Εκλογές Ιούνιος 2023: Η Ελλάδα βγάζει κυβέρνηση – ΝΔ: “Απαραίτητο” 40%+, ΣΥΡΙΖΑ: “Κομβικό” 20%, ΠΑΣΟΚ: Ελπίδες -“Μάχη μικρών” για το 3%

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση και τους 300 της νέας Βουλής. Ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ έδειξαν όλες οι δημοσκοπήσεις, που την εξασφαλίζει ένα ποσοστό άνω

του 40%.  Ελπίδες “ανάσας” για τον ΣΥΡΙΖΑ που συνετρίβη στις 21 Μαίου και ετοιμάζεται για “αλλαγές” από τη Δευτέρα. Στοίχημα η υπέρβαση σήμερα του 20%. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει σε νέα, έστω μικρή άνοδο, για να επιβεβαιώσει τον ρόλο του στο νέο πολιτικό σκηνικό, ως το “κόμμα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης”. Το ΚΚΕ δεν έδειξε στις δημοσκοπήσεις αξιόλογες μεταβολές σε σχέση με τα αποτελέσματα του Μαίου.

Μεγάλο ερώτημα των εκλογών, ο αριθμός των μικρών κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, θέμα που θα επηρεάσει το εύρος της νίκης σε έδρες της ΝΔ αλλά και το πόσες έδρες θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης; της ενισχυμένης αναλογικής που αφαιρεί έδρες κυρίως από το δεύτερο κόμμα. 

Όλα παίζονται για τις νέες θέσεις στη Βουλή από την εκλογική επίδοση της Ελληνικής Λύσης του Κ.Βελόπουλου, της Νίκης του Δ.Νατσιού, της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζ.Κωνσταντοπούλου, των Σπαρτιατών που στηρίζει ο προφυλακισμένος στον Δομοκό για τις δράσεις της Χρυσής Αυγής Η.Κασιιδιάρης  και του ΜέΡΑ 25 του Γ.Βαρουφάκη.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ BLOOMBERG

«Η προηγούμενη κάλπη έδειξε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγει νικητής αυτή τη φορά. Η πρόκληση είναι αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση ή για άλλη μια φορά δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται εκτός συζήτησης, καθώς κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων στην Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, μπορεί να διεξαχθούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα» επισημαίνεται στο άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες ψηφίζουν με τις αγορές να ελπίζουν για μία νέα σταθερή κυβέρνηση».

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων, γράφει το Bloomberg, είχαν κέρδη μετά την ψηφοφορία του Μαΐου, με τους επενδυτές να περιμένουν πιθανή νίκη Μητσοτάκη — κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που ήδη υπάρχει. Προσθέτει δε πως «εάν χρειαστούν και τρίτες εκλογές, υποδεικνύοντας περισσότερη αστάθεια, η δυναμική της αγοράς μπορεί να αντιστραφεί, σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που έχασε πριν από 13 χρόνια».

«Για να μπορέσει ο Μητσοτάκης, 55 ετών, να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, πρέπει βασικά να επαναλάβει το ποσοστό των ψήφων που πήρε το κόμμα του τον Μάιο. Εάν συμβεί αυτό – δεδομένης μιας αλλαγής στον εκλογικό νόμο της Ελλάδας, έτσι ώστε το κόμμα που θα έρθει πρώτο να λάβει έως και 50 έδρες μπόνους – είναι πιθανό να πάρει τουλάχιστον 151 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, ακόμη και αν επιπλέον κόμματα περάσουν το απαραίτητο όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή» εξηγεί.

«Εάν ο απόφοιτος MBA του Χάρβαρντ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί και πάλι να βρουν κοινό έδαφος προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Και αν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων επιμείνουν στην τρέχουσα θέση τους – ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν – τότε οι Έλληνες θα επιστρέψουν στα εκλογικά τμήματα σε περίπου ένα μήνα»

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός». Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους (άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας). Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν και σήμερα Κυριακή τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος της ψηφιακής ταυτότητας μπορεί είτε να πατήσει το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, είτε να πατήσει το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο, να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δύο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη ωστόσο να θεωρείται ευκολότερη.

Με απόλυτη προτεραιότητα ψηφίζουν όσοι δεν μπορούν την παρατεταμένη αναμονή έξω από τα εκλογικά τμήματα (έγκυες, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, ασθενείς κ.λπ.), καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές. Εάν οι προπορευόμενοί τους έχουν αντίρρηση, απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα.

Για τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, ισχύει από τις εκλογές του Μαΐου, η λειτουργία ειδικού χώρου υποδοχής, στο ισόγειο κάθε εκλογικού καταστήματος. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο ψηφοφόρος και προσέρχεται εκεί έχοντας μαζί του όλα τα ψηφοδέλτια, και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον τυχόν συνοδό του αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης σε ονόματα υποψηφίων καθώς αυτές οι εκλογές διεξάγονται με τη μέθοδο της λίστας, στην οποία βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Εκλογές Ιούνιος 2023: Τα “πατώματα” και τα “ταβάνια” στα ποσοστά των κομμάτων-Ο μέσος όρος επτά γκάλοπ – Τα σενάρια για τις έδρες

Keywords
εκλογες, ελλαδα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, κυβερνηση, ιουνιος, χρυση αυγη, νεα δημοκρατια, νέα, βουλη, δημοσκοπηση, ΚΚΕ, σημαίνει, bloomberg, ψηφοφορία, μαΐου, mba, https, ypes, gov, βεβαίωση, quick, scan, ψηφοδελτια, γκαλοπ, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, Ημέρα της μητέρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, διαβατηριο, δημοκρατια, θεμα, ονοματα, bloomberg, mba, ypes, αρθρο, αναπηρια, βεβαίωση, γινει, γραφεια, δευτερο, δευτερα, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δωσει, εγγραφο, εδαφος, υπαρχει, ενημερωση, επτα, εσωτερικων, ετων, ετος, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, εικονα, κομμα, λειτουργια, ληξιαρχειο, μαΐου, μητσοτακης, νικη, ορος, προβληματα, πρωι, ρολο, σειρα, ταυτοτητα, τμημα, ισογειο, φορα, ψηφοφορία, ψηφιακη, αγορες, ανηκει, δικαιωμα, gov.gr, gov, https, υπουργειο, κυριακη, μια φορα, quick, σημαίνει, scan, θεσεις
Αναζητήσεις
ekloges-iounios-2023-apopse-i-ellada-vgazei-kyvernisi--to-aparaitito-40-gia-ti-nd-to-komviko-20-gia-ton-syriza-oi-elpides-tou-pasok--i-machi-ton-mikron-gia-to-3.htm
Τυχαία Θέματα