Εργκίν Αταμάν: Ο εργοστασιάρχης που κατέκτησε το ευρωπαϊκό μπάσκετ

10:31 25/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο Εργκίν Αταμάν θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια προπονητής του Παναθηναϊκού, έχοντας αναλάβει την δύσκολη αποστολή να επιστρέψει τον «εξάστερο» στην κορυφή της Ελλάδας και – κυρίως- της Ευρώπης.

Όσο κι αν το συγκεκριμένο εγχείρημα παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος προπονητής,

ο οποίος έρχεται στη χώρα μας ως πρωταθλητής Τουρκίας με την Αναντολού Εφές, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το ολοκληρώσει με επιτυχία.

Άλλωστε, καλύτερη απόδειξη αποτελούν οι πολυάριθμοι τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του, με τις ομάδες του μάλιστα να αποδίδουν εξαιρετικό μπάσκετ.

Φυσικά, στο παλμαρέ του, ξεχωρίζουν οι πέντε ευρωπαϊκοί του τίτλοι, αφού, ως πρώτος προπονητής, έχει πανηγυρίσει δύο συνεχόμενες φορές την Ευρωλίγκα (2021, 2022), μία φορά το Γιούροκαπ (2016), μία φορά το EuroChallenge (2012) και μία φορά το Κύπελλο Σαπόρτα (2002).

Οι επιτυχίες του αυτές του έχουν επιτρέψει να γίνει ένας από τους τρεις προπονητές στην ιστορία που έχουν κατακτήσει τέσσερα διαφορετικά ευρωπαϊκά τρόπαια, ενώ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ο πρώτος Τούρκος προπονητής που κέρδισε την Ευρωλίγκα.

Ο Χαλίλ Εργκίν Αταμάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 7 Ιανουαρίου 1966, και είχε την ευτυχία να μεγαλώσει σε μια ιδιαιτέρως εύπορη οικογένεια, αφού ο πατέρας του ήταν ο κάτοχος του μεγαλύτερου εργοστασίου με κάλτσες στην Τουρκία.

Σπούδασε στο Ιταλικό Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου σπούδασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια δύσκολη περίοδο για το εργοστάσιο του πατέρα του βοήθησε σημαντικά στην αναγέννησή του, πριν τον κερδίσει ολοκληρωτικά το μπάσκετ.

Ο Αταμάν είναι ένας άνθρωπος που, εκτός από τις προπονητικές του δεξιότητες, έγινε γνωστός για άλλα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ο εκρηκτικός του χαρακτήρας. Άλλωστε έχουν «γράψει ιστορία» οι εκρήξεις που έχει κάνει κατά καιρούς εναντίον… όλων. Παικτών, προπονητών, οπαδών, και φυσικά της Euroleague.

Το δεύτερο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι η αγάπη του για τις γυναίκες. Στην Τουρκία έχουν αρκετές ιστορίες για τις… αταξίες του. Έχει παντρευτεί δύο φορές, και με την τωρινή σύζυγό του Μπέρνα Αταμάν -για τα μάτια της οποίας έχασε 30 κιλά- έχει έναν γιο που ονομάζεται Σαρπ.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο εκρηκτικός του χαρακτήρας, σε συνδυασμό με την μπασκετική του μεγαλοφυία, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γράψει στον Παναθηναϊκό άλλη μία «χρυσή» σελίδα στο βιογραφικό του και, φυσικά, στην ιστορία της ομάδας.

Keywords
Αναζητήσεις
ergkin-ataman-o-ergostasiarchis-pou-katektise-to-evropaiko-basket.htm
Τυχαία Θέματα