από 600 σχέδια για επενδύσεις με το σύνολο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων να ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 21 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις ζητούν να αντλήσουν λιγότερα από 9 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το σκέλος του δανεισμού από τους πόρους του Ταμείου σημειώνεται σύμφωνα και με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι τα επιτόκια είναι μόλις 0,35% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και μόλις 1% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το μέσο επιτόκιο από τα δάνεια του Ταμείου και από τα δάνεια των τραπεζών μειώνεται δραματικά και δίνει σημαντική ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επενδύσουν με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους για να επιτύχουν τους στόχους τους ή ακόμα και για να αλλάξουν επίπεδο.

Keywords
Αναζητήσεις
tameio-anakampsis-fresko-chrima-58-dis-evro--orthanoichto-parathyro-efkairias-gia-mikres-kai-megales-epicheiriseis.htm
Τυχαία Θέματα