Η Εβδομάδα Τουρκικής Κουζίνας γιορτάζει τη βιώσιμη αιγαιοπελαγίτικη διατροφή

15:37 21/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της Ανατολίας θα γιορταστεί σε όλο τον κόσμο, από τις 21 έως τις 27 Μαΐου του 2024, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας. Η Εβδομάδα Τουρκικής Κουζίνας, η οποία γιορτάζεται φέτος για τρίτη χρονιά, θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διοργανώνονται από τους εκπροσώπους της Τουρκικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας.

Οι νόστιμες, υγιεινές, παραδοσιακές συνταγές της βιώσιμης τουρκικής κουζίνας, που

εκτελούνται χωρίς να παράγουν απόβλητα (zero waste), θα αναδειχθούν στο πλαίσιο διάφορων δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας, ενώ οι φετινές διεθνείς εκδηλώσεις συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν τα αιγαιοπελαγίτικα μενού της τουρκικής γαστρονομίας.

Συνδέοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φύση: Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις

Οι τουρκικές ακτές που βρέχονται από το Αιγαίο αποτελούν πόλο έλξης χάρη στη εκπληκτική ομορφιά τους, τη μακραίωνη ιστορία τους και την κουλτούρα υγιεινής διατροφής που αναδεικνύουν. Το 2010, η UNESCO αναγνώρισε τη μεσογειακή διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αυτές οι παράκτιες περιοχές φημίζονται για λαχανικά όπως οι αγκινάρες και οι κολοκυθοανθοί, τοπικά βότανα και μυρωδικά, καθώς και τα άφθονα θαλασσινά τους. Η περιοχή του Αιγαίου είναι επίσης γνωστή για τα αιωνόβια ελαιόδεντρα και τις υγιεινές ποικιλίες ελαιόλαδου – το μυστικό της μακροζωίας. Η φήμη της είναι μάλιστα δικαιολογημένη, όπως αποδεικνύουν οι ελαιώνες που απλώνονται από το Τσανάκκαλε (Çanakkale) έως τα Μούγλα (Muğla), ξεδιπλώνοντας την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου που έχει σημαδευτεί από την ελιά και την καλλιέργειά της. Στην περιοχή, η Σμύρνη και η Μύλασα (Milas) ξεχωρίζουν ως οι δύο σταθμοί των «Διαδρομών της Ελιάς», που έχουν καταχωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τα ευρήματα στις αρχαίες Κλαζομενές στα Βουρλά (Urla), όπου βρίσκεται το παλαιότερο εργαστήριο ελαιόλαδου της Ανατολίας, αποτελούν τεκμήρια μιας ιστορίας 2.600 ετών όσον αφορά μεθόδους επεξεργασίας της ελιάς που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, τα εστιατόρια που άνοιξαν στην περιοχή του Αιγαίου φιλοξενούν καινοτόμους σεφ που δημιουργούν γαστρονομικά θαύματα και φέρνουν προϊόντα που καλλιεργούνται στα κοντινά χωράφια απευθείας στο τραπέζι χρησιμοποιώντας βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.

Το αιγαιοπελαγίτικο μενού που παρουσιάζεται σε διεθνείς εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας αποτελείται από συνταγές που συμβολίζουν την αφθονία της περιοχής, όπου δινόταν παραδοσιακά έμφαση στην υγιεινή, βιώσιμη, μεσογειακού τύπου διατροφή.

Το μενού περιλαμβάνει τα εξής: αιγαιοπελαγίτικες ελιές και τυριά της περιοχής, σούπα τραχανά, φάβα, μουτσβέρ [mücver (τηγανίτες κολοκυθιού)], πράσινα λαδερά φασολάκια με χρήση ελαιόλαδου, γεμιστές πιπεριές που μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, γκιοζλεμέ (gözleme) και άλλες πίτες με λαχανικά, γαρίδες στη γάστρα, κεφτέδες σμυρναίικοι, ιντζίρ ουγιούτμασι [incir uyutması (πουτίγκα με γάλα και αποξηραμένα σύκα)], σοματά [somata (γλυκό με βάση το πικραμύγδαλο)] και σουμπιέ [sübye (γλυκό ρόφημα με σπόρους πεπονιού)].

Τα τουρκικά εδέσματα που εντάχθηκαν στα 100 κορυφαία επιδόρπια του κόσμου

Τουρκική κουζίνα με γεωγραφική ένδειξη

Τα θεμέλια της βιώσιμης γαστρονομικής κληρονομιάς της Τουρκίας, που συνίσταται σε έναν συνδυασμό μοναδικών τοπικών, επαρχιακών πιάτων, αποτελούν μια σειρά από τοπικής παραγωγής, πιστοποιημένα είδη διατροφής με γεωγραφική ένδειξη από 81 επαρχίες. Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας, θα προσφέρονται και μενού –σε εγχώριες εκδηλώσεις– που περιλαμβάνουν τέτοιου είδους προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη από διάφορες περιοχές και επαρχίες της Τουρκίας, τα οποία ξεδιπλώνουν μια οικολογικά βιώσιμη γευστική παράδοση που βασίζεται σε φυσικές μεθόδους παραγωγής και ποιότητας.

Η Τουρκία διαθέτει 2218 προϊόντα με κατοχύρωση από το Turkish Patent Institute (Ίδρυμα Ευρεσιτεχνιών της Τουρκίας), εκ των οποίων 1637 προϊόντα φέρουν ένδειξη προέλευσης, 565 προϊόντα φέρουν γεωγραφική ένδειξη και 16 προϊόντα είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Η χώρα διαθέτει επίσης 21 προϊόντα κατοχυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συμπεριλαμβανομένων των εξής: Gaziantep baklava (μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ), Aydın kestanesi (κάστανο Αϊδινίου) και Aydın inciri (σύκο Αϊδινίου), Bayramiç beyazı (είδος νεκταρινιού), Malatya kayısısı (βερίκοκο της Μαλάτειας), Milas zeytin yağı (ελαιόλαδο της Μύλασας), Taşköprü sarımsağı (σκόρδο του Τασκιοπρού), Giresun tombul fındığı (έλαιο φουντουκιού της Κερασούντας), Antakya künefesi (κιουνεφέ της Αντιόχειας), Suruç narı (ρόδι του Σουρούτς), Çağlayancerit cevizi (αμύγδαλο του Τσαγλαγιάνσεριτ), Gemlik zeytini (ελιά του Γκεμλίκ), Edremit zeytinyağı (ελαιόλαδο του Αδραμυττίου), Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini (πράσινη ελιά του Αδραμυττίου), Ayaş domatesi (ντομάτα των Αιγών), Maraş tarhanası (τραχανάς του Μαράς), Ezine peyniri (τυρί του Εζινέ), Safranbolu safranı (σαφράν του Σαφράνμπολου), Aydın Memecik zeytinyağı (ποικιλία ελαιόλαδου του Αϊδινίου) και Araban sarımsağı (σκόρδο του Αραμπάν).

Η τουρκική κουζίνα, μια γαστρονομική παράδοση υψηλής ποιότητας και φυσικών υλικών τα οποία μαγειρεύονται και συντηρούνται με διαφορετικές μεθόδους, προσφέρει και πολυάριθμες επιλογές για χορτοφάγους και δίαιτες vegan.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Keywords
Αναζητήσεις
i-evdomada-tourkikis-kouzinas-giortazei-ti-viosimi-aigaiopelagitiki-diatrofi.htm
Τυχαία Θέματα