Μάγκυ Δούση: «Οι νέοι και οι νέες θα ψηφίσουν προοδευτικά κι αριστερά»

06:30 27/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Είναι από τα «δυναμικά» ανερχόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που εκφράζουν τις απόψεις και τις ανησυχίες της νέας γενιάς.

Εκπροσωπεί το νέο «αίμα» στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα δώσει τη «μάχη» της στις επικείμενες εκλογές στη δύσκολη περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο emea.gr επισήμανε ότι, οι νέες και οι νέοι θα προσέλθουν στις κάλπες

και θα εμπιστευθούν το μέλλον τους σε μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, αναφερόμενη σε μετεκλογικές συνεργασίες, σημείωσε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν φοβάται την πολυφωνία» και θα μπορούσε να συνεργαστεί με περισσότερα από τρία κόμματα.

Τόνισε όμως, πως υπάρχει μια κόκκινη και αδιάβαστη γραμμή«το σύνορο των δυνάμεων που μπορούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σταματά εκεί που ξεκινούν ο συντηρητισμός και ο νεοφιλελευθερισμός».

Αναφερόμενη στον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη υπογράμμισε ότι «ανέδειξε δεκάδες σκάνδαλα» και πως αποτελεί αναπόσπαστο «κομμάτι» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όταν προκύπτει μια διάσταση απόψεων τότε αυτή συζητιέται κι επιλύεται στα συλλογικά μας όργανα», τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Η τραγωδία των Τεμπών έχει αλλάξει τα δεδομένα εν όψει των εκλογών. Αυτό που συζητείται έντονα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να «καρπώνεται» το ελάχιστο από την«πτώση» των ποσοστών της ΝΔ. Που οφείλεται το γεγονός αυτό κατά την άποψή σας;

Μάγκυ Δούση: Πρώτα από όλα θα σας παρακαλούσα να διαχωρίσουμε μια τραγωδία που κόστισε τόσες ανθρώπινες ζωές από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Είναι ένα θέμα που το έρευνα η δικαιοσύνη, είναι ένα θέμα γύρω από το οποίο ειπώθηκαν τεράστια ψέματα από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία γνώριζε τα πάντα και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, με κυνισμό ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αν έλεγε την αλήθεια ο υπουργός μεταφορών, ότι δηλαδή υπάρχει πρόβλημα με τα τρένα, κανείς δεν θα ταξίδευε με αυτά. Ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτήν την τραγωδία, αποκλειστικής κυβερνητικής ευθύνης.Κατά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, θα σας απαντήσω με ευθύτητα. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν «φαίνεται» να καρπώνεται τη μαζική αποκήρυξη και αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος προς το κράτος Μητσοτάκη. Τονίζω το δεν «φαίνεται» για να αναδείξω ότι πολλά δεν φαίνονται σε αυτήν τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά συμβαίνουν και επιμελώς αποκρύπτονται. Αποκρύπτονται από ένα οργανωμένο σύστημα παραπληροφόρησης που διευθύνεται από το Μέγαρο Μαξίμου και εκτελείται από συγκεκριμένα συμφέροντα.Όμως, επειδή ως κοινωνία έχουμε κατακτήσει ένα βαθμό ωριμότητας που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε απόλυτα όσα μας κρύβει η προπαγάνδα να είστε βέβαιος ότι η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι το εθνικό σύστημα υγείας έχει διαλυθεί και είμαστε η πρώτη χώρα σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο από τον Covid-19  στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε και παρακολουθεί τους πάντες για τα πάντα παράνομα, όπως γνωρίζει ότι βιώνει μια αδικαιολόγητη και αβάστακτη ακρίβεια από την οποία πλουτίζουν μόνο οι φίλοι της κυβέρνησης, όπως γνωρίζει ότι το κράτος, οι θεσμοί του, η Παιδεία και τα δημόσια αγαθά μεθοδευμένα ιδιωτικοποιούνται χωρίς καμία αναστολή. Είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που μία ολόκληρη χώρα αναρωτιέται ποτέ θα γίνουν εκλογές για να απαλλαχθεί η κοινωνία από τον Μητσοτάκη. Ξέρει (ο Μητσοτάκης) ότι φεύγει, ξέρουμε ότι φεύγει και ακόμα και τις τελευταίες μέρες διακυβέρνησης του φέρνει κατάπτυστα νομοσχέδια όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού κι αλλά 6 τα οποία πασχίζει να προλάβει να ψηφίσει πριν διαλύσει τη Βουλή. Θα ακυρωθούν όλα.

Η νεολαία, ειδικά μετά την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, γύρισε την πλάτη στα κόμματα εξουσίας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και στρέφεται είτε σε μικρότερα κόμματα, είτε σε ακραίους αντισυστημικούς σχηματισμούς. Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από τα τρία«μεγαλύτερα» κόμματα της Βουλής και ειδικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτραπεί η ψήφος «αποδοκιμασίας» της νεολαίας;

 Μάγκυ Δούση: Η νεολαία, όπως την ονομάζετε, είναι η γενιά που ο κύριος Μητσοτάκης και οι όμοιοι του την καταδίκασαν να είναι η πρώτη γενιά μεταπολεμικά που ζει χειρότερα από την προηγούμενη σε καθεστώς ανασφάλειας, αδικίας και φόβου. Τα «Τέμπη» της δικιάς μου γενιάς είναι μια διαρκής τραγωδία που ξεκίνησε το 2010.Δεν περίμενε η νέα γενιά ένα τραγικό γεγονός για να γυρίσει την πλάτη στον νεοσυντηρητισμό. Ούτε υπάρχει περίπτωση να πετάξει το μόνο όπλο που της απέμεινε,δηλαδή την ψήφο της στα θολά νερά, όπως ονειρεύεται ο κύριος Μητσοτάκης. Οι νέοι και οι νέες θα ψηφίσουν προοδευτικά κι αριστερά και είναι φυσικό την συντριπτική πλειοψηφία αυτού του ρεύματος να την είσπραξη το μόνο κόμμα που κυβέρνησε υπέρ της γενιάς αυτής, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την επομένη των εκλογών θα καταστεί εφικτός ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Οι νέοι και οι νέες θα βάλουν πλάτη να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

Είναι γεγονός πως ο κεντρώος χώρος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον τελικό νικητή των εκλογών. Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι, μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καταφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του κέντρου. Ποια είναι η δική σας άποψη; Υπάρχει λάθος στην πολιτική προσέγγισης;

Μάγκυ Δούση: Όταν λέτε κέντρο θα πρέπει να το προσδιορίζετε γιατί όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών το επίκεντρο της δημοκρατικής προτίμησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος ψήφισε την απλή αναλογική ακριβώς για να αγκαλιάσει και όχι να καθυπόταξη όλες τις δυνάμεις από το δημοκρατικό κέντρο έως την αριστερά. Και η ειλικρίνεια όλων των χώρων θα αποδειχθεί την επομένη των εκλογών όταν αναλάβουν την ιστορική ευθύνης να πουν «ναι» ή «όχι» σε μια προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση. Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα που επιδιώκει να διαλύσει αλλά κόμματα, αλλά επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει καθεστωτικά ένστικτα.

Η επιστροφή του Παύλου Πολάκη σχολιάζεται ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο εντός, όσο και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ακούγεται έντονα ότι η επανένταξή του στο κόμμα σηματοδοτεί τη «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλωση και την ακραία ρητορική. Πως βλέπει ένας νέος άνθρωπος, όπως εσείς, την πολιτική «γραμμή» που εκφράζει ο κ. Πολάκης;

Μάγκυ Δούση: Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι είχε πάει κάπου ο κύριος Πολάκης από όπου και επέστρεψε.Είμαστε στο ίδιο όργανο, την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δεν έχει απουσιάσει από κάποια συνεδρίαση. Σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όταν προκύπτει μια διάσταση απόψεων τότε αυτή συζητιέται κι επιλύεται στα συλλογικά μας όργανα. Επειδή με ρωτήσατε, πράγματι με εξέπληξαν οι βιαστικοί πανηγυρισμοί των φιλοκυβερνητικών Μέσων ενημέρωσης και το πάθος τους να απαλλαγούν από ένα στέλεχος το οποίο με τη συνεχή εργασία του τομέα του ανέδειξε δεκάδες σκάνδαλα, οδήγησε σε παραιτήσεις βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ και είμαι βέβαιη ότι κάτι τέτοιο δημιουργούσε ένα καθημερινό άγχος στον καθεστωτικό μηχανισμό. Δυστυχώς για αυτούς έδωσαν διαστάσεις που δεν υπήρχαν και τελικά κατάφεραν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη συνοχή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λίγο πριν τις εκλογές.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜεΡΑ25;

Μάγκυ Δούση: Γίνεται πράγματι μεγάλη συζήτηση για τον απλούστατο λόγο ότι μιλάμε για την μόνη λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε στην χώρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αναφερθήκατε σε 3 κόμματα. Εμείς ελπίζουμε σε περισσότερα. Γιατί εμείς δε φοβόμαστε την πολυφωνία,αλλά έχουμε μια κόκκινη και αδιάβαστη γραμμή. Το σύνορο των δυνάμεων που μπορούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σταματά εκεί που ξεκινούν ο συντηρητισμός και ο νεοφιλελευθερισμός.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές και όχι ένα άλλο κόμμα;

Μάγκυ Δούση: Υπάρχει ένας προφανής λόγος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που να συμφωνούν με μια διακυβέρνηση που όμοια της έχει να δει η χώρα από την εποχή των παππούδων τους και των πατεράδων τους, που έζησαν και τον πατέρα Μητσοτάκη.Έτσι λοιπόν, με δεδομένο ότι το χέρι των νέων θα επιλέξει κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο κι όχι αυτό της νέας δημοκρατίας, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι οι πολίτες νέοι και νέες έχουν κατανοήσει απόλυτα ότι για να υπάρχει μέλλον πρέπει να φύγει το παρελθόν. Το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιο, διάφανο και ταυτόχρονα στέρεο επειδή βασίζεται σε αλήθειες. Αυτά τα εκφράζει στο μέγιστο βαθμό το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα και η αξιοπιστία της κυβερνητικής μας θητείας. Μιας θητείας που δυσφημίστηκε από τους νεοφιλελεύθερους επενδυτές, αλλά μια θητεία στην οποία το εισόδημά επαρκούσε για μια αξιοπρεπή ζωή, μια θητεία όπου συνέβη κάτι προφανές μεταπολεμικά. Η κυβέρνηση που εκλέχθηκε το 2019, παρέλαβε γεμάτα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και κοινωνία με συνοχή. Για να αποφύγω το ερώτημά σας «και τότε γιατί χάσατε στις εκλογές του του 2019» θα σας πω με ειλικρινά ότι αυτή η ήττα οφείλεται κατά 80% σε προπαγάνδα και 20% στο γεγονός ότι δεν προλάβαμε σε 4 χρόνια να επικοινωνήσουμε σωστά όσα κάναμε και να ανταμείψουμε έγκυρα και δίκαια τις κοινωνικές τάξεις που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κοινωνικής και εθνικής διάσωσης.

Μάγκυ Δούση

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Υποψήφια Βουλεύτρια στην Ανατολική Αττική

Keywords
εκλογες, emea, τσιπρας, συριζα, νεα δημοκρατια, οφείλεται, δημοσκοπηση, βουλη, ΠΑΣΟΚ, νέα, ειλικρίνεια, λύση, χρεος, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, νεος παπας, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, νικητη, εργασια, ηττα, θεμα, θητεια, ψεματα, αγχος, ανθρωπος, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυστυχως, διαφανο, δικη, δωσει, ευκολο, ειλικρίνεια, ειλικρινα, υπαρχει, εποχη, ερευνα, ζωη, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, νεα γενια, νεολαια, παντα, οφείλεται, παθος, ρητορικη, συγκεκριμενα, συζητηση, τεμπη, τρενα, τρια, φαινονται, φυσικο, φορα, χερι, χειροτερα, ειμαστε ενα, emea, εμφαση, εθνικο, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, οργανα, υγειας, ξεκινησε
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα