Σχηματίζεται «μέτωπο» στην ΕΕ για τις «παράτυπες» τακτικές των πολυεθνικών

17:10 24/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την ΕΕ, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη συνολικά, οκτώ χώρες της Ένωσης ζητούν από την Κομισιόν να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με τις παράνομες πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών, που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν πολύ διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα

είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού» (TSCs), σύμφωνα με τους οποίους υπάρχουν «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι τα TSC εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές. Μελέτη της Κομισιόν σε 16 κράτη μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSC κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Mondelēz, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας και μπισκότων στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει γνωστές μάρκες σοκολάτας και μπισκότων όπως Côte d’Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone και TUC και μέχρι το 2015 μάρκες καφέ όπως HAG, Jacobs και Velours Noir.

Keywords
Αναζητήσεις
schimatizetai-metopo-stin-ee-gia-tis-paratypes-taktikes-ton-polyethnikon.htm
Τυχαία Θέματα