ΣΒΠΕ: Κόστος παραγωγής, έλλειψη εργατικού δυναμικού και αύξηση ποσοστών ανακύκλωσης πλαστικών τα… SOS στην κυβέρνηση

12:31 2/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διοργάνωσε για τους δημοσιογράφους την Τετάρτη (28/6) ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Το ενδιαφέρον, όπως είναι κατανοητό, εστιαζόταν στο γεγονός ότι είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές με τα ειδικά τους μηνύματα, αλλά και η ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τοποθέτηση κλάδων της βιομηχανίας και εν γένει του επιχειρείν σχετικά με τις «ζεστές» πολιτικές εξελίξεις έχει πάντα τη σημασία της.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κατά

τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη της βιομηχανίας πλαστικών, η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων που αναζητούν άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΒΠΕ περιμένει δείγματα γραφής για ζητήματα όπως π.χ. το κόστος παραγωγής αλλά και ο ρόλος του κράτους έναντι του επιχειρείν, ωστόσο…

Ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό

Τον ΣΒΠΕ απασχολούν και άλλα θέματα, ένα εκ των οποίων είναι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, για τις οποίες ο Σύνδεσμος εκφράζει την ανησυχία του.

Η δυσκολία εύρεσης προσωπικού σε κλάδους–πυλώνες της ελληνικής οικονομίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας και στην υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνει ο ΣΒΠΕ, που έχει ζητήσει την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής προς μια κατεύθυνση που θα διευκολύνει την απασχόληση (εξειδικευμένου και μη) εργατικού δυναμικού αλλοδαπών πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΣΒΠΕ κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στην ανανέωση αδειών εργασίας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μη-αξιοποίηση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης (εφαρμόζεται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.), με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να ενωθούν και πάλι με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Διαδικαστικά ζητήματα και παρωχημένο ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστούν περίπλοκη και χρονοβόρα την πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες, ωστόσο η ανάγκη για αλλαγές, «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και να εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες και έλεγχοι στην έγκριση των αδειών, κάτι που αποτελεί αίτημα και της βιομηχανίας μας», όπως αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Βασίλης Γούναρης.

Αύξηση ανακύκλωσης

Επιπλέον αυτών, μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων που θέτει προς την κυβερνητική πλευρά η βιομηχανία πλαστικών, είναι και η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης πλαστικών, κάτι που αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα όσο προχωρά στην Ε.Ε. η διαβούλευση για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Συσκευασίες και τα Απορρίμματα Συσκευασίας (PPWR).

Σημειώνεται ότι η πρόταση εισάγει τον στόχο, όλες οι συσκευασίες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή αγορά να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προτείνεται η αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού και στις συσκευασίες.

Από την πλευρά του, και εν αναμονή της εξέλιξης αυτής της συζήτησης, ο ΣΒΠΕ ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές που απαιτούνται στο σύστημα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης των πλαστικών.

Στις προτάσεις του συμπεριλαμβάνει ως απαραίτητα μέτρα την επέκταση της εφαρμογής συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και σε άλλα ρεύματα πλαστικών αποβλήτων, τη στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών, καθώς και την κατασκευή νέων υποδομών ανακύκλωσης.

Επιπροσθέτως, ο ΣΒΠΕ κάνει λόγο για επιβολή προστίμων που θα ενσωματώνουν το περιβαλλοντικό κόστος από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων συσκευασίας στο οικοσύστημα, αλλά και για την επέκταση της θέσπισης ελάχιστων ποσοστών ανακύκλωσης σε διάφορα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στο τέλος της ζωής τους, τα πλαστικά είναι πολύτιμα για να απορρίπτονται έτσι απλά σε έναν κάδο αποβλήτων και όχι σε αυτόν της ανακύκλωσης, λένε στον ΣΒΠΕ και σημειώνουν ότι η βιομηχανία πλαστικών θα συνεχίσει να επενδύει στον επανασχεδιασμό των προϊόντων με στόχευση να καταστεί πιο εύκολο να ανακυκλωθούν.

Σημαντικό θέμα, εξάλλου, θεωρεί ο ΣΒΠΕ την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου που αφορά την ξεχωριστή διάθεση των βιοαποβλήτων. Ενόψει μάλιστα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου τονίζει ότι θα ήταν ωφέλιμο να συμπεριλάβουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο πρόγραμμά τους δεσμεύσεις που να αφορούν την καθολική ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, όπου η χρήση βιοαποικοδομήσιμης σακούλας αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.

Keywords
Αναζητήσεις
svpe-kostos-paragogis-elleipsi-ergatikou-dynamikou-kai-afxisi-pososton-anakyklosis-plastikon-ta-sos-stin-kyvernisi.htm
Τυχαία Θέματα