Οι δημοσκοπήσεις «φωτιά», η αυτοδυναμία και ο προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

06:45 13/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μπορεί οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης να λένε και να ξαναλένε πως οι δημοσκοπήσεις που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εκλογική εικόνα, αλλά ένα είναι σίγουρο και «καρατσεκαρισμένο».

Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ,

επικρατεί μεγάλος προβληματισμός αναφορικά με την απήχηση που έχουν στους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μας, η μεγάλη ανησυχία πηγάζει από «μυστικές» δημοσκοπήσεις που διεξάγονται από την Κουμουνδούρου, αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες δείχνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κάνουν «χαμηλές πτήσεις» στον εκλογικό ορίζοντα.

Και το δυσοίωνο, όπως λένε πλέον πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι πως όσο περνά ο χρόνος η ΝΔ ενισχύεται, ενώ τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αποδυναμώνονται.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγιος που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατό και προσπάθησε να εκβιάσει καταστάσεις αποσύροντας τους βουλευτές του από τις επιτροπές της Βουλής.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, αυτό μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ΝΔ περνά με άνεση και χωρίς σοβαρό αντίλογο όλα τα νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει.

Γι’ αυτό και κάποιοι στο Μαξίμου εισηγούνται στον πρωθυπουργό να πάει μέχρι τέλους και να προκηρύξει εκλογές για τα μέσα Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχουμε επισημάνει στην στήλη μας, δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αλλά προσανατολίζεται για τις αρχές Απριλίου, καθώς οι εκλογές δεν θα ήθελε να «πέσουν» πάνω στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Τώρα εάν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει στις 9 Απριλίου και η δεύτερη στις 14 Μαΐου θα δείξει ο χρόνος. Πάντως, οι προαναφερθείσες ημερομηνίες φαίνεται να είναι οι επικρατέστερες.

Να σημειωθεί, ότι στην απόφαση του πρωθυπουργού θα συμπεριληφθεί και ο καταστροφικός σεισμός της Τουρκίας, καθώς το καθεστώς Ερντογάν δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον κίνδυνο για την χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσκόπηση της Marc καταγράφει προβάδισμα 7,7% μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην αναγωγή επί των εγκύρων στις εκλογές της απλής αναλογικής, το οποίο ανεβαίνει στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες στις δεύτερες κάλπες.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Α΄ γύρο των εκλογών με απλή αναλογική, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων το 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,2%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,5%, η Ελληνική Λύση 3,8%, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (Εθνικό Κόμμα Έλληνες) 3,5% και το ΜέΡΑ25 2,8%.

Το προβάδισμα της ΝΔ όμως, αυξάνεται στον Β΄ γύρο των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική, καθώς επί των εγκύρων, συγκεντρώνει 37,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9%. Το ΚΚΕ έχει 4,2%, η Ελληνική Λύση 3,3%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,2% και το ΜέΡΑ25 2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα