Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Scope – Η αγορά περιμένει τη Moody’s το Μάρτιο

07:42 27/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δεν αναβάθμισε περαιτέρω ο οίκος Scope την ελληνική οικονομία αφήνοντας την αξιολόγησή του ως είχε και διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Ο οίκος μας έχει ήδη αναβαθμίσει από το καλοκαίρι με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ΒΒΒ- από το 2023.

Η διατήρηση της παρούσας αξιολόγησης από τη Scope, είναι ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες των αγορών, καθώς δεν αναμενόταν περαιτέρω αναβάθμιση με την αξιολόγησή της τώρα. Πέραν αυτού βεβαίως, δεν είναι ότι περιμένουν στην αγορά. Στην αγορά περιμένουν μία

καλή αξιολόγηση από τη Moody’s η οποία αναμένεται στα μέσα Μαρτίου.

Μία αναβάθμιση από τον οίκο αυτό σημαίνει πολλά καθώς μαζί με την Standard & Poor’s, είναι οι δύο αρχαιότεροι οίκοι αξιολόγησης και οι δύο μεγαλύτεροι και με τις ταξινομήσεις τους, καθορίζουν την πορεία του 90% και πλέον των κεφαλαίων σε ομόλογα διεθνώς. Ουσιαστικά όλοι οι διαχειριστές ομολόγων και Αμοιβαίων Κεφαλαίων στον κόσμο τους ακολουθούν και με μία θετική ή αρνητική αξιολόγησή τους, μπορεί να κάνουν ακριβότερο ή φθηνότερο το δανεισμό χωρών, τραπεζών και εταιριών.

Γι αυτό η αγορά θέλει μία καλή αξιολόγηση από τη Moody’s, που θα φέρει κεφάλαια στα ομόλογα, αλλά θα ανοίξει και το δρόμο για τις μετοχές. Επίσης θα ενισχύσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θέλει να αξιοποιήσει, μέρος των αποθεμάτων για να εξοφλήσει πρόωρα δανεισμό του δημοσίου από τους θεσμούς.

O γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope είχε δώσει βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά τότε η βαθμολογία της δεν είχε κανένα πρακτικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο οίκος δεν είχε ακόμα αναγνωρισθεί από την ΕΚΤ και συνεπώς αν υπήρχε ανάγκη για δάνεια τραπεζών με εγγύηση ομολόγων, δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν οι τράπεζες με αυτή την αξιολόγηση.

Ωστόσο ήρθε η DBRS από τον Καναδά πρώτα και στη συνέχεια Fitch και Standard & Poor’s δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία προσφέροντας την επενδυτική βαθμίδα, ο ένας οίκος πίσω από τον άλλο. Και οι 3 οίκοι που αναφέρονται είναι αποδεκτοί από την ΕΚΤ.

Στην πορεία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η Scope αναβαθμίστηκε με τη σειρά της από την ΕΚΤ και οι αξιολογήσεις της είναι δεκτές.

Keywords
Αναζητήσεις
ametavliti-i-axiologisi-tis-scope--i-agora-perimenei-ti-moodys-to-martio.htm
Τυχαία Θέματα