Η ευκαιρία της Lamda Development και η οργανική αύξηση μεγεθών της Performance Technologies

10:31 8/10/2023 - Πηγή: Emea.gr

Lamda Development: Η… απόσταση και η ευκαιρία

Γνωρίζατε πως η Ελλάδα διακρίνεται από τη χαμηλότερη πυκνότητα εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη; Αυτό υποστηρίζει η Cushman & Wakefield και επικαλείται η διοίκηση της Lamda Development συχνά-πυκνά προκειμένου να υποδηλώσει την έντονη προοπτική που εμφανίζει ο τομέας των εμπορικών κέντρων, στον οποίο και δραστηριοποιείται δυναμικά. 

Συγκεκριμένα, στην χώρα μας αναλογούν 56 τ.μ. Μικτής Εκμισθώσιμης Έκτασης (GLA) ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή κατά την

οποία στην Σερβία η ίδια επιφάνεια διαμορφώνεται στα 88 τ.μ., η Βουλγαρία στα 103 τ.μ., η Ρουμανία στα 107 τ.μ., ενώ στην κορυφή της σχετικής μελέτης της Cushman & Wakefield βρίσκεται ο Σκανδιναβικός… παράγοντας, με τα μεγέθη στις Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία να ανέρχονται σε 857 τ.μ., 464 τ.μ. και 380 τ.μ., αντίστοιχα.

Στοιχείο, το οποίο σε συνδυασμό με τα υψηλά εμπόδια (λ.χ. έλλειψη μεγάλων οικοπέδων, περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης κ.ο.κ.) που έχει να υπερβεί κάποιος πιθανός ενδιαφερόμενος ανταγωνιστής προκειμένου να εισέλθει στην εγχώρια αγορά των mall, έχουν οδηγήσει την Lamda Development να σχεδιάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της στο νέο project στο Ελληνικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, προετοιμάζει το mall του μέλλοντος, μια υβριδικής εμπειρίας mall, το Vouliagmenis Mall, το οποίο θα εκτείνεται σε εμβαδό 90.000 τ.μ., που θα είναι κατά 50% μεγαλύτερο σε σχέση με το The Mall Athens, διαθέτοντας 280 καταστήματα. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί κατά το α’ τρίμηνο του 2027, εκτιμάται πως στο πρώτο έτος της λειτουργίας του θα συμβάλει τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ευρώ στο συνολικότερο ΕΒΙΤDΑ της εταιρείας!

Παράλληλα, η Lamda Development σχεδιάζει το Riviera Galleria έχοντας ως σκοπό να αποτελέσει μια από τις καλύτερες boutique λιανεμπορικές αναπτύξεις σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κατασκευή του συγκεκριμένου mall, που θα εκτείνεται σε 19.000 τ.μ., διαθέτοντας 100 καταστήματα, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2026, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του θα συμβάλλει στο EBITDA της εταιρείας κατά 17 εκατομμύρια ευρώ. 

Προκειμένου να έχετε μια τάξη μεγέθους, φέτος, η συμβολή των υφιστάμενων malls που διαχειρίζεται η εταιρεία στο EBITDA της, υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί ως εξής: The Mall Athens (28 εκατομμύρια ευρώ), Golden Hall (20 εκατομμύρια ευρώ), Mediterranean Cosmos (19 εκατομμύρια ευρώ) και Designer Outlet Athens (8 εκατομμύρια ευρώ). Συνολικά, δηλαδή, περί τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Αλλιώς, 2-3 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με ότι εκτιμάται πως θα προσφέρουν τα δύο malls που θα κατασκευαστούν στο mega project στο Ελληνικό…

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως από την λιανεμπορική αγορά έχει υπάρξει έκφραση τεράστιας ζήτησης για… καπάρο στα Vouliagmenis Mall (152%) και Riviera Galleria (190%). Μάλιστα, τον περασμένο Μάϊο είχε υπάρξει υπογραφή συμβολαίων για το 53% στο μεν πρώτο και 30% στο Riviera Galleria του διαθέσιμου χώρου εκμίσθωσης καταστημάτων. Όσο για τον στόχο που έχει θέσει η Lamda Development σε σχέση με την εκμίσθωση των χώρων ανέρχεται σε 70% και 50%, αντίστοιχα. Η αισιοδοξία των στελεχών της εταιρείας κινείται σε επίπεδα σιγουριάς σε σχέση, όχι απλά με την επίτευξη, αλλά με την αισθητή υπέρβαση των επιθυμητών δεδομένων.

Ίδωμεν… 

Η επιλογή οργανικής αύξησης των μεγεθών της Performance Technologies A.E.

Οργανική θεωρείται η σημαντική αύξηση σε έσοδα και μικτό κέρδος που κατάφερε να πετύχει η Performance Technologies A.E. κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως η ανάπτυξη προέρχεται από το σύνολο των τομέων δραστηριότητας της εταιρείας, γεγονός που από τη μια πλευρά διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη της Performance Technologies, και από την άλλη δημιουργεί το ανάλογο πλαίσιο περαιτέρω ενδυνάμωσης των δραστηριοτήτων και κατ’ επέκταση των μεγεθών της. 

Ο κύκλος εργασιών της Performance Technologies A.E. για το α’ εξάμηνο του 2023 ανήλθε στο ποσό των 24.437 χιλ. ευρώ, έναντι 17.461 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο της χρήσης του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 40%. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 7.441 χιλ. ευρώ, έναντι των 6.185 χιλ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 20,3%. Όσο για τα κέρδη EBITDA έφτασαν στο ποσό των 2.924 χιλ. ευρώ, έναντι των 2.906 χιλ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 0,6%.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 21,17 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 19,86 εκατ. ευρώ την 31/12/2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 6,6%.

Προκειμένου η εταιρεία να πετύχει τα απολύτως θετικά οικονομικά αποτελέσματα κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, σημαντική ήταν και η συμβολή ενός πλάνου επενδύσεων το οποίο και εκτέλεσε η διοίκηση της εταιρείας από τις αρχές του 2022 και μέχρι το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, σε συνάρτηση με το γεγονός πως οι συγκεκριμένες επενδύσεις έφεραν στην εταιρεία πλούσιο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, της επέτρεψαν να ενδυναμώσει την παρουσία της σε τομείς υψηλής ζήτησης, που συνεπάγονται και μεγαλύτερα έσοδα. 

Κάτι, που είχε ως αποτέλεσμα η Performance Technologies A.E. να είναι σε θέση να ισχυροποιήσει τη θέση της σε μεγάλους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, ανταποκρινόμενη σε ανάγκες που δημιουργούνται από τις προγραμματισμένες επενδύσεις του ευρύτερου Δημόσιου τομέα σε επίπεδο έργων πληροφορικής, ψηφιοποίησης και ευρύτερου μετασχηματισμού. 

Έτσι, λοιπόν, η εταιρεία έδωσε ξεχωριστή βαρύτητα σε μια σειρά από τομείς, όπως λ.χ. Cloud, Analytics & Business Intelligence, Enterprise και τεχνολογικό λογισμικό και υπηρεσίες, επιταχύνοντας -ουσιαστικά- τον ρυθμό ανάπτυξης εργασιών που είχε κάνει πράξη η Performance κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας.

Οι επενδύσεις αυτές σε ανθρώπινο δυναμικό επέφεραν ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που παρέμειναν σταθερές στο υψηλότερο αυτό επίπεδο, κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, με την εταιρεία να συνεχίζει να μην κεφαλαιοποιεί δαπάνες R&D, που με τη σειρά τους βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου την εκάστοτε χρήση. Ως αποτέλεσμα, το EBITDA παρουσίασε μικρή μόνο αύξηση (6,8% για την εταιρεία έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022 και σε ενοποιημένη βάση 0,6%). 

Μάλιστα, συγκρίνοντας το δεύτερο εξάμηνο του 2022 με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2023, η αύξηση της οργανικής κερδοφορίας σε επίπεδο EBITDA διαμορφώνεται σε 43%. Τάση, που συνεχίζεται και κατά το τρέχον εξάμηνο του 2023, επιτρέποντας την επίτευξη σημαντικής αύξησης εσόδων, μικτών κερδών και EBITDA σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αλλά και για το υπόλοιπο του έτους.

Keywords
Αναζητήσεις
i-efkairia-tis-lamda-development-kai-i-organiki-afxisi-ton-megethon-tis-performance-technologies.htm
Τυχαία Θέματα