«Ματώνουν» τα γερμανικά ταμεία από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Πάνω από 200 δισ. ευρώ έχει δώσει το Βερολίνο

14:52 21/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία (που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022) έχει «πληγώσει» σε μεγάλο βαθμό τη γερμανική οικονομία, καθώς το Βερολίνο έχει δαπανήσει μέχρι τώρα περίπου 240 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες του συγκεκριμένου πολέμου.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post», ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Μαρσέλ Φράτσερ τόνισε πως το υψηλό ενεργειακό κόστος μείωσε την ανάπτυξη στη Γερμανία κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά αντίστοιχο ποσοστό το 2023 μέχρι σήμερα. Επισήμανε πως αυτό αυτό

είναι μόνο το «άμεσο οικονομικό κόστος», καθώς θα προέκυπτε επιπλέον επιβάρυνση από τις «κλιμακούμενες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συγκρούσεις, ειδικά με την Κίνα», οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις εξαγωγικές εταιρίες.

Η σχετική ανακοίνωση του DIW αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι απώλειες για το 2022 ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 140 δισεκατομμύρια για το 2023». Ο Φράτσερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις μελλοντικές εξελίξεις, λέγοντας πως το κόστος του πολέμου επιδεινώνει ιδιαίτερα την κατάσταση για τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Γκρέμλινγκ δήλωσε ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 ήταν ακόμη αισθητές οι συνέπειες της πανδημίας, επομένως δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η πραγματική οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε τονίσει πως συνολικά η ΕΕ δαπανά 380 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για θέματα ασφάλειας και άμυνας.

«Η ασφάλεια είναι κάτι που αναμφίβολα κοστίζει. Μέχρι τώρα η Ευρώπη στηρίζονταν κυρίως στον εταίρο της από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν είναι όμως ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ οι επενδύσεις στην ασφάλεια; Κι όμως, ξέρετε ότι αυτό γίνεται στη πράξη περισσότερο απ΄ ότι συζητείται.

Να σας δώσω μερικά παραδείγματα: Η Ευρώπη συνολικά ως Ευρώπη, τα κράτη-μέλη και η ΕΕ μαζί, κάθε χρόνο ξοδεύουμε 380 δισ. ευρώ για την ασφάλειά μας, για την άμυνά μας. Αυτό το ποσό, συνολικά, είναι κατά 60% περισσότερο από όσο ήταν το 2014. Και είναι πολύ παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ, για το οποίο γίνεται τόση κουβέντα».

Keywords
Αναζητήσεις
matonoun-ta-germanika-tameia-apo-ton-polemo-stin-oukrania--pano-apo-200-dis-evro-echei-dosei-to-verolino.htm
Τυχαία Θέματα