«ΟΠΑΠ Forward», το πρόγραμμα που από το 2016 χρηματοδοτεί και καθοδηγεί την μικρομεσαία επιχείρηση

12:01 23/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ σε συνεργασία με την Endeavor Greece το 2016, ο πήχης τέθηκε ψηλά. Επτά χρόνια μετά βλέπουμε πως η επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από το μεγαλόπνοο πρόγραμμα έχει ενισχυθεί όπως αντίστοιχα έχει ενισχυθεί η άμεση και έμμεση απασχόληση, απόρροια του προγράμματος.

Έμφαση έχει δοθεί τόσο στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, ιδιαίτερα στον κλάδο τροφίμων και ποτών, στην προσφορά

στον τουρισμό αλλά και σε επιχειρήσεις τεχνολογίας. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: μέσα από το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που έχουν ευεργετηθεί από αυτό, έχουν δημιουργήσει 2.260 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ μέσα από τις συνεργασίες τους ενισχύονται 20.249 νέες έμμεσες θέσεις εργασίας σε εταιρείες προμηθευτών και συνεργατών. Συνολικά η ανάπτυξή τους έχει επιφέρει αύξηση του συνολικού τζίρου των συνεργαζόμενων εταιρειών αυτών κατά 470 εκατ. ευρώ!

Έκλεισε η υποβολή νέων αιτήσεων

Το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού επιχειρείν και της απασχόλησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπαίνει αισίως στον 6ο κύκλο του. Όλα αυτά τα χρόνια σκοπός ήταν η ανάπτυξή τους και η καθοδήγησή τους μέσα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από επιτυχημένους μέντορες στον κλάδο τους.

Οι πλήρεις παροχές του προγράμματος είναι οι εξής:

Ολοκληρωμένη καθοδήγηση μέσω ενός δικτύου επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράςΕκπαιδευτικά σεμινάρια σε τομείς όπως η στρατηγική, η διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, το marketing και οι πωλήσεις, το branding και η επικοινωνίαΠρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Εθνική ΤράπεζαΠρόσβαση σε διεθνείς αγορέςΔράσεις δικτύωσης τόσο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όσο και με άλλους επιχειρηματίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΟΠΑΠ Forward» μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 359 συνεδρίες στρατηγικής καθοδήγησης από τους μέντορες-συνεργάτες του προγράμματος, 78 σεμινάρια, 465 συμβουλευτικές συνεδρίες, 233 επαφές με εταιρείες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο και δράσεις δικτύωσης με 125 μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη της ελληνικής αγοράς.

Αυτό που έχουν να κερδίσουν άμεσα οι ωφελούμενοι είναι η εξαιρετικά στοχευμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διαρκή ενημέρωση για τάσεις, πρόσβαση σε πληροφορίες και πολύτιμα δεδομένα που θα υποστηρίξουν το έργο τους και ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι πως αποκτούν πρόσβαση σε υποψήφιους επενδυτές και σε διεθνείς αγορές, ώστε να «ανοίξουν» το πελατολόγιό τους, να επιδείξουν εξωστρέφεια και να απευθυνθούν σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Ποιους αφορά;

Η απεύθυνση του προγράμματος γίνεται σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 50 εκ. ευρώ χωρίς περιορισμούς στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται. Βέβαια στην Ελλάδα, βρίσκουμε περισσότερες εταιρείες να εμφανίζουν πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες στους κλάδους των τροφίμων και των ποτών, στον τουρισμό, στην εστίαση, στην προσφορά υπηρεσιών, στην βιομηχανία, στην πρωτογενή παραγωγή, την βιομηχανία, με ένα ολοένα αυξανόμενο κομμάτι να αφορά εταιρείες τεχνολογίας.

Η επιλογή των εταιρειών γίνεται μέσα από μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών που αξιολογούνται γύρω από την επιχείρηση, αλλά και σχετικά με τον ίδιο τον επιχειρηματία. Μετά την πρώτη αξιολόγηση οι επιχειρήσεις που πληρούν τα ποσοτικά κριτήρια συμμετέχουν στην φάση της συνέντευξης, όπου εκεί αξιολογούνται σε τομείς όπως η επιχειρηματική στρατηγική, η καινοτομία, η δυνατότητα μελλοντικής ανάπτυξης και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων διαμορφώνεται μια short list των επικρατέστερων επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι οποίες συγκεκριμενοποιούνται στην τελική φάση, με την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους

Πλέον μπαίνοντας τον νέο κύκλο του προγράμματος του ΟΠΑΠ με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας Endeavor Greece «ΟΠΑΠ Forward», έχουμε 60 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να υπάγονται στο πρόγραμμα, την ώρα που 19 έχουν «αποφοιτήσει» επιτυχώς!

Κάποιες από αυτές τις εταιρείες είναι ήδη γνωστές με ισχυρά σήματα στην αγορά όπως οι Endless EC, Funky Buddha, Mailo’s The Pasta Project, το Βιολογικό χωριό, η Zakcret και η Anna Maria Mazaraki.

Από αυτές η Anna Maria Mazaraki που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και πώληση κοσμημάτων, έχει την δεδομένη στιγμή 32 καταστήματα και πλέον εξετάζει να μπει σε άλλες νησιωτικές αγορές της Ευρώπης μιας και τα σχέδιά της, έχουν έντονο στο στοιχείο της θάλασσας και του ουρανού.

Τα Mailo’s: The Pasta Project, την δεδομένη στιγμή εξετάζουν την επέκταση σε Ευρώπη και Αμερική, την ώρα που την δεδομένη στιγμή έχει 26 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Το street food pasta άλλωστε έχει μέλλον και πώς να μην έχει όταν στην βάση του είναι οι φρέσκιες σάλτσες και ζυμαρικά.

Τι να πει κανείς για την Endless EC, όταν έχει καταφέρει και έχει μπει δυνατά στα σούπερ μάρκετ, με ανταγωνιστικές τιμές; Εξειδικεύεται στην επεξεργασία προϊόντων χάρτου και στα απορρυπαντικά, επέκτεινε τις κτηριακές της εγκαταστάσεις και αγόρασε νέα μηχανήματα, ολοκληρώνοντας ένα επενδυτικό πλάνο με το βλέμμα στο μέλλον, αξίας 17 εκατ. ευρώ.

Η Funky Buddha αποτελεί ήδη ένα γνωστό όνομα στην αγορά ρούχων πολύ πριν οι περισσότεροι αντιληφθούν πως πρόκειται για ελληνική εταιρεία! Αποτελεί brand της ALTEX SA υπό την καθοδήγηση του επιχειρηματία Κώστα Αλεξίου και ήδη λειτουργεί 42 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Την ίδια στιγμή έχει διεισδύσει στα ηλεκτρονικά κανάλια της μόδας, έχει παρουσία σε περισσότερες από 16 χώρες και έχει μπει και σε multi brand μπουτίκ. Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να την συγκρίνουμε με τους διεθνείς κολοσσούς που ανταγωνίζεται στον τομέα του ρουχισμού, όμως αποτελεί ένα από τα πιο χτυπητά παραδείγματα του προγράμματος και πως μπορεί κάτι καλό να γίνει ακόμα καλύτερο.

Η Zakcret Sports, από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρίες αθλητικών ειδών, έχει ήδη 21 καταστήματα και ένα πολύ ισχυρό eshop (που φέρνει το 20% με 25% του τζίρου), στο οποίο και επένδυσε τελειοποιώντας το σε (ηλεκτρονικές) υποδομές logistics. Στην Ελλάδα χτυπάει στα ίσια τις JD και Intersport σε ζητήματα αναγνώρισης Brand και είναι ζήτημα χρόνου να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο για να τις εκτοπίσει στην χώρα μας. Δημιουργεί κέντρο διανομής με σύγχρονες τεχνολογίες, κράτησε την διανομή και το eshop και «έσπασε» το cross docking δίνοντάς το σε εξωτερικό συνεργάτη. Βρίσκεται ήδη στα εμπορικά κέντρα και τώρα θέλει να αναδείξει την παρουσία της στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

Το «Βιολογικό Χωριό», μετρά 26 καταστήματα, ένα πολύ ισχυρό eshop και ένα πολύ επιδραστικό μπλογκ, με συνταγές και ιδέες για τους καταναλωτές. Κινείται ανοδικά και όπως είναι φυσικό τα καταστήματα αποτελούν μονόδρομο για χορτοφάγους και vegan, κάτι που τους χαρίζει μια σταθερή πελατεία ως βάση. Το μόνο πράγμα που κρατά το Βιολογικό Χωριό πίσω, είναι πως όπως κάθε υγιεινή και λιγότερο επεξεργασμένη διατροφή είναι πιο ακριβή. Το πελατολόγιό του το γνωρίζει αυτό, όμως επιλέγει συνειδητά να πληρώσει το κάτι παραπάνω για καλύτερη ποιότητα τροφίμων με λιγότερη επεξεργασία και την εγγύηση του βιολογικού προϊόντος. Το γεγονός πως είναι πιο γευστικά χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, κρατά το κοινό του φανατικά κοντά του. Η έτερη εγγύηση είναι η περιβαλλοντική προστασία καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις συσκευασίες που ανακυκλώνονται και τα τρόφιμα που δεν επιμολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με αθρόα χρήση λιπασμάτων.

Αυτά είναι κάποια τρανταχτά παραδείγματα success stories εταιρειών που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward», έχουν αγγίξει τους στόχους του προγράμματος και τους δικούς τους και θέτουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.

Τώρα που έκλεισε η υποβολή αιτήσεων, αναμένουμε να δούμε την επιλογή των νέων συμμετεχόντων εταιρειών, να δούμε ποιοι είναι, τους στόχους τους και πόσο θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό, που δημιουργήθηκε για να βοηθά και να γιγαντώνει νέες επιχειρήσεις που είχαν τις προοπτικές, αλλά όχι τα εφόδια.

Keywords
οπαπ, forward, προγραμμα, πήχης, προσφορες, ελλαδα, list, συμμετοχή, endless, funky, project, anna, κυπρος, food, νέα, εταιρεία, multi, sports, eshop, logistics, intersport, cross, μπλογκ, vegan, αθρόα, success, πήχη, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, αξιολογηση, αποτελεσματα, δυνατα, χωρες, διατροφη, εθνικη, εργαλεια, ζυμαρικα, πλαισιο, σηματα, ψεματα, ωρα, eshop, intersport, αγορα, αυξηση, αθρόα, αλεξιου, αμερικη, βλεμμα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δοθει, εγγυηση, ευρω, ενημερωση, εξωστρεφεια, επτα, εστιαση, ευρωπη, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, λιπασματα, μπλογκ, μονα, νεες επιχειρησεις, ονομα, πήχης, ποιοτητα, πωλησεις, σεμιναρια, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδια, φυσικο, φυτοφαρμακα, χημικα, αγορες, anna, cross, endless, food, funky, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, project, κομματι, list, logistics, multi, sports, πήχη, πληροφοριες, πωληση, success, θεσεις, vegan
Αναζητήσεις
opap-forward-to-programma-pou-apo-to-2016-chrimatodotei-kai-kathodigei-tin-mikromesaia-epicheirisi.htm
Τυχαία Θέματα