Έρευνα ΒΕΑ: Αναγκαιότητα αύξησης της διαλειτουργικότητας του ΓΕΜΗ

15:02 21/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η συμβολή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) στη βελτίωση της λειτουργίας μίας επιχείρησης, τόσο στη μείωση του κόστους δημοσιότητας, όσο και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας είναι καθοριστική.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες ζητούν να επιτευχθεί διαλειτουργικότητα με άλλα δημόσια μητρώα, αλλά και ιδιωτικές πλατφόρμες και να προσφέρονται περισσότερες επιχειρηματικές πληροφορίες.

Αυτό προκύπτει από έρευνα αξιολόγησής του ΓΕΜΗ, που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Με αφορμή ότι το ΓΕΜΗ και η Υπηρεσία Μίας Στάσης (ΥμΣ) για την σύσταση επιχείρησης στην Ελλάδα, έχουν διανύσει 13 χρόνια από την έναρξή τους, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διενέργεια έρευνας αξιολόγησης, από όλες τις οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των χρηστών της ΥμΣ (εκπροσώπων επιχειρήσεων και Συμβολαιογράφων) και των χειριστών στα επιμελητήρια (νομικών συνεργατών, διευθυντικών στελεχών και στελεχών πρώτης γραμμής).

Σύμφωνα με την έρευνα μία στις τρεις επιχειρήσεις, αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες (κυρίως λογιστές αλλά και δικηγόρους), την εκπροσώπηση της στο ΓΕΜΗ.

Παράλληλα, συγκρίνοντας με άλλες 9 Δημόσιες Ψηφιακές Υπηρεσίες, το ΓΕΜΗ και η ΥμΣ βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις (με πολύ μικρά διαφορά από το Gov.gr). Ακολουθούν χαμηλότερα, αλλά με θετική αξιολόγηση, οι πλατφόρμες My business και MyAADE, ενώ με αρνητική ικανοποίηση οι πλατφόρμες των My Data, ΕΡΓΑΝΗ,ΕΦΚΑ, ΤτΕ και ιδιαίτερα από τους λογιστές, που χειρίζονται δεκάδες εταιρειών έκαστος.

Η υπηρεσία αναζήτησης στοιχείων Δημοσιότητας Εταιρειών και Στατιστικών, έχει εξελιχθεί σε ένα ουσιαστικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, με εβδομαδιαία και μηνιαία συχνότητα χρήσης, κυρίως από τους λογιστές (68%), τους ιδρυτές των επιχειρήσεων (53%) και τις Ανώνυμες εταιρείες (52%). Ωστόσο, η υπηρεσία, δεν αξιοποιείται επαρκώς από τις ατομικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το ΓΕΜΗ, αξιολογούνται ως πολύ ικανοποιητικές (άνω του 6 στην κλίμακα 1-7): Σύσταση εταιρείας, Καταχώριση Καταστατικού (και μεταβολών του), Καταχώριση άλλων μεταβολών πλην Καταστατικού, Αίτηση έκδοσης πιστοποιητικών/ Αντιγράφων και Πληρωμές / Ετήσιο τέλος τήρησης μερίδας και Αναζήτηση στοιχείων δημοσιότητας επιχειρήσεων.

Ελαφρώς χαμηλότερες, αλλά πάντα ικανοποιητικές (άνω του 5 στην κλίμακα 1-7), αξιολογούνται υπηρεσίες, όπως: Διάθεση Ηλεκτρονικής Υπογραφής και η Γενική πληροφόρηση.

Keywords
Αναζητήσεις
erevna-vea-anagkaiotita-afxisis-tis-dialeitourgikotitas-tou-gemi.htm
Τυχαία Θέματα