Η Ελλάδα υπέρ ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα

15:42 17/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τάχθηκε υπέρ του να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον δικό της αυτόνομο αμυντικό βραχίονα, που θα συνεργάζεται πάντως με το ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα πάντα συμμετέχει και προσπαθεί να δημιουργήσει ενιαία αμυντική συνείδηση στην ΕΕ. 

Συγκεκριμένα,  συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε

την ανάγκη δημιουργίας ενός καθαρά ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα που δεν θα εξαρτάται από άλλους, αλλά θα είναι εναρμονισμένος με τον ΝΑΤΟ και τις στρατηγικές του, ενώ στάθηκε στην επιχείρηση ASPIDES, που θα προστατεύει τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθι.

«Κατ’ αρχάς είμαι φανατικός οπαδός της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Θεωρώ λοιπόν ότι τελικά η ΕΕ . Έναν βραχίονα, ο οποίος βεβαίως θα είναι συμβατός και θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Δηλαδή η Ευρω-Ατλαντική προοπτική για την ΕΕ είναι κάτι το οποίο υπάρχει και το οποίο πρέπει να περιφρουρήσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, η Ελλάδα πάντοτε όχι απλώς συμμετέχει, αλλά προσπαθεί και να δημιουργήσει μια ενιαία αμυντική συνείδηση στην ΕΕ. Θέλω να σας θυμίσω την επιχείρηση IRINI, στις ακτές της Λιβύης. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που κυρίως – τότε ήμουν υπουργός Εξωτερικών – την εισηγήθηκαν. Όπως εισηγήθηκε επίσης τη νέα επιχείρηση ASPIDES – πάλι με ελληνικό όνομα και δεν είναι τυχαίο αυτό – στην Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απαραίτητη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εμπορίου της ΕΕ περνάει μέσα από το Σουέζ. Εμείς πιστεύουμε βαθιά, λοιπόν, αυτό που παραδείγματος χάριν και η Γαλλία πιστεύει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει έναν αμυντικό βραχίονα. Ξαναλέω όμως: Έναν αμυντικό βραχίονα ο οποίος θα συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, θα συνεργάζεται με το Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο αμυντικών διεργασιών. Όμως, πρέπει να μπορεί και μόνη της η Ευρώπη, εάν χρειαστεί».

Ο Νίκος Δένδιας άφησε με έμμεσο τρόπο αιχμές για το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων τα οποία αποφάσισε η Κομισιόν να δοθούν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό.

«Νομίζω ότι τα 50 δισ. τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αλλά επαναλαμβάνω, πρέπει όλα να τα βλέπουμε στην προοπτική τους. Έστω και αν φαίνεται ότι είναι πολλά τα χρόνια, το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα λίγων δεκαετιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσει. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε. Και η Ελλάδα κάνει το καθήκον της ως χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ»

Keywords
Αναζητήσεις
i-ellada-yper-enos-aftonomou-evropaikou-amyntikou-vrachiona.htm
Τυχαία Θέματα