Η ενέδρα, σε ΕΤΕ, ΟΤΕ, Eurobank και Μυτιληναίο, πετάει η Ελληνική στην Κύπρο, τι περιμένουν ΔΑΑ και Optima

08:06 27/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μαγική εικόνα ήταν το ΧΑ την Παρασκευή, όταν με κλεφτοπόλεμο και μαρκετιές στο καμπανάκι σε 4 συγκεκριμένες μετοχές, πέτυχαν να μειώσουν το Γενικό Δείκτη κατά 3 μονάδες κάτω από τις 1.480 μονάδες, τις οποίες διακρατούσε επί 7 διαδοχικές συνεδριάσεις. Μουσαντένιο ήταν το κλείσιμο.

Οι μετοχές τις οποίες επέλεξαν να κάνουν πωλήσεις τάχα την τελευταία στιγμή στο κλείσιμο, ήταν η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank ο ΟΤΕ

και ο Μυτιληναίος. Δηλαδή οι βαρύτερες μετοχές στο Γενικό Δείκτη και στο δείκτη FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Έχουμε δηλαδή μία αγορά, που οι αγοραστές παίζουν κρυφτούλι με τους πραγματικούς πωλητές, ο τζίρος στερεύει και είναι ισχνός κι εκεί παρεμβαίνουν ακάλεστοι κάποιοι traders και αλλοιώνουν την εικόνα, με τις γνωστές ανοησίες. Ειδικότερα:

Στην Εθνική Τράπεζα που έκανε την Παρασκευή συνολικό τζίρο 11,7 εκατ. ευρώ χτύπησαν σε δύο φάσεις. Ένα τέταρτο πριν το κλείσιμο και στις δημοπρασίες. Η μετοχή από το υψηλό των 8,38 ευρώ αρχικά και στη συνέχεια τα 8,34 που πάλι έβγαζαν θετικό κλείσιμο, έκλεισε τελικά με πτώση 0,17% οριακά κάτω από τα 8,30 ευρώ.

Η Eurobank μπαίνοντας στις δημοπρασίες γράφει υψηλό ημέρας στα 2,098 ευρώ  και θα κλείσει θετικά. Αλλά έχει στηθεί ενέδρα και την κλείνουν στα 2,081 με πτώση 0,53%. Στη μετοχή είχε γίνει τζίρος 7,27 εκατ. ευρώ ο τέταρτος μεγαλύτερος της ημέρας. Κάπου εκεί είναι συνήθως η Eurobank γράφει τον τέταρτο ή πέμπτο μεγαλύτερο τζίρο στις συνεδριάσεις.

Στον ΟΤΕ έπεσε ο μεγαλύτερος φερετζές στο κλείσιμο. Η μετοχή είναι στα 13,92 ευρώ και θα κλείσει σίγουρα αρκετά πάνω. Μετά τις δημοπρασίες η μετοχή βγαίνει στα 13,75 ευρώ με πτώση 0,22%. Ο ΟΤΕ είχε κάνει τον όγδοο μεγαλύτερο τζίρο της συνεδρίασης με 3,28 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Μυτιληναίος που έκανε πάλι την Παρασκευή το μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας. Αν βεβαίως υποτεθεί ότι οι ξένοι θέλουν κι άλλα κομμάτια και δεν ικανοποιήθηκαν με αυτά που πήραν από το placement, αυτό που συνέβη μπορεί και να εξυπηρετεί. Γι αυτό και τον αφήσαμε στο τέλος, μία και είναι ειδική περίπτωση και συνήθως δεν είναι μεταξύ των 3-4 μετοχών με το μεγαλύτερο τζίρο αλλά λίγο παρακάτω στην πρώτη δεκάδα, μεταξύ των θέσεων 5 και 10.

Όμως την Παρασκευή η μετοχή έχει κάνει υψηλό 37,22 και θα κλείσει για δεύτερη συνεδρίαση μετά το placement θετικά. Μπαίνει στις δημοπρασίες και τον φέρνουν λίγο κάτω στα 36,94 ευρώ με πτώση 0,32%. Στη μετοχή έγινε τζίρος 15,7 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος της Παρασκευής ήταν μικρότερος κι από των ημερών του Πάσχα. Αν αφαιρεθούν  τα λιγοστά πακέτα, οι συναλλαγές μόλις ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ. Είναι σχεδόν τρεις μήνες που δεν έχει δει τόσο μικρό τζίρο η αγορά, από την 1η Μαρτίου. Ο δείκτης ήταν τότε περίπου 60 μονάδες χαμηλότερα στις 1.422 μονάδες και ο τζίρος ήταν κάτω 85 εκατ. ευρώ.

Η Παρασκευή 31/5/2024 είναι  σημαντική μέρα για το ΔΑΑ και την Optima Bank. Θα δούμε το rebalancing  στους δείκτες της Morgan Stanley και οι δύο μετοχές μπαίνουν στο δείκτη  Small Cap. Αναμένονται ως εκ τούτου εισροές.

Αναμένουμε επίσης νέα για ΔΑΑ, Optima Bank και ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την περίπτωση να εισαχθούν στο μεγάλο δείκτη FTSE αντικαθιστώντας άλλες μετοχές.

Τέλος, σήμερα ανακοινώνουν τρίμηνο τα ΕΧΑΕ, αύριο η Motor Oil και μεθαύριο ο ΟΠΑΠ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι η Ελληνική στην Κύπρο που αναμένει να ενσωματώσει στο δεύτερο τρίμηνο η Eurobank, έβγαλε εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο με κέρδη 93,3 εκατ. ευρώ και 40% αυξημένα έσοδα από τόκους στα 151 εκατ. ευρώ. Εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα είναι υψηλότερα κι από της Εθνικής Τράπεζας και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο 40% με μεγάλα περιθώρια ανόδου, ενόψει και μείωσης των επιτοκίων. Να πούμε επίσης ότι η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε θετικές την περασμένη Παρασκευή.

Ο Nasdaq έκανε νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή και ο δείκτης S&P500 επανήλθε πάνω από τις 5.300 μονάδες, παρά το γεγονός ότι σήμερα έχουν αργία.

Keywords
Αναζητήσεις
i-enedra-se-ete-ote-eurobank-kai-mytilinaio-petaei-i-elliniki-stin-kypro-ti-perimenoun-daa-kai-optima.htm
Τυχαία Θέματα