Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ζελένσκι – Ο Κ.Μητσοτάκης ζήτησε δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου

20:45 21/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα την χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε απόλυτη στάση στήριξης στην παράνομη εισβολή δηλώνοντας πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία» και πως «Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής». 

Μάλιστα υπογράμμισε την δήλωσή του λέγοντας πως «Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών». Ο πρωθυπουργός στάθηκε ακόμα στην σύνδεση της Ελλάδας

με την Ουκρανία, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Έφερε ως παράδειγμα τη Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα» και την Οδησσό.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πορεία της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες»όπως ανέφερε και διαβεβαίωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο πως «Η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής, θα συνεχιστεί».

Στο τέλος της ομιλίας του κατέληξε πως η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κυρίως στην Οδησσό, και επικαλέστηκε τον Νίκο Καζαντζάκη με την φράση: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέτεινε στον Πρωθυπουργό πως «Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία με την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16», καθώς επίσης ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια, για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά». Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στην υπόσχεση Μητσοτάκη για την ανοικοδόμηση της Οδησσού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία».

Keywords
Αναζητήσεις
koines-diloseis-mitsotaki-zelenski--o-kmitsotakis-zitise-dikaiosyni-gia-ta-egklimata-polemou.htm
Τυχαία Θέματα