Οι CEO (των τραπεζών) μίλησαν!

07:30 2/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Δεν μου αρέσει να αντιγράφω, αλλά δεν μπορώ να αποδώσω (καλύτερα) όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα. Έτσι επέλεξα να κάνω «copy – paste» όσα δήλωσαν οι τρεις, από τους τέσσερις επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, των τραπεζών που ηγούνται, αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Το

οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό, παρά την επιβράδυνση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι πρόσφατες εκλογές διασφάλισαν ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, ενώ η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να είναι πλέον θέμα χρόνου. Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται και στην αγορά εργασίας, με την ανεργία να μειώνεται περαιτέρω, καθώς και στην αγορά ακινήτων, η οποία διατηρεί τη δυναμική της. Επιπλέον, το πρόγραμμα επενδύσεων επιταχύνεται, όπως αποδεικνύεται και από τα έργα που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

«Η ελληνική οικονομία διανύει μια ευνοϊκή περίοδο και βρίσκεται σε μία σπάνια οικονομική και πολιτική συγκυρία. Οι προοπτικές για παγκόσμια ανάκαμψη είναι βελτιωμένες αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της ελληνικής οικονομίας είναι φανερά ενισχυμένη – μετά από σκληρή προσπάθεια – ενώ έχει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή, ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται έτοιμη να ανακάμψει από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών και τον περιορισμό στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ως κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με την ελκυστικότητα της ελληνικής οικονομίας να προκαλεί αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)», τόνισε ο Παύλος Μυλωνάς, CEO, της Εθνικής Τράπεζας.

 «Με βάση τις ισχυρές επιδόσεις του 1ου εξάμηνου 2023 και το εξελισσόμενο περιβάλλον επιτοκίων, αναβαθμίζουμε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς μας στόχους για το έτος 2023, στοχεύοντας πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 14%, με δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα κάτω του 38%. Ο δείκτης ΝΡΕ αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο ορόσημο του 5% στο τέλος του έτους 2023», επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις δηλώσεις των κ.κ. Καραβία, Μυλωνά και Μεγάλου αντιλαμβανόμαστε με χαρακτηριστική ευκολία πόσο σημαντικό είναι για μια οικονομία να υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον και συνέχεια, γεγονός που προσφέρει ιδιαίτερα ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή τροχιά των σύγχρονων επιχειρήσεων, οι οποίες με ασφάλεια δύναται να καταρτίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Μπορεί για ορισμένους αυτά να είναι «ψιλά γράμματα», ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει διαφορετική: H ανάπτυξη των επιχειρήσεων συνεπάγεται άνθηση της οικονομίας και κατ’ επέκταση ευημερία στην κοινωνία και στα μέλη που την συναποτελούν. Η διαδρομή είναι ακριβώς αντίθετη στην περίπτωση κατά την οποία η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, αμφισβήτηση και υπό το πρίσμα επιμέρους ελεγκτών και πνιγηρών δεσμεύσεων που λειτουργούν ως λαβή ασφυξίας για την αγορά. Εξάλλου, δεν πρέπει να πάμε μακρύτερα του 2010 προκειμένου να ανατρέξουμε στην μνήμη μας σχετικά με το τι ζήσαμε και από τα δεινά που έπρεπε να διέλθουμε έως ότου ανορθωθούμε.

Αναμφισβήτητα, η πορεία είναι μια. Ευθεία. Ξεκάθαρη.  Δίχως ωραιοποιήσεις. Γεμάτη από σκληρή δουλειά, επιτυχίες και κέρδη. Για και προς όλους. Και δη με ποικίλους τρόπους. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός εξ’ ημών, τόσο το καλύτερο.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-ceo-ton-trapezon-milisan.htm
Τυχαία Θέματα