Ελεύθερος Σκοπευτής: Τα «ρέστα» τους δίνουν οι θεσμικοί για το ΔΑΑ

08:21 27/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κυκλοφόρησε κάποια στιγμή την Παρασκευή η πληροφορία ότι ήδη το ελληνικό βιβλίο έχει καλυφθεί πλήρως για την εισαγωγή του ΔΑΑ και η αγορά έχασε το κέφι για πολλές ρευστοποιήσεις. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλουν περισσότερα από τα άνω των 100 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη συγκεντρωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα σε δύο ημέρες.

Οι θεσμικοί θέλουν να πάρουν τις μετοχές που έχουν βάλει στόχο, άρα θα «φορτώσουν» για να δοθούν καταρχήν

και οι εξτρά μετοχές και να συμπληρωθεί το όριο των 90 εκατ. μετοχών που διατίθενται και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να αντλήσουν όσες περισσότερες μπορούν. Η πληροφορία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που έχει ήδη συγκεντρωθεί, προέρχεται από Έλληνες ιδιώτες κι όχι από θεσμικούς που λογικά θα περιμένουν τις τελευταίες ημέρες για να μη δεσμεύσουν και ποσά άμεσα. Αφού θα πάρουν τις περισσότερες από τις μετοχές του ελληνικού βιβλίου.

Δεδομένου ότι οι εγγραφές γίνονται στο άνω όριο της τιμής δηλαδή με τιμή μετοχής 8,20 ευρώ, και πάμε για μεγάλη υπερκάλυψη, η έκδοση θα αποφέρει στο δημόσιο ποσόν 738 εκατ. ευρώ, συν το επιπλέον ποσόν της προσαύξησης για τις μετοχές των Cornerstone επενδυτών περίπου 40 εκατ. ευρώ. Συνολικά περίπου 780 εκατ. ευρώ για το δημόσιο.

Στην ελληνική πλευρά λοιπόν αντιστοιχούν μετοχές αξίας περίπου 110 εκατ. ευρώ μαζί με τις μετοχές της οικογένειας Κοπελούζου και τα κεφάλαια πρακτικά έχουν  συγκεντρωθεί ήδη για το ελληνικό βιβλίο. Άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που αντιστοιχεί στους ξένους θεσμικούς με ποσό 8,20 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς τη συμμετοχή του Καναδικού Ταμείου. Οι Cornerstone επενδυτές του εξωτερικού θα καταβάλουν τα υπόλοιπα.

Οι αγορασμένοι στην περιφέρεια

Στο μεταξύ οι αγορασμένοι στην περιφέρεια κατάλαβαν ότι δεν κινδυνεύουν από ρευστοποιήσεις την Παρασκευή. Όχι ότι δεν το είχαν αντιληφθεί, αλλά το συναίσθημα είναι διαφορετικό πράγμα από τη λογική. Το sentiment…

Οι θεσμικοί πάλι, έχουν πουλήσει και μετοχές που δεν απέδωσαν, αλλά και μετοχές που απέδωσαν και τις έχουν με καλούς μέσους όρους και θα συνεχίσουν να αποδίδουν. Κι όχι ότι δεν θα δώσουν μέρισμα, αλλά το δέλεαρ του σταθερού μεγάλου μερίσματος επί χρόνια είναι μεγάλο διότι που να βρίσκεις τώρα μερικές τέτοιες τοποθετήσεις να ξενοιάσεις για χρόνια;

Μεγάλες αποδόσεις στην εβδομάδα, η πρώην Alpha Αστικά Ακίνητα και νυν Alpha Real Estate Services, η Intralot και η Intrakom.

Την πούλησαν μέσα στην εβδομάδα και την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ κάποιοι θεσμικοί. Λες και δεν θα δώσουν μερίσματα οι μετοχές αυτές, που είναι top picks για μακροπρόθεσμους ξένους επενδυτές.

Από τα blue chips απαρατήρητη περνά η Coca Cola. Κάτω από τα ραντάρ σκαρφάλωσε λίγο, λίγο.

Έχει μοιράσει πόνο σε στους ξένους θεσμικούς που δεν μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς. Βλέπουν τώρα την απόδοση, μαθαίνουν ότι θα δώσει και μέρισμα και χτυπούν το κεφάλι τους. Δεν είναι αργά, η τράπεζα αναπτύσσεται δυναμικά.

Η Eurobank θα είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μετά από μείωση επιτοκίων. Θα έχει έσοδα από τόκους, από Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Τρία χαρτιά δεν είχαν πουλήσει από το FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα πούλησαν χθες και τα τρία κάτω. Τα εκδικήθηκαν την Παρασκευή;

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-ta-resta-tous-dinoun-oi-thesmikoi-gia-to-daa.htm
Τυχαία Θέματα