Συνεχίζεται το «μπάσιμο» της ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη

10:45 27/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η γιγάντωση της ΔΕΗ και η παρουσία της ως ισχυρού παίκτη έξω από τα ελληνικά σύνορα είναι μια «δέσμευση» της εταιρίας, που φαίνεται να έχει πάρει για τα καλά μπροστά.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επίκεντρο τις εξαγορές στη Ρουμανία (ολοκληρώθηκε), τη Βουλγαρία (εξετάζεται) και τους ενεργειακούς διαδρόμους που αναπτύσσονται με την αναβάθμιση των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών

της περιοχής, καταλαμβάνουν κεντρική θέση στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης σε πλήθος αναλυτών στο Λονδίνο.

Έχοντας «πατήσει» γερά στη Ρουμανία, η ΔΕΗ ρίχνει πλέον ματιές για περαιτέρω ανάπτυξη στη Βουλγαρία και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτικό του «αναστήματος» που αποκτά η ΔΕΗ εκτός συνόρων είναι ότι στη Ρουμανία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής με 3 εκατομμύρια πελάτες, κατέχει τη δεύτερη θέση στα δίκτυα διανομής και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με μονάδες ισχύος 597 μεγαβάτ.

Πλάνο προσαρμογής στις καιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου το όφελος από τις συνέργειες στα Βαλκάνια εκτιμάται σε 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ το πλάνο προβλέπει προσαρμογή στις ιδιομορφίες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

«Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από την ενίσχυση των διασυνδέσεων στην περιοχή καθώς ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) υλοποιεί ή εξετάζει επέκταση των υφιστάμενων ή κατασκευή νέων διασυνδέσεων με το σύνολο των χωρών στα βόρεια σύνορα της χώρας. Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση και για κατασκευή τρίτης.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 μεταξύ Ρουμανίας – Βουλγαρίας ήταν 1,5 τερραβατώρες (TWh), Βουλγαρίας – Ελλάδας 2,8 TWh και Ελλάδας – Ιταλίας 1,3 TWh. Κινητήρια δύναμη για τις ενεργειακές ροές στις διασυνδέσεις είναι οι σημαντικές διαφορές τιμών μεταξύ των επιμέρους αγορών. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε Ρουμανία / Βουλγαρία το 2023 ήταν 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ελλάδα 119 ευρώ και στην Ιταλία 127 ευρώ. Η ανάπτυξη των εισαγωγών / εξαγωγών ρεύματος έχει άμεσο όφελος και για τον καταναλωτή καθώς οι ακριβότερες εγχώριες πηγές υποκαθίστανται από φθηνότερες εισαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο προ ημερών ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αρκούνται στα ελληνικά σύνορα και θέλουν να καταστήσουν την εταιρία σημαντικό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα.

«Ο νέος Όμιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος για να δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η τριετία 2024-2026 θα είναι μία τριετία επενδύσεων, ύψους 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε.

Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο Όμιλος ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην πράσινη μετάβαση. Δημιουργούμε τις πράσινες υποδομές και τα εργαλεία ώστε οι πελάτες μας να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του πράσινου ενεργειακού μέλλοντος και τις δυνατότητές που δημιουργεί η εποχή του νέου εξηλεκτρισμού.

Επιδιώκουμε σταθερά να είμαστε η πρώτη επιλογή των πελατών, όχι από συνήθεια, αλλά επειδή είμαστε η πιο σύγχρονη και πιο φιλική στο περιβάλλον και στους καταναλωτές εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή μας. Η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πρωταγωνιστεί στο πολύ ανταγωνιστικό διεθνές ενεργειακό περιβάλλον. Χτίζουμε πάνω σε όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και την αναγέννηση της επιχείρησης. Μεγαλώνουμε με συνέπεια και οικονομική σύνεση για να διασφαλίσουμε ότι ο Όμιλος ΔΕΗ θα επιτελεί αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία».

Keywords
Αναζητήσεις
synechizetai-to-basimo-tis-dei-sti-na-evropi.htm
Τυχαία Θέματα